Volgende week komt het langverwachte tweede seizoen van ‘A Series of Unfortunate Events’ uit op Netflix. Begin 2017 was dit de eerste aangename verrassing van het jaar op de streamingsdienst. Neil Patrick Harris schudde in één ruk z’n rol uit ‘How I Met Your Mother’ van zich af, en zette een geniale Count Olaf neer. De reeks is gebaseerd op de boeken van Lemony Snicket (een pseudoniem van de auteur) en dus weet je tenminste dat er op voorhand een einde op de serie bedacht is.
Dat einde zou voor volgend jaar zijn, want waarschijnlijk volgt er nog één seizoen. Het verhaal bestaat uit een hele reeks boeken die elkaar opvolgen. Het eerste seizoen behandelde de eerste vier boeken, het komende seizoen gaat van boek 5 tot en met 9, en de resterende vier boeken zouden in een laatste seizoen verfilmd worden. Meteen nog goed nieuws: het tweede seizoen telt twee afleveringen meer dan het eerste. Elke aflevering bestaat zoals vorig jaar uit twee delen, wat de drang om te bingewatchen nog groter maakt.
De serie heeft een verteller die ook regelmatig zelf in beeld komt. Hij raadt ons als kijkers aan om gewoon te stoppen met kijken, want wat er volgt is niks dan ellende. Uiteraard is dat net een reden om te blijven kijken. Centraal staan de kinderen van het gezin Baudelaire. Hun ouders zijn omgekomen in een mysterieuze brand en nu zijn ze op zoek naar iemand die voor hen wil zorgen. Hun lot ligt eigenlijk in handen van de bank, want ze dragen een heus fortuin met zich mee.
Op zoek naar voogd
De eerste waarbij ze aankloppen is Count Olaf. Niet dat hij ook maar iets geeft om zijn familie en al zeker niet om die kinderen. Maar wanneer hij hoort dat hij toegang kan krijgen tot hun fortuin, liggen de zaken natuurlijk anders. Olaf is de eerste in een lange reeks potentiële voogden voor de kinderen. Die kinderen zijn overigens Violet, Klaus en de kleine Sunny. Die laatste heeft dan wel nog maar kleine tandjes, ze zijn ijzersterk. Klaus is de verstandigste van de groep en Violet heeft als oudste zo’n beetje de leiding.
De kinderen doorzien Olaf natuurlijk meteen, ook wanneer hij later via tal van vermommingen probeert om terug een rol in hun leven op te eisen. Wanneer Olaf door de mand valt, worden de kinderen naar andere familieleden gebracht. Uiteraard is er telkens wel iets vreemds aan de hand. Een oom die een fascinatie voor reptielen heeft, een tante die van alles doodsbang is en in een afgelegen huis aan een meer woont, … En telkens duikt Count Olaf wel ergens op.
Reünie
Elke keer ziet de situatie er hoopgevend uit en lijkt alles beter te zullen gaan voor de kinderen, maar dan slaat het noodlot toe. Vandaar de titel van de (boeken)reeks. Intussen is er ook nog het mysterie rond de ouders van de Baudelaire-kids. Zijn ze echt dood? En wat is er gebeurd? Die vragen worden in het eerste seizoen maar deels beantwoord, en het is duidelijk dat ze in het komende seizoen voor meer mysterie zullen zorgen.
Leuk detail: op de achtergrond heeft ook actrice Cobie Smulders een rol. Zij is in How I Met Your Mother even getrouwd met het personage van Neil Patrick Harris. Meteen een hereniging in een nieuwe serie dus. Smulders heeft een goede werkgever met Netflix, want ze speelt ook een hoofdrol in Friends From College.
3 personages om te zien
1. Count Olaf (Neil Patrick Harris)
Ooit werd de rol gespeeld door Jim Carrey, maar we hadden eerlijk gezegd geen moeite om ons aan te passen aan Neil Patrick Harris als Count Olaf. Het is bovendien een omvangrijke rol, want Olaf speelt bijna iedere aflevering zelf een andere rol. Zo verkleedt hij zich bijvoorbeeld eens als kapitein. Wij als kijker weten dat natuurlijk meteen, en de Baudelaire-kinderen ook, maar om de ene of de andere reden kunnen de resterende personages nooit door zijn ‘geniale’ vermomming heen kijken.
