Spookstad komt boven water door extreme droogte

Terwijl grote delen van de VS nog aan het bekomen zijn van de polar vortex, is het in sommige zuidelijke staten al lang veel te droog. Het is zelfs zo ernstig dat de gouverneur van Californië de noodtoestand heeft uitgeroepen. Nabij Sacramento is vorige week een spookstad uit de jaren 50 boven water verschenen.

Een aantal waterreservoirs in de Amerikaanse staat hebben hun laagste punt in jaren bereikt. Het Folsom Reservoir nabij Sacramento is daar het duidelijkste voorbeeld van. Voor het eerst sinds lang zijn de restanten van een spookstad uit de periode van de goudkoorts zichtbaar. In de jaren 50 werd besloten om de verlaten stad onder water te laten lopen bij de aanleg van het kunstmatige meer.

Ook de sneeuw uit de bergen zorgt niet voor extra water, want volgens statistieken zou er slechts 20 procent van de sneeuw liggen die de bergen in deze tijd van het jaar normaal hebben. Op die manier zullen de dorstige steden in Californië dus ook niet aan drinkwater geraken.

Noodtoestand

Jerry Brown, gouverneur van Californië, besliste vrijdag om de noodtoestand uit te roepen. Nu zal de staat de hulp van de overheid kunnen inschakelen. Zelfs de stroming van de rivieren is zodanig vertraagd dat er bijna geen vis meer zit op plaatsen waar ze normaal talrijk zijn. “We kunnen het niet doen regenen, maar we kunnen ons wel beter voorbereiden op de gevolgen van deze droogte: onze boerderijen zullen aanzienlijk minder water kunnen gebruiken en in zowel stedelijke als landelijke gebieden zullen er branden ontstaan”, aldus Brown.

De gouverneur roept de bevolking op om het watergebruik te beperken tot het hoogstnodige. Zo hoopt hij dat de consumptie in zijn staat met 20 procent zal dalen.

Olijven en wijn

Water is lang een probleem in Californië. In de bergen wordt het water in de staat afgeleid naar boerderijen en naar de steden. Veel plannen om de watersnood op te lossen zijn controversieel. Zo is er een project van 25 miljard dollar, waarbij water zou worden afgeleid door enkele gigantische tunnels. De landbouw is recent ook op nieuwe gewassen overgeschakeld die meer water nodig hebben. Zoals olijfbomen die, in tegenstelling tot groenten of katoen, zwaar getroffen worden in droge jaren.

Ook de wijnboeren wachten met een bang hart op regen. Vorig jaar is er in de wijnregio’s tot 23 procent minder neerslag gevallen dan normaal. Voorlopig voelen de ongeveer 500 wijnbedrijven de impact nog niet, maar dat zal veranderen wanneer de droogte nog langer zal aanhouden.

Meer
Lees meer...