Slongs over haar nieuwe plaat ‘#GOEGAAN’, samenwerkingen en Antwerpen

Slongs over haar nieuwe plaat ‘#GOEGAAN’, samenwerkingen en Antwerpen

Slongs Dievanongs gaat tegenwoordig door het artistieke leven als gewoon ‘Slongs’. Ze heeft pas een nieuwe plaat ‘#GOEGAAN’ uit en wij spraken haar vlak voor de release.

Je gaat vanaf nu door het artistieke leven als ‘Slongs’. De ‘Dievanongs’ is weggevallen?

Slongs: Ja. Slongs voor de vrienden.

Waarom?

Slongs: Dat is zo wat gegroeid. De enige constante is verandering en alles is onderhevig aan evolutie. Aan Slongs Dievanongs hangt vooral nog heel fel een typetje of alterego vast, waaruit het gegroeid is met Halve Neuro (de Antwerpse hiphopgroep waarbij Slongs actief is, red.) enzo. Ik leg tegenwoordig steeds meer van mezelf in de muziek. Ik wil voor mezelf duidelijk maken dat er een nieuwe fase aangebroken is. Daarom laat ik de ‘Dievanongs’ vallen. Pas op, ik gooi het kind niet met het badwater weg. Iedereen blijft mij ‘die van ons’ noemen. Maar ik wil voor mezelf zeggen “2.0, next episode“.

‘#Goegaan’

Je tweede plaat ‘#Goegaan’ komt eraan. Waar mogen we ons aan verwachten?

Slongs: Het is een zonnige plaat. Daar kennen de mensen me ook voor. Veel positiviteit. Er zit ook zelfreflectie in en reflectie over kinderen in oorlogsgebied. Er zitten dingen in over relaties, over verloren liefde.

Eigenlijk heel het spectrum van hoe een mensenleven er op een jaar uitziet. De verschillende delen van een persoonlijkheid komen aan bod. Op zaterdagavond heb je een heel erg andere persoonlijkheid dan wanneer je het bijvoorbeeld hebt over de oorlog in Syrië. Als je bijvoorbeeld reflectief over je leven nadenkt, heb je weer een heel andere persoonlijkheid. Die verschillende delen van de persoonlijkheid komen allemaal aan bod op het album. Er zitten nu over gevoelens tussen, maar ook over de bloemetjes buitenzetten.

Waar slaat de titel ‘#GOEGAAN’ eigenlijk op?

Slongs: Dat wil zeggen dat je in een goede vibe zit. Zo van ‘dit is echt kei goegaan’. Dat is een uitdrukking.

Hoe ziet je proces eruit om nummers en uiteindelijk een plaat te maken?

Slongs: Dat is van nummer tot nummer anders. Soms begin ik met een vette baslijn en baseer ik me daarop. Soms kom ik met een tekst aan in de studio en zeg ik ‘hier moeten we iets mee maken’. Anders gebeurt het weleens dat iemand een rythm doorstuurt om iets mee te doen. Er is geen vaste werkwijze. Inspiratie kan je ook niet bestellen. Soms moet je heel lang ergens aan werken omdat het gewoon niet komt. Op andere momenten staat alles op een uur op papier. Dat proces is heel flexibel.

dirk lambrechts

Samenwerkingen

Je hebt op ‘#GOEGAAN’ samengewerkt met Raymond van het Groenewoud en Jack Parow. Hoe was dat?

Slongs: Zalig! Raymond van het Groenewoud, dat is een volksheld. Het was een ongelooflijke kans om met hem samen te mogen werken. Hij had me een aantal jaar geleden gevraagd om met hem de 11 juli-viering mee te doen. Daarna vroeg hij mij voor een nummer op zijn nieuw album. Daarna heeft hij me gevraagd om met hem te gaan touren. Dus ik had zoiets van poets wederom poets. “Jij mag hier ook een refreintje komen doen.”

Jack Parow, een internationale samenwerking. Super! Het ging ook erg eenvoudig. Hij is dan ook ‘ne gewone gast’. Hij heeft ook graag al eens een Belgisch pintje als de zon schijnt. Ik had zoiets van ‘ik vraag het hem gewoon’. Een nee heb je en een ja kan je krijgen. En ’t is een ja geworden.

Zowel Raymond van het Groenewoud als Jack Parow zijn geen diva’s. Die willen gewoon muziek maken. Muziek is de basis.

Als je voor je volgende plaat met eender welke artiest zou mogen samenwerken, voor wie zou je dan kiezen?

Slongs: Ik zou graag eens iets met Bruno Mars doen.

Amerikaanse talentenjacht

Je bent ook jurylid in de Amerikaanse talentenjacht ‘The World’s Best’ naast James Cordon en Drew Barrymore. Hoe is dat juist gebeurd?

Slongs: Dat is waanzin, hè. Op een dag kreeg ik een mail in mijn inbox. Ik dacht eerst ze fout waren en dat ze Natalia of Koen Wauters moesten hebben. Maar ze bleken dan toch juist te zijn. Iemand van Warner Bros. zou me aangeraden hebben als Belgisch jurylid op een meeting. Dan hebben ze mijn profiel gecheckt en ben ik eruit geselecteerd. Crazy shit!

Waar gaan de opnames door?

Slongs: In Los Angeles bij CBS. Little girls from the ghetto naar Hollywood.

Antwerpen

Zou je ooit ergens anders willen wonen dan in Antwerpen? Hollywood misschien?

Slongs: Nee. Dat heb ik daar wel beseft. Ik zou niet in L.A. kunnen wonen. Ik ga heel graag op reis maar ik kom ook altijd graag terug naar Antwerpen.

Wat vind je van de commotie rond het Delwaidedok in de Antwerpse haven dat nu het Bevrijdingsdok zal heten?

Slongs: Ik vind het een heel sterke boodschap dat we afstand beginnen nemen van de glorificatie van de kolonisatie. Dat is niet iets waar we fier op moeten zijn.

We moeten er zeker al geen straten en dokken naar vernoemen. Ik vind dat mooi het Bevrijdingsdok. Dat staat lijnrecht tegenover wat het ervoor was.

MIA’s

Na de release van je vorig album viel je in de smaak op de MIA’s. Wat vond je dit jaar van de MIA’s?

Slongs: Ik ben blij dat The Scabs hun award gekregen hebben en ik ben ook heel fier op Niels Destadsbader. Wij komen heel goed overeen dus ik ben heel blij dat zijn werk bekroond wordt. Ik vond alle winnaars terecht. Ik vind het ook altijd heel fijn om veel collega’s tegen te komen en de show was zeer sterk.

Volgend jaar zien we jou daar misschien?

Slongs: Wie weet.

Wat zijn je toekomstplannen?

Slongs: Op vrijdag 1 maart komt ‘#GOEGAAN’ uit. Op 8 maart vindt de releaseshow plaats in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Hopelijk speel ik deze zomer op heel veel zonnige, mooie plekken in Vlaanderen. Mensen bij elkaar brengen, dat is mijn ambitie.

Gesponsorde artikelen