Shoppen op AliExpress: da’s op eigen risico

Wie shopt wel eens op AliExpress? De website is voor velen de ‘place to be’ om goedkoop aan producten te geraken: gsmhoesjes, posters, kaders, kleren, ballonnen, noem maar op … Op het internet circuleren er heel wat miskoopjes van AliExpress. Maar dat is niet alles, want de veiligheid van het bedrijf wordt ook in vraag gesteld. 

Shoppen op Alibaba of het dochterbedrijf AliExpress is verslavend om meerdere redenen: het is goedkoop, je hebt veel keuze en het is heel erg handig. Het enige nadeel is dat je meestal zes weken moet wachten vooraleer je pakje aankomt.

Tijdens het shoppen en scrollen op de website stel je jezelf zeker één vraag: “Waarom is dat hier zo goedkoop!?”. Eén van de redenen is dat je vaak de mogelijkheid krijgt om rechtstreeks van de fabrikant te kopen. In meeste gevallen is de productie ook in China, waar de prijzen lager liggen dan bij ons. Zo kan je bijvoorbeeld electronica kopen voor een lage prijs, omdat het in China is gefabriceerd.

Het handige aan AliExpress is dat je geen verzendingskosten moet betalen: als je onder 22 euro aankoopt, betaal je geen douanekosten.

Namaakproducten

De tweede reden waarom items zo goedkoop zijn op de Chinese webshop, is omdat het mogelijk namaak is. Niet alles op de website is namaak, maar bepaalde producten zoals elektronica en kleding kunnen vals zijn. China is waanzinnig goed in het namaken en vervalsen van producten, dus handelaars kunnen hun valse merchandise online zetten op AliExpress.

Daarnaast verkopen ze ook semi-namaakproducten zoals een GooPhone: een smartphone die sterk lijkt op een iPhone en soms op een Samsung. Als je geen problemen hebt met namaakproducten, kan je gerust je bestelling plaatsen.

Eens je een betaling moet uitvoeren, gaat er bij sommigen een alarm af. Maak je geen zorgen, AliExpress is goed beveiligd en even veilig als eBay of Amazon.

Het is al wel voorgekomen dat de mobiele versie van AliExpress, phishing in de app heeft toegestaan. Maar dat probleem werd gerapporteerd en het bedrijf heeft snel het probleem opgelost. Daarnaast geeft het bedrijf zelf ook tips om niet in de val te lopen van phishingmails.

Je moet ook altijd in je achterhoofd houden, dat phishing altijd mogelijk is bij online winkelen.

Fraude

Je moet natuurlijk altijd op je hoede zijn tijdens online shoppen, ongeacht welke website. Fraudeurs zitten overal en kunnen alles doen, ook op AliExpress. Het bedrijf heeft al enkele meldingen gekregen van fraudeurs en oplichters op de website. Handelaars maken op de site misbruik van consumenten en verkopen verkeerde producten. AliExpress is hiervan op de hoogte en heeft zelf een eigen ‘Security Center‘ waarin fraudegevallen staan met tips om alle vormen van fraude te vermijden.

Om te zien of de verkoper betrouwbaar is, kan je drie dingen doen:

  • Verkopersbeoordelingen bekijken
  • Feedback van consumenten lezen
  • Bij twijfel gewoon contact opnemen met de verkoper

Online foutjes

Als je toch niet tevreden bent over je aankoop, dan kan je dat aangeven via de webshop. De winkel beschermt elke klant met een zogenaamde ‘Buyer Protection Guarantee‘. Ofwel kan je de verkoper inlichten, of anders betrek je de winkel erbij. Bij dat laatste kan je ook nog eens kiezen om je geld terug te krijgen of een nieuw product te ontvangen.

We willen toch even meedelen dat online shoppen heel leuk is, maar het soms wel nadelen met zich kan meebrengen. Op foto kan dat ene kledingstuk er mooi uitzien, maar eens je het pakje opent, kan je teleurgesteld zijn.

Kijk hieronder naar enkele foute aankopen via online winkels:

iStock
Meer
Lees meer...