Kinderen veilig vastklikken in de auto is van levensbelang. Toch checkt slechts 1 op de 2 ouders of grootouders bij elke rit of hun (klein)kind wel degelijk correct beveiligd is. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Meer nog: 1 op de 3 geeft toe zijn of haar kind of kleinkind niet altijd in een aangepast zitje te vervoeren. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en de VSV lanceren daarom een sensibiliseringscampagne die ouders en grootouders aanspoort om hun kinderen en kleinkinderen altijd op de correcte manier vast te klikken. De campagne loopt in samenwerking met DreamBaby, Ethias, Infano, Kind en Gezin, Orchestra en Test Aankoop.
Kinderen niet steeds vastgeklikt zoals het hoort
Sinds 2006 moeten kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter altijd worden vervoerd in een autozitje dat aangepast is aan hun gewicht en grootte. Hoewel die regel al meer dan tien jaar geldt, blijkt de correcte beveiliging van kinderen in de realiteit nog steeds een groot probleem. In juli 2017 peilde de VSV naar het gebruik van kinderzitjes bij 500 ouders en grootouders die hun kinderen of kleinkinderen in de wagen vervoeren(1). De resultaten spreken voor zich:
- Slechts 1 op de 2 (50%) ouders of grootouders controleert stelselmatig bij elke rit of hun kind of kleinkind correct vastgeklikt is.
- 1 op de 3 (33%) geeft toe hun kind of kleinkind niet stelselmatig bij elke rit in een aangepast zitje te vervoeren.
- 1 op de 3 (34%) vindt het niet evident om een kinderzitje correct in de wagen te installeren
- Zowat 1 op de 5 vindt dat je snel een fout kan maken bij het correct vastklikken (22%) of het controleren of een kind correct is beveiligd (21%), en dat dit een inspanning vergt.
Verder blijken de basisregels voor het correcte gebruik van kinderzitjes minder goed gekend: slechts 26% kent alle basisregels voor babyzitjes, 31% is goed op de hoogte van de regels voor peuter- en kleuterzitjes.
Uit eerder onderzoek bleek al dat meer dan de helft van de kinderen in Vlaanderen niet op de correcte manier wordt vastgeklikt, en dat 1 op de 10 zelfs helemaal onbeveiligd in de auto zit. (2)
Minister Weyts: ‘Meer dan de helft van alle verkeersslachtoffers tussen 0 en 9 jaar is autopassagier. In tegenstelling tot wat velen denken is de auto dus geen veilige plek voor kinderen. Kinderzitjes die correct worden gebruikt, halveren het overlijdensrisico bij een ongeval. Het is daarom letterlijk van levensbelang om je kind op de juiste manier vast te klikken. Met de campagne die vandaag start, willen we ouders en grootouders daarop attent maken en hen helpen bij de juiste keuze van een aangepast zitje voor hun kind of kleinkind. Een simpele klik kan een groot verschil maken!’.
Beloofd!
De VSV voert van 14 augustus tot 3 september een affichecampagne langs de Vlaamse hoofdwegen. Op de affiche zien we een kind op de achterbank van een auto, veilig vastgeklikt in een aangepast zitje, met daarbij de slogan ‘Mama heeft beloofd me altijd vast te klikken’ en de baseline ‘Beloof het ook op BELOOFD.be’.
De affiche bestaat in drie versies, met mama, papa en oma. Verder zijn er twee radiospotjes waarin BV’s Siska Schoeters en Guga Baul aan hun (pasgeboren) kinderen beloven om hen altijd veilig vast te klikken, en de luisteraars oproepen om dat voorbeeld te volgen op BELOOFD.be. De spotjes zijn van 14 tot 27 augustus te beluisteren op Qmusic, MNM en Studio Brussel.
Persoonlijke boodschap
‘Door ouders en grootouders aan te sporen om concreet de belofte uit te spreken dat ze hun kind of kleinkind altijd correct zullen vastklikken en hen bovendien aan te zetten om die belofte te delen via de website BELOOFD.be wordt de boodschap heel persoonlijk, wat de impact van de campagne vergroot. Mettertijd zullen we het BELOOFD-concept ook uitbreiden naar andere verkeersveiligheidsthema’s zoals afleiding aan het stuur of overdreven snelheid. Het is onze bedoeling om BELOOFD te laten uitgroeien tot het koepelconcept voor alle Vlaamse verkeersveiligheidscampagnes’, zegt Werner De Dobbeleer (VSV).
De BELOOFD-campagne rond kinderzitjes loopt ook via gerichte advertenties op sociale media en via populaire blogs die de campagne ondersteunen. Verder verspreidt de VSV in samenwerking met Ethias en Test Aankoop een informatiefolder over kinderzitjes. De folder is verkrijgbaar in de kantoren van Kind en Gezin, bij de gemeentebesturen en op andere locaties waar vaak ouders van jonge kinderen komen. In elektronische versie is de folder beschikbaar op veiligverkeer.be, op dat adres kun je ook terecht voor alle verdere informatie over het vervoer van kinderen in de wagen.