SpaceX is erin geslaagd om een Falcon 9-raket succesvol te lanceren en te doen landen in de Amerikaanse staat Californië, ondanks zware mist. Het gaat om de zesde lancering van dit jaar. De raket vervoerde drie satellieten die observaties zullen uitvoeren vanaf de atmosfeer.
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-CEO Elon Musk, heeft vanmorgen haar negende Falcon 9-missie van het jaar uitgevoerd. Er werden maar liefst drie identieke satellieten mee de atmosfeer in gelanceerd. Daarna werden die achtergelaten en is SpaceX erin geslaagd om de Falcon 9-raket opnieuw te doen neerkomen op een landplaats naast de lanceerplaats. Dat meldt de Amerikaanse techwebsite The Verge.
Vandaag was nog maar de tweede keer dat SpaceX een Falcon 9-raket landde op Californische bodem. Alle landingen van SpaceX waren tot nu toe succesvol, behalve één waarbij een raket in de zee terechtkwam in plaats van op een landingsplaats.
Observaties van Canada en Noordpool
De satellieten werden ontworpen door het Canadian Space Agency, in feite de NASA van de Canadezen, in het kader van de RADARSAT-sterrenbeeldenmissie. Het is de bedoeling dat de drie satellieten zo’n 650 kilometer boven de aardoppervlakte blijven zweven. Ze zullen het land en water van Canada en de Noordpool observeren. Het doel is om data te verzamelen over ijs in de zee in de oceanen en de Grote Meren, alsook de ecosystemen in Canada.
Die informatie is erg nuttig voor onder andere zeelieden, die in de omgeving van de Noordpool varen, en wetenschappers, die de impact van de klimaatsverandering in de regio bestuderen. Ook zou het helpen bij het voorkomen van rampen.
Crew Dragon-capsule
Eerder vervoerde een Falcon 9-raket al een Crew Dragon-capsule van SpaceX naar het International Space Station (ISS). Daarna landde de Falcon 9 op een commandoschip van SpaceX nabij de kust van Florida.
De onbemande Crew Dragon-capsule werd in samenwerking tussen NASA en SpaceX gebouwd. Ondertussen is ook die capsule weer veilig op aarde geland. Musk wil met SpaceX commerciële ruimtevluchten ontwikkelen en werkt daarvoor samen met NASA, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse overheid. De Crew Dragon-missie was daar een eerste belangrijke test voor, die dus een groot succes was. Het is de bedoeling van Musk om op termijn Mars te koloniseren.