Speciaal-onderzoeker Mueller pakt onderzoek tegen clan Trump aan als een maffiazaak

Speciaal-onderzoeker Mueller pakt onderzoek tegen clan Trump aan als een maffiazaak

In Washington lijkt speciaal-aanklager Robert Mueller het Rusland-onderzoek steeds meer te gaan richten op belastingontduiking en het witwassen van geld, eerder dan op de zogenaamde ‘collusion’. Dat is slecht nieuws voor president Donald Trump en zijn familie. 

Robert Mueller, de speciaal-aanklager die het onderzoek leidt naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van november 2016, breidde vorige week de aanklachten tegen Paul Manafort en Rick Gates, twee leden van Team Trump, verder uit. Ondertussen heeft hij ook 13 Russen en 3 Russische organisaties voor de rechter gesleept, samen met de Nederlandse advocaat Alex Van der Zwaan.

Witwascarroussel en fraude

De focus van Muellers lijkt zich steeds meer te richten op belastingontduiking en het witwassen van geld door Trump en zijn entourage. Zowel Manafort, Gates als Van der Zwaan kregen een aanklacht aangesmeerd vanwege fraude en het witwassen van geld voor de in 2014 afgezette president Viktor Janoekovytsj van Oekraïne, die in Rusland verblijft.

De mogelijkheid dat de Trump-campagne op een of andere manier zou hebben samengewerkt met de Russen om Hillary Clinton te beschadigen en de overwinning naar zich toe te trekken bestaat, maar moet miniem worden geacht.

Mueller en de maffia

Mueller volgt dus het geldspoor en zijn aanklachten volgen zich snel op en zijn breed geformuleerd. Dat is vooral slecht nieuws voor de president zelf en zijn onmiddellijke entourage, zijn schoonzoon Jared Kushner en zijn zonen Donald Jr. en Eric Trump.

Mueller volgt exact de aanpak die elke procureur volgt wanneer hij een maffia-clan vervolgt. Dat Trump zijn belastingaangifte nooit openbaar heeft gemaakt, heeft wel degelijk een reden. Mueller heeft waarschijnlijk wel de volmacht om de overige aangiftes op te vragen.

Gesponsorde artikelen