Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Derry Girls’ is een hilarisch absurde, nostalgische high-schoolkomedie

Zin in iets nieuws maar slechts één dag tijd, maak dan een moment vrij voor ‘Derry Girls’. De Ierse reeks over vijf tieners in Noord-Ierland in de jaren negentig is een onverwacht succes voor Netflix. De mix van absurd tienerdrama, nostalgie en een perfecte komische timing maakt ‘Derry Girls’ een succes. Logisch dat er dus een tweede reeks besteld is.

Derry Girls is een klein maar fijn reeksje dat oorspronkelijk in Groot-Brittannië werd uitgezonden en nu via Netflix in onze contreien belandt. Doet de trailer soms wat denken aan een kruising tussen Skins en Degrassi met een Iers accent, dan doet het eindresultaat eerder denken aan Sex Education in een katholieke context. Waar die laatste stevig op verhaal inzet, doet Derry Girls vooral aan humor: veel humor, en daar moet je zelfs de Noord-Ierse context niet voor kennen.

A wee girl

Nochtans is Derry Girls door en door een Noor-Ierse reeks: als het prachtige accent dat niet weggaf, dan zit dat Noord-Ierse plattelandsgevoel ook nog eens in alle hoeken en gaten van de beeldvoering gekramd. Op dat vlak sluit Derry Girls geen compromissen, maar dat is een van de sterke punten van de reeks, want het zorgt voor een groot stuk van de hilariteit. De Troubles zijn een deel van het dagelijks leven en Katholiek zijn is een belangrijk deel van je identiteit. Maar de dames in Derry Girls zijn vooral tieners wiens grootste bezorgdheid jongens, populariteit en drank zijn.

Die Noord-Ierse flegmatiek die we al onderstreepten, zorgt dus ook voor flink wat grappen. Of het nu de onwennigheid van een jongen in een meisjesschool is, opgroeien in een doodarm gezin met je excentrieke tante en nicht of de crush op je overmatig interessante priester: elke situatie waar de Derry Girls zichzelf in laten terechtkomen, escaleert prachtig. Da’s een kunstje dat veel series combineren met een ongeloofwaardige plottwist, maar daar doet Derry Girls niet aan mee. Onwaarschijnlijk? Ja, maar geen van de exploten van deze hoofdpersonages is volstrekt ondenkbaar. Daarnaast weet scenariste Lisa McGee prima wanneer ze stukjes moet afbreken: het wordt dus nooit té veel.

Derry Girls speelt zich af begin jaren negentig en da’s prima spek voor onze bek. Want pre-smartphone en voor bol.com alles thuisleverde, hingen wij ook rond in snoepwinkels, supermarkten en frituren. Die laag nostalgie die McGee over haar verhaal drapeert, is toch als een warme dekentje op het einde van een koude dag. Maar het wordt nooit zeemzoet: daar zorgen de ettelijke scènes met de Derry Girls hun familie voor. Snijdend, pijnlijk, herkenbaar, grappig.

Heerlijk roekeloos

Het eerste seizoen van Derry Girls duurt zo’n drie uur en de kans is ook vrij groot dat je ze meteen allemaal na elkaar bekijkt. Het energieniveau ligt namelijk hoog: de vier dames en James, the wee English lad, springen in het rond zoals alleen tieners dat kunnen. Er wordt veel gelachen: McGee steekt in elke zin een grap. Maar de vier girls zijn ook roekeloos, snel en uitbundig. Tegen een achtergrond van een strenge Ierse katholieke school die alle individualiteit wil wegknijpen, steekt dat prachtig af.

Zoek niet naar al te veel verhaal in Derry Girls: de personages zijn verhaal genoeg. Er zijn genoeg sitcoms om deze korte reeks mee te vergelijken, maar geen enkele haalt zo’n hoog tempo. Een sitcom op speed, met een uitstekende cast.

