Sporters met grotere billen kunnen sneller sprinten, blijkt uit onderzoek

Een grotere bilspier zorgt ervoor dat je betere sprintprestaties kan leveren. Dat blijkt uit een studie bij atleten en gewone mensen. De onderzoekers zijn verbaasd dat één spier zo’n grote invloed heeft.

Het onderzoek naar welke spieren belangrijk zijn voor sprinters is gevoerd door Rob Miller, een doctoraatsstudent aan de Loughborough University en een kracht- en conditietrainer bij British Athletics, en professor Jonathan Folland, een expert in neuromusculaire prestaties. Zij namen daarbij een MRI van het onderlichaam van 42 mannen: 5 topsprinters, 26 sub-elite en 11 ongetrainde mannen. De toptijd van de getrainde atleten die onderzocht zijn varieert tussen 9,91 en 11,25 seconden.

Gluteus maximus

Zij ontdekten daarbij dat de grootte van de gluteus maximus – beter bekend als de bilspier – 44 procent van de variabiliteit in prestaties verklaart. Die spier is gemiddeld 45 procent groter bij elitesprinters dan bij de categorie daar juist onder. Opvallend daarbij is er tussen de getrainde en niet-getrainde mannen geen verschil is in de grootte van de kuitspieren.

“Dat is verrassend omdat men ervan uitgaat dat sprinten wordt beïnvloed door vele factoren, zoals techniek, psychologie, voeding, anatomie van andere delen van het lichaam. Het is dus opmerkelijk om één ​​enkele spier te vinden die zo belangrijk lijkt en bijna de helft van de variabiliteit verklaart”, legt professor Follard uit. “Het lijkt erop dat de spieromvang belangrijker is voor snel rennen dan we dachten en dan vooral de grootte van de gluteus maximus.”

Training

“Ik geloof dat dit onderzoek een aanzienlijke impact kan hebben op coaches die werken met sprinters op topniveau. Het is ongebruikelijk om echte topsporters topsporters te kunnen onderzoeken en het is opwindend om specifieke kenmerken te hebben gevonden die een onderscheid lijken te maken tussen goed en zeer goed”, voegt Rob Miller daaraan toe.

De onderzoekers willen nu hun studie herhalen met vrouwelijke sprinters. Daarnaast willen ze in de toekomst ook kijken naar hardlopers die gespecialiseerd zijn in langere afstanden.

Meer
Lees meer...