Spinnen doden? Dit is waarom je dat beter niet doet

Spinnen doden? Dit is waarom je dat beter niet doet

Spinnen hebben acht ogen en acht poten: hoewel ze een stuk kleiner zijn dan ons, is het dus logisch dat we er bang van zijn. Toch doe je dat, ondanks je natuurlijke aversie, beter niet. Want spinnen zijn namelijk alleseters en dat heeft alleen maar voordelen.

Eerst het slechte nieuws: elk huis heeft spinnen. Ja, elk huis: zelfs als ze zich niet laten zien, loert er in elke kamer wel een dier met acht ogen en acht poten. De kans dat, als je erop let, je er eentje spot, is vrij groot. Onze eerste reflex is de beestjes dood te meppen met de dichtstbijzijnde schoen of krant, maar dat doe je beter niet.

Meest voorkomende spinnen

In België zijn twee spinnen met voorsprong de meest voorkomende in huis. De eerste is de, je raadt het nooit, gewone huisspin. Da’s een bruine spin met witte vlekjes, met een diameter van 18 tot 15 milimeter, al lijken ze vaak een stuk groter. De tweede is de grote trilspin of gewone kelderspin. Die vind je vaak in je … kelder. Die is 7 tot 10 milimeter groot.

11 manieren om spinnen uit je huis te houden, zonder ze dood te slaan.

Deze twee zijn geen van de twee giftig voor mensen, ze zien er dus gewoon eng uit. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet nuttig kunnen zijn. Spinnen zijn namelijk alleseters: ze eten wat er in hun web komt te hangen allemaal op. En dat wil zeggen dat jij heel wat muggen en kleine insecten minder in je huis hebt.

Waar zijn spinnen goed voor?

Da’s een immens voordeel dat we nauwelijks opmerken. Da’s logisch: de meeste spinnen zitten gewoon rustig in hun web en je ziet ze dus niet echt bewegen. Omdat we er zo weinig last van hebben, is een spin extra handig om in huis te hebben. Geloof je ons niet? In sommige landen zijn spinnen er speciaal op ingesteld om lokale soorten te eten. Je neemt dus echt een stukje uit de circle of life weg, als je een spin doodt.

Waarom zie je momenteel zo veel spinnen in huis?

Hoe komt het dan dat je soms grote spinnen ziet zitten? Dat zijn meestal spinnen die even op doorreis zijn. Meestal wonen ze buiten, maar als het kouder wordt, kruipen ze in huizen tussen muren. Bij voorkeur zet je die gewoon buiten, want dat je geen dikke spin op je muur wil, is perfect normaal. Hetzelfde geldt voor huisspinnen trouwens: als je ze buiten zet onder een glas, gaan ze gewoon op zoek naar een andere plek om een web te spinnen.

Waar zijn al die spinnen in de zomer?

Maar onthou; er zit in elk huis een tiental spinnen. En je kan ze allemaal buiten zetten, maar uiteindelijk komen ze terug. Eigenlijk moeten we daar zelfs vrij blij mee zijn.

pixabay

Gesponsorde artikelen