De stijgende brandstofprijs tast nu ook uw vliegreis aan

De sterk gestegen brandstofprijzen doen nu ook de kostprijs voor uw vliegtuigreizen de hoogte in vliegen. Touroperator TUI zal voortaan namelijk de brandstofkosten doorrekenen naar zijn klanten. Hoe hoog die bijkomende kost is, hangt af van de reisbestemming.

Extra toeslag op alle boekingen

De stijgende brandstofprijzen tasten niet alleen uw leven aan wanneer u de benzinepomp passeert, of uw huis verwarmt, het kan uw reis komende kerstvakantie ook een pak duurder maken. Touroperator TUI rekent namelijk een brandstoftoelage door naar zijn klanten, zo meldt Het Nieuwsblad. De touroperator rekent daarmee de extra brandstofkosten door naar vakantiegangers.

Voor verre reizen naar de Caraïben of Mexico rekent TUI zijn klanten tot 86,8 euro extra aan per persoon. Voor reizen dichter bij huis zoals Spanje of Oostenrijk ligt die toeslag op 18 euro per persoon. Reizen op een middellange afstand zoals naar Marokko, Turkije of Egypte worden tussen de 20 en 30 euro belast. Dat kan je reis een extra gepeperde rekening opleveren.

“Deze toeslag geldt voor alle reizen vanaf 2022 en voor alle boekingen die nu nog worden gemaakt voor de periode daarvoor”, zegt de woordvoerder van TUI, Piet Demeyere aan Het Nieuwsblad. “De prijzen worden elke maand gemonitord en ook aangepast wanneer ze boven een bepaalde drempel stijgen. In de maand november zal de brandstoftoeslag wellicht nog een stukje stijgen.”

TUI niet als enige

TUI is niet de enige touroperator die de brandstofprijzen doorrekent naar zijn klanten. Zo goed als alle reisbureaus maken een berekening van de brandstofkosten die ze vervolgens naar hun klanten doorrekenen. De berekening van die factuur houdt een hele resem factoren in het oog die een invloed kunnen hebben op het verbruik zoals het gewicht van het vliegtuig, aantal overstappen, etc. De belangrijkste factor is en blijft afstand: hoe verder je reist, hoe meer je betaalt.

Wie vreest dat de brandstofprijzen verder zullen stijgen, kan via het Fuel Protection Program de brandstoftoelage bevriezen, dan hoef je geen extra toelagen meer te betalen na de boeking van je vlucht. TUI biedt dit programma nu ook gratis aan.

Recordprijzen

De energieprijzen maken wereldwijd een sterke stijging mee, de prijzen voor brandstof zijn in oktober ferm de hoogte in geschoten. Een vat ruwe Brent-olie is 60 procent duurder dan vorig jaar. Op 25 oktober kwam die prijs op 86,5 dollar per vat te staan, het hoogste niveau in drie jaar tijd. Er is echter een lichte kentering op komst, de laatste dagen zijn de olieprijzen namelijk zeer voorzichtig aan het dalen.

De gevolgen van de coronapandemie laten zich zeer duidelijk zien in de wereldwijde economie. De distributieketen is wereldwijd verstoord geraakt, door het wegvallen van de lockdowns na de vaccinatiecampagne is de wereldwijde vraag naar producten enorm gestegen. De productie ligt echter nog steeds niet optimaal en fabrikanten moeten nog massaal bestellingen van tijdens de eerste coronagolven goedmaken.

Hierdoor maakt de inflatie in alle werelddelen nieuwe hoogtes mee, in de Verenigde Staten bereikte de inflatie zijn hoogste peil in 30 jaar. (mah)

Meer
Lees meer...