Seunghan verlaat K-popgroep RIIZE dan toch na zwaar protest van Koreaanse fans

Enkele dagen geleden kwam SM Entertainment met goed nieuws. Seunghan, die al sinds november 2023 op hiatus was, zou terugkeren naar de K-popgroep RIIZE. Veel, vooral internationale, fans waren heel blij met dit nieuws want ze vroegen al maandenlang om zijn terugkeer. Maar in Zuid-Korea waren de fans een stuk minder tevreden. Zij startten hevige protesten tegen de terugkeer van Seunghan, waardoor de zanger nu zelf heeft besloten om niet terug te keren.

Het nieuws van de terugkeer van Seunghan naar RIIZE was nog niet koud, maar nu volgt al het nieuws dat de zanger definitief afscheid neemt van de groep. De reden daarvoor is geen eenzijdige beslissing van het agentschap, maar komt er vooral felle protesten door de fans van de groep.

Privéfoto’s

Om het volledige verhaal van Seunghan te schetsen moeten we terugkeren naar september 2023. Toen maakte de zevenkoppige boyband RIIZE zijn debuut onder Wizard Production, een dochterbedrijf van SM Entertainment. Maar nog voor het debuut van de groep was er al heel wat te doen rond Seunghan, een van de leden. Iemand lekte namelijk privéfoto’s van de zanger, waarop hij te zien was met een (voormalige) vriendin en sigaretten. Dat was toen genoeg om een golf van kritiek te creëren bij de fans.

Door die kritiek besloot het agentschap om Seunghan in november van 2023, amper een maand na zijn debuut, op non-actief te plaatsen. De afgelopen elf maanden trad RIIZE zo op met de overige zes leden. Veel fans, voornamelijk uit het buitenland, vonden de beslissing disproportioneel en eisten de terugkeer van Seunghan. Zo waren er op elk optreden van de groep, ook in ons land enkele maanden geleden, veel banners te zien met de boodschap “RIIZE = 7“.

Terugkeer Seunghan

In een statement dat op vrijdag 11 oktober gedeeld werd, liet het agentschap Wizard Production weten dat Seunghan zou terugkeren naar RIIZE. Hij zou de afgelopen elf maanden gebruikt hebben om na te denken en zou vanaf volgende maand opnieuw deelnemen aan activiteiten met de rest van de groep. In het statement stond ook dat Seunghan veel spijt heeft van “het leed dat hij zijn groepsgenoten en fans had aangedaan”.

Internationale fans waren heel blij met dit nieuws en keken ernaar uit om de groep opnieuw volledig te zien, maar vanuit Zuid-Korea kwam er een heel andere reactie.

1.000 rouwkransen

Misnoegde fans bestelden maar liefst 1.000 rouwkransen die ze voor de gebouwen van SM Entertainment lieten plaatsen. Daarop stonden boodschappen die alsnog het definitieve vertrek van Seunghan uit de groep eisten.

Daardoor volgde er zondag – amper twee dagen na de bekendmaking dat Seunghan zou terugkeren – een nieuw statement. “Nadat we de terugkeer van Seunghan bekendmaakten, hebben we de meningen en reacties van alle fans goed bestudeerd. Daarbij ontdekten we dat we de fans meer pijn hebben gedaan en verwarring hebben gecreëerd. Op hetzelfde moment vroeg Seunghan ook zelf om de groep te verlaten om geen last te vormen voor de rest van de groep en de fans. Uit respect voor de keuze van de artiest, laten we hierbij weten dat Seunhan RIIZE zal verlaten in plaats van terug te keren naar de groep.”

Ook deze keer komt er heel wat kritiek op de beslissing. Nu gaat het vooral op internationale fans die de beslissing van Wizard Production en SM Entertainment betreuren. Maar de kans dat de beslissing nu nog eens zal worden bijgestuurd, lijkt verwaarloosbaar klein.

Bekijk hier het nieuwe statement:

Wil je op de hoogte blijven van alles over K-pop? Schrijf je dan in op onze gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Meer
Lees meer...