Olaf wordt omringd door een vreemd gezelschap dat zich voordoet als acteurs uit zijn toneelgroep. In feite zijn ze allemaal slechteriken, maar dan van dat soort dat niet op de eerste rij stond toen de hersencellen werden uitgedeeld.
Acteur Neil Patrick Harris is natuurlijk een fenomeen geworden, maar het leek niet gemakkelijk te worden om How I Met Your Mother van zich af te schudden. Dat is hem wat ons betreft met deze rol alvast gelukt. We mogen hem dan ook gerust één van de beste komische acteurs van zijn generatie noemen.
2. De Baudelaire-kids
We noemen de drie kinderen in één adem, simpelweg omdat je hen ook zelden gescheiden ziet. Violet is de oudste van de drie en krijgt door de dood van haar ouders eigenlijk een moederrol op zich gedrukt. Haar broer Klaus is een heel intelligent kind – de Baudelaire-kinderen zijn eigenlijk allemaal wel heel slim – en leest heel veel. Hij is het verstand van het trio. Verrassend genoeg zich de brute kracht bij het jongste kind, Sunny. Zij beschikt over tanden waarmee ze ongewoon sterk is.
De kindacteurs hebben natuurlijk nog niet veel gespeeld behalve deze rollen. Malina Weissman (Violet) was wel te zien in Teenage Mutant Ninja Turtles als de jonge versie van April.
3. Lemony Snicket (Patrick Warburton)
De schrijver zelf heeft dus ook een rol in de serie. Lemony Snicket is het pseudoniem van de Amerikaanse auteur Daniel Handler. Hij duikt geregeld in een scène op om ons als kijker wat meer te vertellen. Op die manier wordt hij zelfs een belangrijk personage. Natuurlijk kunnen de andere personages hem niet zien, waardoor hij een actieve verteller is. Je ziet hem iedere keer in het begin van de aflevering, op het einde en dan ook nog vaak tussendoor.
Voor deze rol hebben ze wel een redelijk bekend acteur kunnen strikken. Patrick Warburton is het best gekend voor z’n rol in Seinfeld. Voorts had hij ook de hoofdrol in The Tick. En je kan z’n stem ook herkennen in Family Guy, waar hij politieagent Joe Swanson voor zijn rekening nam.
Waarom kijken?
A Series of Unfortunate Events is een fenomeen geworden, en eigenlijk eentje van onze tijd zoals bijvoorbeeld ook het geval was met Harry Potter. Je zou denken dat deze boeken van ergens einde negentiende of begin twintigste eeuw dateren, maar niets is minder waar. Het eerste boek in deze jeugdreeks verscheen in 1999, het laatste pas in 2006. Netflix heeft naast de film met Jim Carrey dus één van de eerste verfilmingen van de boeken gemaakt. De film dateert overigens al van 2004, toen de boeken dus nog werden uitgebracht.
Allesbehalve stoffig dus, en behalve dat moderne element is het ook gewoon heel entertainend. Het is een serie die je gemakkelijk met het hele gezin kunt bekijken. Humor vormt de rode draad doorheen het verhaal, en je weet dat je het allemaal niet te ernstig moet nemen. Als je na één seizoen moet vertellen waarom de serie precies gaat, dan zal je snel uitgepraat zijn. Veel gebeurt er niet, maar de leuke scènes en de sterke acteerprestaties zorgen ervoor dat je dat niet merkt.
Op 30 maart verschijnt het tweede seizoen op Netflix. Als je dit weekend de eerste acht afleveringen zou bekijken, dan kan je een week later dus meteen het vervolg bingewatchen. En als de verteller je aanraadt om niet verder te kijken, luister dan zeker niet!
Check nu onze top 20 van de meest komische series op Netflix!