De inwoners van Sint-Joost-ten-Node worden begin januari opnieuw naar de stembus geroepen. De verkiezingen van oktober zijn officieel nietig verklaard na een reeks onregelmatigheden, vooral rond volmachten. Burgemeester Emir Kir haalde eerder een absolute meerderheid, maar die uitslag wordt nu geschrapt.
De controverse begon meteen na de verkiezingen, waarin huidig burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) 50,5 procent van de stemmen behaalde. Oppositiepartijen Ecolo, PS en Team Fouad Ahidar dienden direct een klacht in. Ze wezen op mogelijke fraude met volmachten, een vaak controversieel aspect in Belgische gemeentepolitiek.
De klacht kreeg snel gewicht: in twee stembureaus waren de volmachten “onvindbaar”, waardoor controle onmogelijk werd. Een onderzoek door het rechtscollege van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bracht ernstige onregelmatigheden aan het licht. Bij 66 van de onderzochte volmachten ontbraken cruciale gegevens zoals handtekeningen en attesten. Bovendien werden 50 volmachten pas op de dag van de verkiezingen goedgekeurd, wat in strijd is met de wettelijke termijn.
Emir Kir gaat niet in beroep
Hoewel Kir de beslissing aanvankelijk “ongegrond” noemde, besloot hij geen beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Hij had acht dagen om dat te doen, maar legde zich uiteindelijk neer bij de bevindingen van het rechtscollege.
“Het rapport van het rechtscollege laat weinig ruimte voor discussie. De onregelmatigheden zijn te groot om te negeren”, aldus een insider binnen de oppositie.
Nieuwe verkiezingen: deadline 10 januari
De gemeente heeft nu maximaal vijftig dagen om nieuwe verkiezingen te organiseren. Volgens Emir Kir zullen deze uiterlijk op 10 januari plaatsvinden. De grote vraag is of Kir opnieuw zijn absolute meerderheid zal kunnen behalen, of dat deze schandvlek zijn politieke carrière definitief zal overschaduwen.
Voor de inwoners van Sint-Joost betekent dit dat zij een tweede keer hun stem moeten uitbrengen, in de hoop op een eerlijker verloop van de verkiezingen.