Speculaas is uit, peper- en kruidnoten zijn in, maar wat is het verschil?

De Sint is bijna in het land en dat zal je geweten hebben in de supermarkten, waar ze met reclame voor speculaas, chocolade en kruidnoten naar je hoofd beginnen gooien. Die laatste, samen met de pepernoot, is eigenlijk een Nederlands importproduct, maar ook Belgen lusten ze wel. Kruidnoten smaken sterk naar speculaas, maar zijn ze hetzelfde, en wat is dan het verschil met een pepernoot?

Ook verzot op de peper- en kruidnoten die ze onder andere in de Albert Heijn verkopen rond deze tijd van het jaar? Kleiner en dus verleidelijker dan een stuk speculaas, maar zijn ze eigenlijk hetzelfde? Helemaal niet, zo blijkt.

Pepernoten zonder peper

Pepernoten en kruidnoten zijn om te beginnen al twee verschillende soorten koekjes, hoewel Van Dale daar anders over denkt. Verwarrend genoeg zit er in de pepernoot helemaal niet altijd peper. Pepernoten zijn een soort koekje, ongelijkmatig van vorm en gemaakt van roggemeel en anijs. Ze worden ook opgesmaakt met honing en worden traditioneel rondgestrooid met Sinterklaas.

Speculaas, dat wisten we al, wordt gemaakt met speculaaskruiden (daar zit overigens ook wel degelijk peper bij) en ’t wordt gemaakt met tarwebloem. In speculaas zit ook kandijsiroop en er worden lange koeken van gemaakt, die meestal niet hard kraken, maar zachtjes meebuigen. Speculoos is dan weer een merknaam, een typisch Belgisch product dus, gemaakt door Lotus.

Kruidnoot met speculaaskruiden

Kruidnoten zijn dan weer niet de Belgische benaming voor nootmuskaat, maar een koekje dat ook met speculaaskruiden wordt gemaakt. Alleen is de basis voor het halve bolletje, dat een platgeslagen onderkant heeft, zelfrijzende bloem. Kruidnoten zijn iets harder, al kunnen ze ook zacht zijn, en zijn de koekjes die je nu overal in de supermarkt ziet opduiken. Ze worden ook gemaakt met chocolade, en komen vaak in een mix.

Welke koekjes (en vooral: welk speelgoed) brengt de Sint bij jullie?

iStock
Meer
Lees meer...