Want naast de algemene hilariteit, zijn het vooral de Derry Girls zelf die van deze reeks een pareltje maken. Erin, Clare, Michelle en Orla mogen elk enkele kanten van het persoonlijkheidsspectrum opzoeken, met als tegenhanger James, de enige benadering van een heteroseksuele man. Maar ook de familie van Erin en Orla mag er zijn: wij pikten er enkele personages uit die je steeds opnieuw zal willen zien.

1. Erin

Erin is het hoofdpersonage van Derry Girls, de spilfiguur van waaruit we Derry bekijken. Soairse-Monica Johnson lijkt wel een elastieken gezicht te hebben, zo geweldig speelt ze Erin. En hoewel hoofdpersonages meestal saai zijn, een beetje de Watson in het Sherlock Holmes-verhaal, brengt Erin veel in het verhaal. Erin komt uit een gewoon gezin, met een excentrieke tante, grootvader en nichtje, in Derry.

Net zoals haar vriendinnen gaat ze naar het Our Immaculate Lady Institute, van waar ze zich zo snel mogelijk wil wegrukken. Erin is het standaard tienermeisje: grote dromen, onbereikbare crushes, doodverlegen en een slecht gevoel voor timing. Soms lastig maar loyaal aan haar beste vriendinnen probeert ze de uit de hand lopende situaties op te lossen. Meestal maakt ze het erger.

2. Michelle

Tegenover zo een normale tiener moet er natuurlijk een klein duiveltje staan. In Derry Girls is dat Michelle, gespeeld door Jamie-Lee O’Donnel. Zeg dat wij het gezegd hebben: die naam ga je nog vaker horen. O’Donnel trekt de aandacht naar zich toe in elke scène waar ze inzit.

Michelle als personage is de wildebras, de consequentieloze vrouw met attitude die al lang weet dat er na de middelbare school niets meer komt. Zij stookt haar groepje op tot ze (per ongeluk) huizen in brand steken en een impromptu heiligverklaring arrangeren. Michelle kan staalhard liegen maar bedoelt het eigenlijk niet slecht: ze weet gewoon niet beter.

Mogen we een vergelijking maken? Zowel het personage Michelle als de actrice doen, daar zit het accent ook wat voor tussen, denken aan Robert Sheehan. Die speelde de onsterfelijke Nathan in Misfits, de ontstuimige wildebras die altijd maar in de problemen zit. O’Donnel past perfect in deze rol en geeft zich volledig over aan de baldadige Michelle.

3. Sister Michael

We zeiden het al: Derry Girls is zeer Iers en katholiek. De twee komen netjes samen in Sister Michael, de prefect van de school waar de meisjes op zitten. Michael wordt gespeeld door Siobhan McSweeney, die perfect gestalte geeft aan deze non met te veel jaren op haar teller. Wie ooit in Ierland is geweest, weet dat ze aan de overkant van de zee een specifiek gevoel voor humor hebben en een serieus lak aan autoriteit. Daar speelt McSweeney, geholpen door het script, prachtig op in.

Want Sister Michael moet dan wel het gezag van Onze Heer hier op aarde vertegenwoordigen, ze heeft ook een bloedhekel aan haar roeping, zo lijkt het toch. De cynische non wil de meisjes met een ijzeren hand opvoeden, alleen lijkt dat verrekte schoolreglement niet mee te willen werken. Het helpt ook niet dat Sister Michael een hekel heeft aan meelopers. Al met al een personage dat een lach brengt in elke scène waar ze in zit, al zou ze wellicht met haar ogen rollen als we haar dat zeiden.

Derry Girls is een heerlijk verfrissende, humoristische komedie waar wij meteen meer van willen. We zijn niet alleen: er werd quasi-meteen een tweede seizoen van besteld.

Geen zin om tot dan te wachten? Dan kijk je gewoon naar één van onze vele series om te bingewatchen.

Meer
door Redactie
Lees meer...