Serie om dit weekend te bingewatchen: Frontier, eindelijk heeft Khal Drogo uit Game Of Thrones z’n eigen reeks

Sommige acteurs zijn in Game Of Thrones geen lang leven gegund. Dat was ook het geval voor Jason Momoa, die Khal Drogo speelde. Je weet nog wel, die imposante figuur waarmee Daenerys via een opgelegd huwelijk lag te rollebollen. Gelukkig heeft Netflix hem weer opgepikt en een eigen serie gegeven. Soms is het moeilijk om toch niet een klein beetje Khal Drogo in het hoofdpersonage te zien, maar de serie is hem dan ook op het lijf geschreven.

Frontier is zeker één van de meest gewaagde series die Netflix ooit gemaakt heeft. Toen ze enkele maanden geleden op de streamingsdienst verscheen, kwam de reeks dan ook als een verrassing. Op het eerste gezicht denk je dat het weer zo’n verhaal met moedige krijgers is en het bloed van het scherm gaat spatten, maar het is veel meer dan dat. Eigenlijk is het zelfs een beetje een historische reeks, want het verhaal speelt zich af tegen een waargebeurde achtergrond. Al zal het zelfs voor de gemiddelde Amerikaan en Canadees een stukje vergeten vaderlandse geschiedenis zijn.

Kijk goed naar de intro

We bevinden ons in Hudson Bay, bij het huidige Canada, ergens in de achttiende eeuw. Verschillende partijen strijden er met elkaar om de controle over de lokale bronnen en handel in dierenhuiden te krijgen. Om te vermijden dat we eerst een hele aflevering geschiedenisles moeten doorploeteren zit alle informatie die je nodig hebt eigenlijk in de openingskredieten. Je ziet in de stijl van Game Of Thrones een kaart verschijnen, zodat je ongeveer weet waar we ons bevinden. Vervolgens zie je ook speelgoedsoldaten met vlaggen als pionnen in een cirkel staan tot ze hun wapens op elkaar richten. Daarmee moeten we het doen, maar onthou gewoon dat dit een omgeving is waarin niemand te vertrouwen valt.

Muzikaal hoef je niet te veel aandacht aan die openingskredieten te besteden, want een catchy soundtrack was Frontier niet gegund. Je hoort wat bombastische gitaren uit de jaren 80 in een mix met schreeuwende indianen.

Centraal in de handel van dierenhuiden en dergelijke staat de Hudson Bay Company, en hun grootste vijanden zijn de Cree, ook de Lake Walkers genoemd. Neen, geen White Walkers zoals in Game Of Thrones dus, hoewel het er buiten wel de temperaturen voor zijn.

Khal Drogo

Omdat je weinig tijd krijgt om de historische achtergrond te leren kennen, start de serie nogal chaotisch. Er zijn uiteindelijk maar zes afleveringen in het eerste seizoen, dus gelukkig begint het verhaal al even snel toch als een trein te lopen. Daar is Jason Momoa zeker mee verantwoordelijk voor, want hij speelt de centrale figuur die alle losse schakels aan elkaar bindt. Hij is Declan Harp, en heeft voor deze reeks iets meer kleren aan het lijf dan toen hij Khal Drogo vertolkte. Maar zijn enorme lichaam en z’n scherpe blik helpen je meteen de voormalige lover van Daenerys te herkennen.

Declan hoort eigenlijk bij geen enkele partij en dwaalt letterlijk door de Canadese wildernis. En toch zie je meer dan een verwilderde figuur, want in tegenstelling tot Khal Drogo is Declan Harp wel een personage dat de acteur een zekere emotionele finesse moet geven. Dat doet Jason Momoa alvast uitstekend. Al snel wordt duidelijk dat Declan de grootste vijand van de Hudson Bay Company is, maar het duurt even tot je precies weet waarom. De haat is immers wederzijds en het is duidelijk dat op een bepaald moment bloed zal vloeien in één van beide kampen.

3 personages om te zien:

1. Declan Harp (Jason Momoa)

Declan heeft eigenlijk een dubbele afkomst. Enerzijds heeft hij bloed van de Lake Walkers door z’n aderen stromen, anderzijds heeft hij ook Ierse roots. Hij heeft zeker politieke ideeën en wil de dominantie van de Hudson Bay Company in de regio doorbreken, maar dat wordt allemaal gevoed door persoonlijke redenen om het bedrijf, en dan vooral leider Lord Benton, te haten. We leren immers dat die de vrouw en de zoon van Declan Harp zou vermoord hebben. En zo balanceert hij op de grens tussen wraak en revolutie, en misschien een combinatie van de twee.

In het begin lijkt Declan een wilde bruut, ook al weet je dat hij de held van het verhaal moet worden. Al snel ontdek je dat hij veel meer dan dat is, en ga je z’n menselijke kant zien. Lord Benton is dan weer zo slecht dat we totaal geen moeite hebben om in Declan een goed mens te zien.

