Spaanse motorrijder Carles Falcón (45) overleden aan gevolgen van valpartij tijdens Dakar Rally

De bekende Dakar Rally heeft een nieuw dodelijk slachtoffer geëist. Het gaat om de 45-jarige motorrijder Carles Falcón. Hij kwam iets meer dan een week geleden zwaar ten val in de tweede etappe in Saudi-Arabië en is nu aan de gevolgen van die val overleden. Dat heeft zijn team en de organisatie van de Dakar Rally bevestigd.

De Dakar Rally heeft de laatste jaren heel wat wijzigingen ondergaan. Na jaren in Afrika georganiseerd te zijn, trok de woestijnrally in 2009 naar Zuid-Amerika uit schrik voor terreuraanslagen. In 2020 verhuisde de Dakar Rally weer, want sindsdien gaat de wedstrijd door in Saudi-Arabië.

Dakar Rally

Ondanks al die veranderingen blijft de Dakar Rally een gevaarlijke onderneming. Zo heeft de woestijnrally ook dit jaar een dodelijk slachtoffer geëist. Carles Falcón stierf op maandag 15 januari in een Spaans ziekenhuis. Daar was hij beland nadat Falcón ongeveer een week eerder tijdens de tweede etappen van Al Henakiyah naar Al Duwadimi zwaar ten val kwam met zijn motor. Na die val kreeg hij een hartstilstand, waarbij hij te veel neurologische schade opliep. Dat heeft de organisatie en zijn team bekendgemaakt.

Carles Falcón is al de 33ste deelnemer van de Dakar Rally die sterft tijdens de wedstrijd. Daarnaast zijn er ook heel wat omstaanders, toeschouwers, medewerkers en journalisten om het leven gekomen tijdens de Dakar Rally.

Carles Falcón

Het was voor Carles Falcón nog maar zijn tweede deelname aan de Dakar Rally. Het idee om deel te nemen ontstond bij hem en zijn goede vriend Isaac Feliu tijdens de lockdown door de coronapandemie. Beiden maakten in 2022 hun debuut met hun eigen TwinTrail Racing Team.

Die deelname verliep lang voorspoedig tot Isaac Feliu in de negende etappe een zware val maakte. Hij liep daarbij een gescheurde nekwervel, een gebroken kuitbeen, blessures aan zijn tenen, een klap op zijn borst en bloedingen in zijn hersenen op. Hij zou uiteindelijk anderhalf jaar revalideren.

Ondanks die zware val besloten Isaac Feliu en Carles Falcón om om in 2024 samen terug te keren naar de Dakar Rally met als doel deze keer wel samen uit te rijden. Aan die droom kwam dus vroegtijdig een tragisch einde.

Meer
Lees meer...