Situaties die u ruïneren en hoe ze te ontwijken

Mensen komen tijdens hun leven geregeld voor een situatie te staan waarin ze soms het hoofd moeten bieden aan een grootse financiële verplichting. Veel van die verplichtingen kunnen op voorhand worden ingeschat, waardoor we er ons op kunnen voorbereiden. Al kunnen we ons niet op elke financiële situatie voorbereiden. Soms gebeurt er iets onverwachts. Hoe kunt u dergelijke situaties vermijden? 

Wel of geen levensverzekering afsluiten?

Er wordt wel eens gezegd dat de dood achter elke hoek loert. Hoewel dat misschien wel erg luguber en misschien ietwat overdreven is, schuilt er ook een bron van waarheid in. Elke dag opnieuw worden we als mens blootgesteld aan verschillende risico’s zoals:

  1. Het risico om ziek te worden;
  2. Het risico om betrokken te raken bij een ongeval in het verkeer;
  3. Het risico om het slachtoffer te worden van criminelen.

Bovenstaande drie voorbeelden zijn eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. In het meest extreme geval kunnen ze alle drie leiden tot de dood. Uw dood zal ook altijd een grote impact hebben op de levens van mensen die deels afhankelijk zijn van uw inkomen. Denk hierbij niet alleen aan uw partner, maar ook aan eventuele kinderen. Om er voor te zorgen dat uw dood niet hun levens voor altijd zal blijven bepalen is het afsluiten van een levensverzekering altijd een goed idee. Eigenlijk zou iedereen dit verplicht moeten doen op het ogenblik dat hij of zij een partner en kinderen heeft. De potentiële gevolgen voor het niet afsluiten van zo’n verzekering zijn in de praktijk veel te groot.

Een nieuw huis kopen zonder het oude te verkopen

Ook de aankoop van een nieuwe woning heeft een enorme impact op uw financiële situatie. Zeker wanneer u een woning koopt zonder dat de oude is verkocht. Heel wat mensen beschikken lang niet over de vereiste financiële middelen om twee woningen te betalen. Zo moet u onder meer rekening houden met de afbetaling van de twee woningen. Daarbij komen nog een resem andere kosten kijken, zoals:

  1. De kosten voor dubbele woon- en brandverzekeringen;
  2. De belastingen die jaarlijks moeten worden betaald voor het huis in kwestie;
  3. Mogelijke kosten die moeten worden betaald voor het herstellen van eventuele schade;

Bovenstaande situatie speelt natuurlijk veel minder op het ogenblik dat er inkomsten worden gehaald uit de oude woning. Heel wat mensen beslissen namelijk om hun oude huis niet te verkopen, maar wel te verhuren. Op deze manier kunnen ze met de opbrengsten van de oude woonst doorgaans de hypotheek voor de nieuwe woning aflossen. In dat geval spreekt het voor zich dat het financiële risico in de praktijk toch een behoorlijk stuk lager ligt. Toch, het aankopen van een nieuwe woning vooraleer uw oude huis te verkopen, is iets waar u in de praktijk altijd zeer grondig over zal willen nadenken.

Uw volwassen kinderen teveel financieel steunen

Als ouder heeft u steeds het beste voor met uw kinderen. Het komt dan ook vaak voor dat mensen zelfs tot op latere leeftijd hun kinderen financieel willen blijven ondersteunen. Toch is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat ook dit een grote impact kan hebben op uw eigen financiële mogelijkheden en toekomst. Dit geldt niet in het minst voor mensen die niet één, maar wel meerdere kinderen hebben. Voor hun is het vaak ronduit onmogelijk om deze kinderen financieel te blijven ondersteunen in elke mogelijke situatie. Dit niet in het minst omdat deze kinderen op latere leeftijd wellicht ook zelf een volledig gezin hebben. Vaak is het veelal ook zo dat de situatie alleen maar erger wordt naarmate de tijd verstrijkt. De kosten die gepaard gaan met het ondersteunen van uw kinderen zullen immers nooit verlagen, maar alleen maar toenemen.

Bovendien creëert u door teveel financiële ondersteuning te bieden ook een situatie waarin uw kinderen de financiële hulp als iets normaal gaan aanschouwen. Op het ogenblik dat u hier dan mogelijks niet meer toe in staat bent kan dat jullie relatie beschadigen. Bovendien is de kans bijzonder groot dat uw kinderen net hierdoor in de financiële problemen terechtkomen. Het mag dan ook duidelijk zijn, uw volwassen kinderen te vaak financieel steunen brengt in de praktijk zeker en vast de nodige risico’s met zich mee. Dit niet alleen voor uw financiële situatie, maar zelfs voor deze van uw volwassen kinderen.

Te laat beginnen met sparen voor uw pensioen

Te lang wachten met beginnen sparen voor uw pensioen is een grote fout die in de praktijk werkelijk door ontzettend veel mensen wordt gemaakt. Heel wat mensen gaan er dan ook vanuit dat dit iets is waar ze nog meer dan voldoende tijd voor hebben. Dat is niet helemaal juist, in tegendeel. In de praktijk is het dan ook vaak zo dat het sterk wordt aangeraden om reeds voor de leeftijd van 21 jaar te beginnen met sparen voor uw pensioen. Alleen wanneer u dit doet, zult u namelijk kunnen rekenen op de hoogste bedragen die zullen worden uitgekeerd op de pensioenleeftijd. Het spreekt voor zich dat dit wellicht niet voor iedereen tot de mogelijkheden zal behoren. Toch geeft dit in één klap aan hoe belangrijk het is om reeds vanaf een (erg) jonge leeftijd aan uw pensioen te beginnen denken.

Vroeg beginnen met sparen voor het pensioen zorgt er bovendien voor dat u kunt rekenen op nog extra financiële voordelen. Wie in ons land aan pensioensparen doet, geniet van een fiscaal voordeel. Dat betekent dat u niet hoeft te wachten tot uw pensioenleeftijd is aangebroken om daadwerkelijk voordeel te ondervinden van uw pensioenspaarplan, in tegendeel. Voor veel mensen helpt het fiscaal voordeel van pensioensparen dan ook bijzonder goed om hun private belastingen naar omlaag te trekken. In het bijzonder wanneer u dus reeds wordt geconfronteerd met vrij hoge persoonlijke belastingen is een pensioenspaarplan afsluiten zeker en vast een prima keuze.

Het niet passend indekken van financiële risico’s

Last but not least is er nog een belangrijk aandachtspunt dat eigenlijk voor iedereen anders is. Elke persoon zal in zijn of haar leven op een zeker ogenblik wel worden geconfronteerd met bepaalde financiële risico’s. Deze risico’s kunnen in principe grotendeels worden ingedekt door het afsluiten van één of meerdere verzekeringen. Heel wat mensen zien een verzekering echter nog steeds als verloren geld. U sluit ze namelijk af in de hoop ze stiekem nooit echt nodig te zullen hebben. Toch is het afsluiten van verschillende verzekeringen warm aan te raden. Denk hierbij onder meer aan de onderstaande verzekeringen:

  1. De woonverzekering voor uw woning;
  2. De brandverzekering voor uw woning;
  3. Een familiale verzekering;

Vooral deze laatste wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Dat is opvallend en bovendien ook erg gevaarlijk. Sluit u deze verzekering niet af en heeft u bijvoorbeeld een hond die de buur aanvalt? In dat geval loopt u het risico dat u buur een schadevergoeding zal eisen. Wanneer u deze zelf moet betalen, kan dat uw financiële situatie negatief beïnvloeden.

(jvdh)

Meer
Lees meer...