Spaanse premier overweegt het Catalaanse parlement op te doeken om onafhankelijkheid te voorkomen

De Spaanse premier Mariano Rajoy (Patido Popular) wil alle wettelijke middelen gebruiken om de Catalaanse onafhankelijkheid tegen te gaan. Nu overweegt hij om het Catalaans parlement op te doeken en nieuwe verkiezingen te organiseren.

Spaanse premier Mariano Rajoy (Patido Popular) sluit de opheffing van het Catalaanse parlement niet uit. Dat zegt hij in de Spaanse krant El País. Volgens Artikel 155 van de Spaanse grondwet kan Madrid de onafhankelijkheid van de regio schorsen. De Spaanse overheid heeft nog nooit op grond van dat artikel gehandeld. Verschillende opiniemakers en politieke bronnen spreken van een “nucleaire bom”. Rajoy wil het artikel naar eigen zeggen inroepen “als het écht moet”. “Spanje zal niet verdeeld worden en de nationale eenheid blijft behouden”, zegt hij ook. “En we zullen dat op alle mogelijke wettelijke manieren doen. Ik zou graag hebben dat deze onafhankelijkheidsdreiging zo snel mogelijk weggaat. We gaan voorkomen dat er onafhankelijkheid komt.”

Madrid als de dood voor onafhankelijkheid

Vorige week werd bij het onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië, dat illegaal werd verklaard door Madrid, met 90 procent voor onafhankelijkheid gestemd. De lokale Catalaanse president Carles Puigdemont (Junts pel Sí) zal op dinsdag 10 oktober over het resultaat van het referendum spreken in het Catalaanse parlement. Het zou kunnen dat hij dan ook de onafhankelijkheid van de regio uit zal roepen. Het Grondwettelijk Hof van Spanje had de bijeenkomst van dat parlement zelfs verboden.

Rajoy zegt dat zo’n “zinloze actie nergens toe zal leiden”. Bovendien is hij niet te vinden voor een dialoog tussen de centrale Spaanse regering en Puigdemont. Hij zegt dat de bal in het kamp van de Catalanen ligt. “Ze hebben” volgens Rajoy “nog tijd” om maatregelen te nemen zodat Madrid niet met harde hand moet ingrijpen. De ideologische achterban van de Patido Popular van Rajoy verwacht een reactie op het Catalaanse referendum en onafhankelijkheidsstreven. Gisteravond kwamen in Madrid en andere Spaanse steden duizenden burgers op straat op tegen een Catalaanse onafhankelijkheid te betogen.

Meer
Lees meer...