Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘The Flash’, één van de leukste reeksen over superhelden

Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘The Flash’, één van de leukste reeksen over superhelden

Superhelden genoeg op televisie de laatste jaren, en dus is het belangrijk om het kaf van het koren te beginnen scheiden. Niet dat er veel slechte reeksen bestaan, maar eentje die er voor ons uitspringt is ‘The Flash’. Geen Marvel deze keer, want hij ligt onder contract bij DC Comics. Vooral een reeks waarbij je niet te veel moet nadenken en dat is goed.

Er wordt tegenwoordig wel eens geprobeerd om een serie over superhelden tot een kwaliteitsreeks te maken. Nadeel: plots moet je heel goed opletten of je kunt niet meer volgen. En dat terwijl je vroeger toch vooral naar Superman keek om je verstand even op nul te kunnen zetten. The Flash zit meer in die andere categorie, maar daarmee bedoelen we niet dat er een gebrek aan kwaliteit is. Het feit dat de serie in een even snelle rotvaart als z’n hoofdpersonage aan vier seizoenen is geraakt, zegt genoeg.

Bovennatuurlijke krachten

Voor wie minder thuis is in superhelden: The Flash is de schuilnaam van Barry Allen. Hij is zoals vaker die gewone jongen in de straat die door omstandigheden tot superheld wordt gebombardeerd. Een explosie in S.T.A.R. Labs verandert zijn hele leven. Na negen maanden in coma te hebben gelegen, ontwaakt Barry en ontdekt hij dat er iets is veranderd. Plots kan hij supersnel lopen, zo snel dat niemand hem ziet voorbijkomen.

Al snel wordt duidelijk dat de explosie niet alleen Barry heeft getroffen, maar er overal in de stad plots mensen met bovennatuurlijke krachten rondlopen. Alleen willen de meeste hun krachten voor de verkeerde zaken gebruiken. En dus is The Flash nodig om in te grijpen. Dat moet hij niet alleen doen, want bij S.T.A.R. Labs heeft hij een team dat hem voorziet van een pak en over de wetenschappelijke kennis beschikt om hem vanop afstand bij te staan.

Kan Barry bijvoorbeeld via de muren van een gebouw omhoog lopen, en hoe snel moet hij dan gaan? Kan hij lopen over water zonder te zinken? Dat soort vragen wordt opgelost door de slimme breinen die hem bijstaan, vooral Caitlin en Cisco. En dan is er nog Harrison Wells, de eigenaar van S.T.A.R. Labs, die dus voor een stuk verantwoordelijk is voor alles wat er gebeurd is. Maar als kijker ga je al snel merken dat er heel wat dingen niet kloppen rond deze figuur.

Crush

Ook het privéleven van Barry komt uiteraard voortdurend aan bod. Superheld spelen heeft immers ook een grote invloed op je omgeving. De moeder van Barry werd tijdens zijn kinderjaren vermoord, en z’n vader werd daarvoor veroordeeld. Daardoor zit hij al erg lang in de cel, hoewel Barry weet dat hij onschuldig is. Hij probeert die onschuld te bewijzen en gaat daarvoor zelfs bij de recherche van de politie werken, maar ook dat aspect geraakt dankzij The Flash in een stroomversnelling.

Barry is opgevoed door Joe West, een politie-inspecteur die hem na de dood van z’n moeder in huis neemt. Zo groeit Barry op met z’n dochter Iris West, op wie hij al sinds z’n kinderjaren een oogje heeft. Uiteraard mogen liefdesperikelen in dit soort serie niet ontbreken …

3 personages om te zien:

1. Barry Allen (Grant Gustin)

Barry Allen is dus die typische jongen die je niet meteen met een superheld zou associëren. Uiteraard heeft hij een kostuum en een masker nodig om verborgen te blijven. Door snel met z’n gezicht te bewegen en zijn stembanden te laten vibreren, kan hij ook voor mensen in zijn omgeving onherkenbaar blijven. Het is dus meer dan enkel een brilletje zoals bij Superman of Supergirl.

Zijn hele leven staat in het teken van het vinden van de moordenaar van zijn moeder. En op die manier zijn vader uit de cel bevrijden. Eigenlijk weten al meteen veel mensen uit z’n omgeving dat hij The Flash is, want ook zijn tweede vader, Joe West, is op de hoogte.

Acteur Grant Gustin speelde The Flash voor het eerst in die andere serie Arrow. Dat moest de deur openen voor een spin-off, maar al gauw werd het een volwaardige serie op zichzelf. Omgekeerd zal je personages uit Arrow ook wel eens zien opduiken in The Flash. Superhelden leven in een kleine wereld. Om zich voor te bereiden moest Gustin iets doen waar we toch een beetje jaloers zo zijn: zoveel mogelijk strips lezen …

2. Iris West (Candice Patton)

Iris is dus het meisje waar Barry al sinds z’n kindertijd verliefd op is. Maar zoals wel vaker heeft ze net een relatie met iemand anders. Gelukkig vervalt de serie hier niet in het eeuwige geflirt tussen twee mensen die eigenlijk bij elkaar moeten zijn. Al in het eerste seizoen – spoiler alert – kan Barry het niet meer houden en verklaart hij zijn ware gevoelens voor Iris. Hoe dat afloopt mag je zelf ontdekken.

Ze werkt als journaliste – een populair beroep in de omgeving van superhelden. Uiteraard begint ze een blog over The Flash, niet wetende dat ze daarmee haar beste vriend en ook zichzelf in gevaar brengt.

Iris wordt gespeeld door Candice Patton. Ze speelde heel even mee in de populaire soap The Bold and the Beautiful. Sindsdien was ze in tal van bekende series te zien in bijrolletjes, maar het was The Flash dat haar eindelijk echt liet doorbreken.

3. Caitlin Snow (Danielle Panabaker)

Een knappe wetenschapster mag er ook altijd bij. Cailtin is misschien wel de meest normale van het gezelschap, maar ze heeft ook haar problemen. Haar verloofde Ronnie zou om het leven gekomen zijn bij de explosie in S.T.A.R. Labs, maar je kan al raden dat dit verhaal ook nog een staartje krijgt. Maar daar mogen we echt nog niet te veel over verklappen.

Actrice Danielle Panabaker doet misschien het meest een belletje rinkelen, want zij begon als tiener al in enkele Disney-films. Haar echte doorbraak kwam er dankzij de serie Shark. Ook zij werd het gezicht van haar personage in Arrow en zou nadien die rol hernemen voor The Flash.

Waarom kijken?

Voor een deel van het publiek is het woordje superheld hier al genoeg, maar we willen toch benadrukken dat The Flash zo’n serie is die een pak meer kijkers kan aanspreken. De reeks ligt natuurlijk in de lijn van zusterseries zoals Arrow en Supergirl. Smaakt dit naar meer, dan hoef je al helemaal niet te twijfelen. Vier seizoenen staan er intussen op Netflix, dus je weet wat doen.

Gesponsorde artikelen