Left Right
scrollTop top

Serie om dit weekend te bingewatchen: Scorpion, leuke serie vol nerds die de wereld moeten redden


Serie om dit weekend te bingewatchen: Scorpion, leuke serie vol nerds die de wereld moeten redden

Computernerds die de wereld redden in het gezelschap van een jonge vrouw die eerder haar looks dan door haar IQ opvalt: het is een eenvoudige manier om onze serie van deze week te omschrijven. Scorpion is geen nieuwe reeks, maar dat betekent dat je meteen een pak afleveringen kunt bingewatchen op Netflix. Het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van z’n producer, maar neem het allemaal met een flink korreltje zout.

Walter O’Brien was pas 13 jaar oud toen hij de computers van NASA wist te hacken. Dat claimt de Ierse zakenman en tevens de producer van de serie althans zelf. Hij deed dat onder het pseudoniem Scorpion, maar hij kon de inbraak niet verbergen want een dag later zouden de heren van NASA met Interpol al voor z’n deur hebben gestaan. Over wat daarna gebeurde mag hij niet veel vertellen, maar O’Brien zou NASA in ruil voor z’n vrijheid geholpen hebben om de gebreken van hun systeem bloot te leggen.

Uiteindelijk zou hij een eigen bedrijf oprichten, Scorpion Computer Services. In 2013 zou de FBI na de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston hun software gebruikt hebben om de daders te vinden. Al zijn er wel wat gespecialiseerde bronnen die dat soort verhalen van tv-zender CBS over O’Brien sterk in twijfel trekken. Wat er ook van aan is, de zender gaf de man een eigen serie, en daarin mogen de schrijvers hun fantasie de vrije loop laten.

Team met hoog IQ

Het hoofdpersonage van de serie heet uiteraard ook Walter O’Brien, en hij wordt door Homeland Security ingeschakeld om te helpen bij een zaak. Hij laat zich omringen door een team nerds, of laten we hen maar gewoon mensen met een bijzonder hoog IQ noemen. Toby is bijvoorbeeld een psychiater die aan Harvard gestudeerd heeft. Hij slaagt erin de mensen te lezen die het team tegenkomt. Een beetje zoals in The Mentalist dus.

Happy Quinn is aanvankelijk de enige vrouw in het gezelschap. Ze is gespecialiseerd in mechanica en moest zonder haar ouders opgroeien. Haar moeder stierf na de bevalling en haar vader besloot haar op te geven. Zij heeft het nog het moeilijkst van allemaal om met anderen te communiceren, een probleem waar de hele groep natuurlijk last van heeft. Voorts is er nog Ari, een wiskundige die als een menselijke rekenmachine functioneert.

Afgeronde afleveringen

Het team wordt aangevuld met Paige Dineen, de meest ‘normale’ in het programma. Ze leren haar kennen tijdens hun eerste opdracht. Haar zoontje blijkt ook begaafd te zijn, en ze heeft het dan ook moeilijk om hem te begrijpen. In het gezelschap van Scorpion, zoals het team zich noemt, bloeit hij helemaal open. En eerlijk gezegd heeft het team net zoals haar zoontje nood aan een vrouwelijke figuur die soms eens met haar hart en niet met haar brein denkt.

Na die eerste missie mogen ze allemaal voor de overheid blijven werken. Alle afleveringen zijn daardoor een afgerond geheel, al zijn er natuurlijk wel een paar verhaallijnen die doorheen de seizoenen lopen. De missies zijn heel uiteenlopend, en zo bevat de ene aflevering al wat meer actie dan de andere. Al overtreft slechts weinig de spectaculaire scène waarmee de pilootaflevering eindigt. Vanaf dat moment krijg je de smaak voor Scorpion te pakken … of haak je af, het is immers een serie voor kijkers die niet achter alles iets realistisch zoeken.

3 personages om te zien:

1. Walter O’Brien (Elyes Gabel)

De hoofdrol in het verhaal is uiteraard Walter O’Brien. Als leider van de groep draait iedere aflevering grotendeels rond hem. Dat maakt van Walter ook een beetje de held van de serie, waardoor de rest van zijn team soms in de schaduw komt te staan. Daarom is Paige zo belangrijk in z’n omgeving. Zij treedt vaak als z’n geweten op en helpt hem op het spoor te blijven wanneer hij uit de bocht dreigt te gaan.

