Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Lost in Space’, tot nu toe de revelatie van 2018

Netflix begint steeds meer nieuwe eigen series te produceren, en ‘Lost in Space’ is daar een voorbeeld van. Een remake van een serie uit de jaren 60, en dus eigenlijk iets waar de meerderheid van de jonge kijkers nog nooit van gehoord heeft. Maar wat ons betreft gaat de serie lopen met de titel ‘revelatie van 2018’. Althans toch van de eerste helft van het jaar.

Nee, we kiezen dus niet voor La Casa de Papel als ontdekking, want die serie verscheen al vorig jaar op Netflix en is nu pas een echte hype geworden. Zo’n hit verwachten we niet van Lost in Space, al is de serie kwalitatief even goed. Maar dat het publiek ervan is gaan houden, bewijst het feit dat Netflix intussen al een tweede seizoen heeft aangekondigd. Het recept is simpel: enkele mensen, en dan vooral één familie, zijn gestrand en proberen ver van het huis te overleven. En ze zijn heel ver van huis, want ze bevinden zich op een onbekende planeet ergens in de ruimte.

Familie Robinson

Het feit dat we vooral een gezin volgen, maakt van de serie niet de zoveelste SF-reeks die vooral onze fantasie op hol wil doen slaan. We volgen ook de strubbelingen waar de familie Robinson mee te maken krijgt, want zelfs miljarden lichtjaren van huis blijven mensen dezelfde problemen kennen. Intussen moeten ze dus proberen te overleven, wat ook de reeks ook heel avontuurlijk maakt.

Om het helemaal compleet te maken, is er een soort ET bij het gezin aangesloten. Een buitenaards wezen dat meer op een robot lijkt en zich vastklampt aan het zoontje in het gezin. Die jongen is vaak angstig en had volgens de reglementen eigenlijk niet op een missie naar een nieuwe planeet mogen vertrekken. Maar z’n nieuwe vriend wil hem voortdurend beschermen. Een intergalactische vriendschap, Disney had het kunnen bedenken.

Disney

Die vergelijking met Disney is overigens niet vreemd, want in onze ogen is dit een Netflix-serie die evengoed van de grote concurrent had kunnen komen. Natuurlijk zijn er nog meer personages, want het gezin maakte deel uit van de bemanning van een enorme vloot die op weg was naar een andere planeet. Wanneer ze na een aanval moeten evacueren, vertrekt iedereen met kleinere ruimteschepen uit het moederschip. Verschillende toestellen crashen op dezelfde planeet als die van de familie Robinson.

Nog een menselijk kantje is dat niemand te vertrouwen is. Zo nemen ze een vrouw op in hun crew, die toch al heel wat op haar kerfstok heeft. En zo krijgt de serie verschillende lagen die je na een tijdje soms doen vergeten dat ze ergens op een vreemde planeet zitten. Een serie voor het hele gezin dus – weer iets wat aan Disney doet denken. En een reeks waar behoorlijk veel geld moet achter zitten, want het cinemagehalte is groot. Zowel qua scènes, effecten als muziek voelt het aan als een dure film.

Toch nog even terug naar de jaren 60, want toen was de originele serie op televisie te zien. Toen werd de reeks eigenlijk een belangrijke concurrent van Star Trek. Gelukkig is er Netflix om die strijd nieuw leven in te blazen. Toen geloofden ze al dat de mensen ooit als kolonisten de aarde zouden verlaten, en mogelijk dachten sommige kijkers dat wij nu op een andere planeet zouden leven. Maar ook in 2018 blijft Lost in Space science fiction, en zal een reis naar Mars ooit al een serieuze prestatie voor de mensheid blijken.

3 personages om te zien:

1. John Robinson (Toby Stephens)

De vader van het gezin is John Robinson, een voormalige Navy SEAL. Dat laatste is handig wanneer hij zijn gezin moet helpen overleven. Al snel merk je dat er een haar in de boter zit, want eigenlijk zijn John en z’n vrouw gescheiden. Of althans toch vervreemd van elkaar, want het is de bedoeling dat ze op hun nieuwe planeet elk een eigen leven gaan leiden. John wilde echter meekomen op de gevaarlijke missie om zijn kinderen te beschermen. En stiekem hoopt hij dat hij zijn fouten kan goedmaken en zijn plaats in het gezin terug kan verdienen.

