Smartphoneverslaving bij tieners: Waarom het een groot probleem is

Uit nieuw onderzoek blijkt dat tieners die hun smartphone te veel gebruiken, vaak last hebben van angst, depressie en slecht slapen. Hierbij wordt er zelfs gesproken van een smartphoneverslaving.

Onderzoekers van het King’s College in Londen ontdekten dat tieners die niet zonder hun telefoon kunnen en hem altijd bij zich moeten hebben, meer kans hebben op mentale problemen. Ze noemen dit “problematisch smartphonegebruik”. Dit betekent dat je in paniek raakt als je je telefoon niet kunt gebruiken, je niet kunt stoppen met scrollen en je telefoon belangrijker is dan andere leuke dingen doen.

Hoe ernstig is het probleem?

Hoewel niet alle tieners hiermee te maken hebben, wordt het probleem wel steeds groter. Van de tieners die hun telefoon te veel gebruiken, had 44 procent last van angst en 56 procent van depressie. Bij tieners die hun telefoon minder gebruikten, waren die percentages veel lager.

Het aantal uren dat je op je telefoon zit, heet schermtijd. Het onderzoek toont aan dat schermtijd op zichzelf niet direct zorgt voor angst of depressie, maar wel voor slapeloosheid. Problematisch gebruik, waarbij je je telefoon echt niet kunt loslaten, heeft wel een directe link met angst en depressie.

Meer meisjes krijgen smartphoneverslaving

Het onderzoek laat zien dat meisjes vaker worstelen met hun telefoongebruik dan jongens. Ongeveer 19 procent van de meisjes van 16-18 jaar en 15 procent van de meisjes van 13-16 jaar gaven aan dat ze problemen hebben met hoe ze hun telefoon gebruiken. Veel tieners willen eigenlijk minder tijd op hun telefoon doorbrengen.

Dean Burnett, een neurowetenschapper, vindt het goed nieuws dat veel tieners willen minderen met hun telefoongebruik. “Ze weten dat ze hun telefoon te veel gebruiken en willen daar iets aan doen,” zegt hij.

Tips om minder aan je telefoon te hangen

De onderzoekers geven ook tips om je telefoongebruik te verminderen:

  • Zet meldingen uit.
  • Gebruik de “niet storen”-modus.
  • Leg je telefoon in een andere kamer als je gaat slapen.

Sommige tips, zoals je telefoon in een afgesloten doos stoppen of de kleuren naar grijstinten veranderen, werken minder goed.

Professor Ben Carter, een van de onderzoekers, benadrukt: “We moeten tieners helpen die moeite hebben met hun telefoongebruik. Deze studies laten zien dat veel jongeren zich bewust zijn van het probleem en willen veranderen.”

Belangrijke punten

  • Tieners die hun telefoon te veel gebruiken, hebben vaker last van angst, depressie en slapeloosheid.
  • Het probleem komt vooral voor bij meisjes.
  • Veel tieners willen hun telefoongebruik verminderen en er is hulp beschikbaar.
Meer
Lees meer...