Stonehenge, het festival van de prehistorie: bezoekers zouden vanuit het hele Verenigd Koninkrijk én Ierland komen

Om honderden kilometers te reizen voor een festival heb je helemaal geen trein, auto of vliegtuig nodig. Britten uit de prehistorie zouden vanuit het hele Verenigd Koninkrijk naar Stonehenge gekomen zijn voor grote feesten. Dat bewezen Britse onderzoekers door varkensresten te analyseren die bij de constructie gevonden werden.

België speciaal omdat het Tomorrowland, Pukkelpop, Graspop én Rock Werchter heeft? Think again! Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat Stonehenge in de prehistorie dé locatie was om met een massa mensen te gaan feesten. En die massa zou vanuit het hele Verenigd Koninkrijk en Ierland komen.

Onderzoek

Dat Stonehenge gebruikt werd om gigantische ceremonies te organiseren, wisten we al langer. Maar tot nu toe was nog niet duidelijk hoeveel mensen daar naartoe trokken en van hoever die kwamen. Om dat te onderzoeken, analyseerden wetenschappers bepaalde stoffen in varkensresten die bij Stonehenge gevonden waren. Die kunnen veel informatie geven over wat er daar zoal gebeurde, omdat varkens een van de belangrijkste maaltijd- en offerdieren waren in die tijd.

Niet iedereen vindt het onderzoek even belangrijk nieuws. Sorry, Manfred.

24 zones van herkomst

De wetenschappers analyseerden de aanwezigheid van verschillende stoffen in de resten van de varkens die rond Stonehenge gevonden werden. Het gewicht van de zuurstofatomen is daar een van. Daaruit kunnen de onderzoekers afleiden in welk klimaat de varkens geleefd hebben. Door de hoeveelheid zwavel te bekijken weten ze hoever van de kust de dieren geboren zijn en het gewicht van de koolstof- en stikstofatomen toont aan wat de varkens aten.

De verschillende waarden van die stoffen werden aan verschillende ondergronden gelinkt. Op die manier kwamen de wetenschappers aan een totaal van 24 verschillende zones waaruit de varkens afkomstig waren. Van de 131 dieren die ze onderzochten, hadden er bovendien maar twee exact dezelfde waarden.

Feest

Maar wat wil dat nu precies zeggen? Wel, voor het eerst hebben wetenschappers erg geloofwaardige informatie verzameld die erop wijst dat mensen van ver naar Stonehenge kwamen (en dat met hun varkentjes mee). De zones waar de wetenschappers het over hebben, zijn namelijk verspreid over het hele Verenigd Koninkrijk. Verschillende varkens kwamen uit het noorden van Schotland, andere zelfs uit Ierland. En dat is bijzonder, want Stonehenge ligt bijna helemaal in het zuiden van Engeland. Bewijzen voor contacten met mensen op het Europese vasteland vonden de onderzoekers niet.

Het is al enkele jaren bewezen dat Stonehenge een toplocatie was voor grote prehistorische ceremonies, maar nu blijkt dus ook dat het om echte feesten ging. De botresten die de onderzoekers vonden, waren namelijk niet helemaal afgekloven. De mensen die er waren, aten met andere woorden hun vleesjes niet helemaal op en kwamen dus hoogstwaarschijnlijk niet gewoon om te eten. Ook werd door de onderzoeken duidelijk dat de varkens die daar gevonden werden een honingdieet volgden. Die dieren worden speciaal voor grote feesten gekweekt en zijn dus echte feestvarkens.

Niet de eerste keer?

Het is de eerste keer dat varkens gebruikt worden om onderzoek te doen naar menselijke verplaatsingen. De dieren zijn er namelijk niet goed op uitgerust om verre wandelingen te maken. Voor de meeste ceremonies werden dan ook dieren geofferd en gegeten die uit de buurt kwamen. Het is dus zeker mogelijk dat op die andere feesten ook al mensen vanuit het hele land kwamen, maar dat die dan niet hun eigen vleesjes moesten meebrengen.

Meer
Lees meer...