“Show me the money!” Bart De Wever zoekt het bij Tom Cruise

Twitter

Hebben deze verkiezingen hun “vijf minuten politieke moed” of “wie gelooft die mensen nog”, die ene legendarische quote die de kiesstrijd in een plooi legt? Bart De Wever (N-VA) doet in elk geval een goede poging. Iedereen praat erover, iedereen herhaalt zijn: “show me the money”. Hij lanceerde de quote in een debat met PS-voorzitter Paul Magnette, en het is ondertussen een dikke hit. Met dank aan Tom Cruise. 

Vergeet het communautaire, vergeet de grote ethische vraagstukken. Deze verkiezingen draaien om geld, en niets anders. Mocht u er nog aan twijfelen, dan bent u er echt wel aan voor de moeite.

Jerry Maguire

Geld, en uiteraard het veroveren van een mooi blondje (Renée Zellweger), is het centrale thema van Jerry Maguire. Iedereen die ooit deze romantische komedie uit 1996 zag, herinnert zich de legendarische scène: “Show me the money”. Tom Cruise speelt een vertegenwoordiger van topsporters, Jerry Maguire, die uiteindelijk maar één klant meer heeft: football-star Cuba Gooding Jr. Die laatste wil weten of Jerry hem de vette dollars waar hij van droomt zal bezorgen. “Show me the money, Jerry!”. Hier het fragment:

Verbale uppercut klaar

Het was datzelfde zinnetje dat vorige week opdook in een debat met Paul Magnette, de PS-voorzitter. De Tijd had beiden samen gebracht, en De Wever had zijn verbale uppercut klaar zitten, toen het over de besparingen van de federale regering ging. Di Rupo en co zeggen 22 miljard te hebben bespaard, maar dat betwist de N-VA-voorzitter: “Als u zegt, we hebben 22 miljard bespaard, show me the money. We zijn van 13 miljard tekort (gegaan, wov), naar nu 9,6 miljard. Da’s 3,5 miljard. Waar zit die andere 18 miljard?”. 

“Ik zal u zeggen waar de money zit”

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo pikte er afgelopen weekend op in, via het VTM-nieuws: “Ik zal uitleggen waar ’the money’ zit”. “De voorbije drie jaar zijn de uitgaven van de pensioenen met vijf miljard euro gestegen, zijn de uitgaven van de gezondheidszorg met 2 miljard gestegen en hebben we een lastenverlaging van één miljard euro doorgevoerd. Dat is geld dat bij de mensen terechtgekomen is. Om dat te kunnen doen, hebben we 22 miljard euro bespaard”. 

“Ik ben eigenlijk verwonderd. Ofwel weet iemand als Bart De Wever, die al tien jaar partijvoorzitter is, nog altijd niet hoe een begroting werkt, ofwel heeft hij gewoon geprobeerd de mensen te misleiden. Ik weet niet welke van de twee ik het ergste vind”, zei De Croo.

“Begroting op nul houden, kost geen nul”

Ook John Crombez, federaal boegbeeld van sp.a reageerde, met een verwijzing naar Philippe Muyters, de Vlaamse begrotingsminister van N-VA. Budgettair is een begroting van nul ook op nul houden, geen inspanning van nul, zegt Crombez. “Muyters zegt van niet, en is juist. Alexander De Croo ook.” Dat komt omdat een begroting elk jaar sowieso stijgt, door lonen en andere extra kosten, als je geen inspanning doet.

“Opnieuw, show me the money”

Op Twitter ging de hashtag #showmethemoney al druk rond. N-VA-kamerlid Theo Francken deed een paar bijtende tweets. 

Maar vooral, Bart De Wever zelf dramt zijn quote er opnieuw in: “Buiten veel mist gespuid, heeft De Croo juist niets aangetoond. Opnieuw: show me the money. Het begrotingstekort ging van 13 miljard euro naar 9 miljard euro. Toch wordt er geschermd met 22 miljard euro besparingen. Hoe kan je dat in godsnaam verklaren?”

“Over een ding heeft De Croo gelijk”, zegt De Wever. “De uitgaven zijn inderdaad nog toegenomen: onder de hele legislatuur met 0,6 procent bbp. Dat zeg ik niet, dat zegt de Europese Commissie. En dat staat in schril contrast met de rest van Europa. De 28 lidstaten verlaagden namelijk gemiddeld hun uitgaven met 0,5 procent bbp.”

Geld, geld, geld

En zo komt “Show me the money” neer op hét thema van deze verkiezingen: geld. Elke partij is bezig met een financieel plan, met hoe de overheid gefinancierd moet worden. 

N-VA kiest zo heel uitdrukkelijk niet voor een communautaire campagne, maar een boodschap die spreekt voor de portefeuille van elke Vlaming. Want die heeft volgens De Wever “een belastingtsunami” over zich heen gekregen. Terwijl de 22 miljard “fantoombesparingen” zijn. “De regering-Di Rupo heeft de begroting niet op orde gebracht. Ze heeft met Hollandse rekenkunde de hete aardappel doorgeschoven naar de volgende regering en naar de deelstaten. Daartegenover staat wel dat de belastingen op 3 jaar tijd structureel verhoogd werden met meer dan 8 miljard euro. Onze belastingen behoren nu tot de allerhoogste ter wereld.”

Meer
Lees meer...