Jason Momoa zal nog wel een hele tijd als Khal Drogo herkend blijven worden. Hij was dan ook één van onze favoriete personages in het eerste seizoen van Game Of Thrones. Het valt ook te betwijfelen of Frontier hem van dat label zal kunnen afhelpen. Declan Harp is zeker een opmerkelijk figuur, maar er zijn ook nog te veel gelijkenissen met Khal Drogo. Dat maakte van Jason Momoa de ideale acteur om hem te spelen, maar hij zal iets totaal anders nodig hebben voor we Khal Drogo definitief achter ons kunnen laten.

2. Lord Benton (Alun Armstrong)

We zijn blij dat we nog eens een echte slechterik pur sang tegenkomen. Eentje die we na een tijdje zelfs zo hard gaan haten dat we hopen dat hem uiteindelijk een gruwelijk lot te wachten staat. Wat kunnen we anders zeggen, aangezien de handelingen van Lord Benton veel te ver gaan om enkel door ambitie te worden verklaard. Hij komt natuurlijk uit goede huize en heeft zelfs in de Canadese wildernis een verblijfplaats waar hij in alle comfort kan leven, terwijl z’n mensen letterlijk in de modder leven.

Declan Harp is dus z’n aartsvijand, omdat hij weet dat hij zijn grootste bedreiging is. Hij doet er dan ook alles aan om hem gevangen te nemen, en het is nog maar de vraag wat hij dan met hem van plan is. Tenzij Declan hem eerst pakt natuurlijk.

Alun Armstrong is een gevierd acteur, die je vast al in andere series of films hebt gezien. De Brit heeft ook tal van prijzen gewonnen voor zijn prestaties op de planken. Hij heeft het perfecte gezicht om een schurk te spelen, en Lord Benton is dan ook niet z’n eerste rol als slechterik. Hij speelde Thenardier in Les Miserables, en speelde ook in verschillende producties gebaseerd op het werk van Charles Dickens mee. Lord Benton had dan ook door Dickens bedacht kunnen zijn.

3. Michael Smyth (Landon Liboiron)

Over dit personage hebben we nog niks gezegd, ook al kondigt net hij zich in de eerste twintig minuten van de serie aan als het hoofdpersonage. Uiteindelijk is Michael Smyth niet meer dan lokaas dat door zowel door Lord Benton als door Declan Harp gebruikt wordt. Alleen doet die laatste dat op een menselijke manier en denkt hij ook aan de gevolgen voor Smyth zelf.

Michael is eigenlijk per ongeluk aan de overkant van de oceaan terechtgekomen, en Lord Benton weet dat ze in hun thuisland het meisje hebben gearresteerd waar hij smoorverliefd op is. Lord Benton zou de slechterik niet zijn als hij dat niet tegen Michael zou gebruiken en hem zo zou dwingen om hem naar Declan Harp te leiden.

Landon Liboiron is een jonge Canadese acteur, die al in heel wat tv-series passeerde. Maar wij kunnen hem het beste kennen uit de Netflix-reeks Hemlock Grove.

Waarom kijken?

Dat we geen enkel vrouwelijk personage in onze top drie hebben gezet is zonde, maar het is dan ook moeilijk kiezen. Eigenlijk lopen er in die zes afleveringen echt een pak personages rond. De vrouwen moeten we vooral rond het café zoeken, maar ze zijn meer dan ordinaire hoeren. Zeker de bazin van de kroeg, Grace Emberly. Zij probeert haar mannetje te staan in die mannenwereld en denkt vooral aan het succes van haar zaak.

Een ander belangrijk vrouwelijk personage is Clenna, de vrouw waar Michael Smyth een zwak voor heeft. En ook Declan Harp heeft een sterke vrouw aan z’n zijde. Sokanon is een beetje een vrouwelijke variant van Declan. Ook zij heeft verliezen geleden en wil de Engelsen die koste wat het kost aanrekenen. En zo zitten er toch nog een pak opmerkelijke vrouwen in deze serie die zich nu eenmaal afspeelt in een tijd die nog door mannen gedomineerd werd.

Als Jason Momoa nog geen reden is om naar Frontier te kijken, dan kunnen we alleen maar aanraden om de serie gewoon een kans te geven. De reeks is afwisselend en eerder negatief onthaald, maar het feit dat Netflix nog voor de uitzending van de eerste aflevering al een tweede seizoen bestelde, maakt duidelijk dat het bedrijf erin gelooft en dat er een publiek voor Frontier bestaat. Het is geen echte historische reeks, maar uiteraard moesten de makers wel met de geschiedenis rekening houden. Wat ons overtuigde is dat de reeks toch veel meer biedt dan enkel actie en bloederige gevechten.

Frontier telt ook maar zes afleveringen van telkens zo’n 50 minuten. Ideaal dus om je zaterdag en zondag te vullen. We zijn benieuwd of Khal Drogo 2.0 je kan overtuigen.

Meer
Lees meer...