Paige krijgt er ook veel voor terug, want Walter kan als geen ander met haar zoontje communiceren. En zij beschikt zelf ook over ongelooflijk veel geduld om met Walter om te gaan. De perfecte match zou je denken? Wie weet … Wellicht herkent Walter veel van zichzelf in haar zoontje, en is de opvolging binnen Scorpion verzekerd.

Elyes Gabel kunnen Game Of Thrones-fans nog herkennen als de voormalige bodyguard van Daenerys. Hij speelde mee in de eerste twee seizoenen, maar zijn personage is zoals zovele andere gesneuveld. Voordien had hij een hoofdrol in de serie Casualty. In de cinema kan je hem gezien hebben in de film World War Z. De Britse acteur heeft in heel wat landen roots: Algerije, Frankrijk, Spanje, Nederland, India, Ierland en Portugal. Op de koop toe heeft hij nog een tijdje in Canada gewoond.

2. Paige Dineen (Katharine McPhee)

Natuurlijk heeft een serie vol slimme nerds ook een vrouwelijke schoonheid nodig. Dat is Paige, die als serveerster werkt wanneer ze de gang leert kennen. Ze is zo’n beetje als Penny uit The Big Bang Theory voor deze kerels, want zij vormt hun enige venster op de maatschappij. Uiteraard kan ze weinig bijdragen tot de missies en neemt ze op die momenten afstand om te observeren. Maar bijna altijd reikt zich wel een kans aan om zich stiekem tot de heldin van de aflevering te ontpoppen.

Paige is de typische versie van een Amerikaanse single mom. Ze kreeg haar zoontje Ralph met haar toenmalige lief Drew, maar hij liet hen zitten. Uiteindelijk kwamen ze op straat te staan en vond ze een nieuwe baan in een soort bistro. Ralph is het belangrijkste in haar leven en Paige doet er alles aan om een goede moeder te zijn.

Katharine McPhee brak de voorbije tien jaar zowel als zangeres en actrice door. In 2006 werd ze vijfde in de talentenjacht American Idol. Muzikaal zou haar carrière nooit echt een succes worden, maar als actrice heeft ze intussen wel een aantal rollen op haar cv staan. We kennen haar het best uit de musical-serie Smash.

3. Cabe Gallo (Robert Patrick)

We hebben Cabe Gallo nog niet vernoemd, maar eigenlijk is hij de echte leider van het team. Of dacht je dat ze O’Brien en co zomaar toegang zouden geven tot de meest geheime documenten? Cabe komt eerst over als een soort stoere generaal of geheim agent, maar uiteraard heeft hij ook een soft kantje. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de bende en komt daardoor soms over als de vaderfiguur die ze nodig hebben.

Walter kent hij al van toen die een tiener was en bij NASA wist in te breken. Hij weet dus hoe geniaal Walter is en neemt de soms moeilijke beslissing om het lot van de wereld in zijn handen te leggen.

Robert Patrick is met voorsprong de oudste acteur onder de vaste rollen. Hij werd bekend dankzij Terminator 2, waarin hij een robot speelde tegenover Arnold Schwarzenegger. Voorts was ook te zien in de serie The Unit.

Waarom kijken?

Als films zoals Mission Impossible of James Bond je kunnen bekoren, dan zal de actie in Scorpion ook wel meevallen. Scorpion is zo’n serie waarin je alle hoofdpersonages vlot leert kennen en de sfeer snel vertrouwd gaat aanvoelen. In de VS is de reeks intussen al verlengd voor een vierde seizoen, en de kijkcijfers zijn redelijk regelmatig gebleven.

Inhoudelijk is de serie gemakkelijk te volgen. Je hoeft dus niet mee te gaan in de hoog intellectuele gedachten van de hoofdrolspelers. De actie wordt doorspekt met wat humor, waardoor je de serie ook een beetje kunt vergelijken met Chuck, nog zo’n computernerd die het plots tot spion maakt. Op Netflix kan je intussen twee volledige seizoenen zien, goed voor 29 aflevering van ongeveer 40 minuten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…