De acteur die vader Robinson speelt, zal je meteen herkennen. Toby Stephens speelde immers ook Captain Flint in Black Sails. Die rol heeft hij naar eigen zeggen graag gespeeld, maar Lost in Space gaat er op de set toch iets rustiger aan toe. “Toen de serie voorbij was, had ik het gevoel dat ik dit niet opnieuw zou kunnen doen”, zegt hij. Nochtans is z’n rol ook behoorlijk avontuurlijk, maar het ontbreekt natuurlijk aan vechtscènes, want op deze planeet zitten gelukkig geen piraten. Daardoor komt ook de goede acteur in Stephens meer naar boven.

2. Maureen Robinson (Molly Parker)

Als Maureen Robinson in de jaren 60 hetzelfde personage was, dan mogen we voor die tijd toch van een hele sterke vrouw spreken. Niet John, maar zij heeft de touwtjes aan boord van het ruimteschip in handen. In de eerste aflevering heeft ze haar echtgenoot nog nodig, maar daarna is zij duidelijk de persoon die beslist wat er moet gebeuren. Ze heeft die discipline ook strikt naar haar kinderen overgebracht. Maar uiteindelijk blijft ze wel een moeder die alles gewoon doet om haar kinderen een echte toekomst te geven.

Ook actrice Molly Parker is een heel bekend gezicht voor fans van series. Ze speelde Jackie in de serie House of Cards, en heeft zo dus al langer een zitje bij Netflix. Eerder speelde ze voor HBO ook een rol in Deadwood. Ze deed ook even mee in Goliath, een serie die op Amazon Prime loopt. En zo heeft ze bijna iedere grote streamingsdienst gehad. Enkel Hulu ontbreekt nog op haar lijstje, maar we vermoeden dat ze eerst nog wel een paar keer in de huid van Maureen Robinson zal mogen kruipen.

3. Dr. Zachary Smith (Parker Posey)

In reboots van oude series veranderen personages wel eens van geslacht. Zo was Zachary Smith in de originele reeks een man, maar Netflix koos voor een vrouw. Daardoor wordt de vrouwelijke overmacht in de familie Robinson wel heel groot. Maar het zorgt ook voor een speciale band tussen twee vrouwen, want als Smith een bedreiging voor het gezin vormt, dan zal ze eerst de confrontatie met Maureen moeten aangaan. Na enkele afleveringen ga je beseffen dat ze over lijken gaat … en dat ze helemaal niet is wie ze claimt te zijn.

Parker Posey kennen we niet meteen van hoofdrollen in bekende series, maar ze heeft wel in heel wat reeksen meegespeeld. Zo had ze bijrollen in Will & Grace, Boston Legal, The Good Wife en Parks and Recreation. Ze maakte als actrice echter vooral naam in heel wat films. Een paar bekende titels zijn You’ve Got Mail, Scream 3 en Superman Returns.

Waarom kijken?

Het aanbod SF-reeksen is niet meer op twee handen te tellen. En vaak moet je al echt verzot zijn op het genre om verschillende seizoenen van zo’n serie te bekijken. The Expanse, ook op Netflix, is bijvoorbeeld zo’n reeks voor de echte fans van sciencefiction. Maar Lost in Space slaagt erin om SF voor het hele gezin toegankelijk te maken. Natuurlijk is er wel een portie fantasie nodig om je in het decor in te leven, maar nooit probeert de reeks ons daarin te ver te drijven.

Uiteindelijk gelooft iedereen wel dat de mensheid ooit als een groep kolonisten door de ruimte zal trekken. Alleen zal dat nog heel lang duren. Het feit dat de familie Robinson als achternaam heeft, is natuurlijk een knipoog naar Robinson Crusoë uit de oude literatuur. Ook hij was gestrand op een eenzaam eiland, maar dan in de tijd dat de mens de wereld nog aan het verkennen was met gewone schepen.

Als je deze zomer een reeks zoekt die je met de hele familie kunt bekijken, dan is Lost in Space dus een echte aanrader. Op voorwaarde dat Netflix het goed aanpakt, hebben ze een serie gemaakt die wel enkele seizoenen kan meedraaien. Netflix kijkt in elk geval graag omhoog, want deze week kondigden ze nog aan dat er een serie zal komen over de eerste menselijke missie naar Mars. Ook daar heeft een vrouw de leiding over de bemanning. Zo’n reis Mars is in elk geval iets wat onze of toch zeker de volgende generatie misschien kan meemaken.

Bekijk onze maandelijks vernieuwde lijst met de 50 beste series op Netflix voor meer aanraders!

Meer
Lees meer...