Snap introduceert verbeterde Spectacles met nieuw AR-besturingssysteem

Snap, het moederbedrijf van Snapchat, blijft zijn pijlen richten op de groeiende markt van augmented reality (AR). Tijdens hun jaarlijkse partnertop heeft CEO Evan Spiegel de nieuwste versie van de Spectacles onthuld. Deze geavanceerde AR-bril, uitgerust met het gloednieuwe Snap OS, is voorlopig alleen beschikbaar voor ontwikkelaars, maar markeert een belangrijke stap in Snaps visie op draagbare technologie.

De vijfde generatie Spectacles biedt een reeks hardware-upgrades, waaronder een breder gezichtsveld en automatische tintaanpassing bij blootstelling aan zonlicht. Dankzij het nieuwe Snap OS kunnen gebruikers communiceren met de bril via spraak- en handgebaren, wat zorgt voor een meeslepende AR-ervaring. Met deze technologie wordt de omgeving van de drager beter herkend, waardoor de AR-effecten nog realistischer worden.

Snaps focus op AR past in een bredere trend binnen de tech-industrie. Grote concurrenten zoals Meta werken ook aan hun eigen AR-brillen, maar met deze nieuwe Spectacles wil Snap zijn koppositie in de AR-ruimte versterken.

Exclusief voor ontwikkelaars

In plaats van een onmiddellijke brede consumentenrelease, kiest Snap ervoor om de nieuwe Spectacles eerst beschikbaar te stellen aan AR-ontwikkelaars. Voor 99 dollar per maand krijgen zij toegang tot de bril, zodat ze nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen en de mogelijkheden van de technologie kunnen verkennen. Deze strategische keuze is bedoeld om de betrokkenheid van ontwikkelaars te vergroten en uiteindelijk een aantrekkelijker AR-ecosysteem te creëren voor de massa.

Spiegel benadrukte dat de samenwerking met ontwikkelaars essentieel is om de Spectacles tot een succes te maken. Hij verwacht dat doorlopend platformonderhoud en nieuwe functies de interesse van zowel ontwikkelaars als gebruikers zal aanwakkeren. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om samenwerkende AR-ervaringen te creëren, zoals een schaakspel dat door meerdere Spectacles-dragers in dezelfde ruimte kan worden gespeeld.

Vernieuwingen binnen de Snapchat-app

Naast de introductie van de nieuwe Spectacles, kondigde Snap ook veranderingen aan binnen de Snapchat-app zelf. De app krijgt een vereenvoudigd ontwerp, waarbij vijf secties worden teruggebracht naar drie. Deze stap volgt op eerdere inspanningen om de effectiviteit van advertenties binnen de app te verbeteren. Door de interface intuïtiever te maken, hoopt Snap de gebruikerservaring te optimaliseren en tegelijkertijd de interacties met advertenties te verhogen.

Ondanks de technologische vooruitgang staat Snap voor een uitdagend jaar. Het aandeel van het bedrijf is met 40 procent gedaald door de hevige concurrentie van grotere digitale advertentieplatforms. In een recente memo aan zijn werknemers erkende Spiegel dat de inkomsten van het bedrijf de afgelopen twee jaar zijn gedaald, maar hij blijft vastberaden. Hij ziet AR als een belangrijk groeigebied voor Snap en gelooft dat de huidige innovaties, waaronder de nieuwe Spectacles, het bedrijf een concurrentievoordeel kunnen geven.

Meer
Lees meer...