Stormfront, het grootste extreemrechtse internetforum waarop onder andere Breivik actief was, is na twintig jaar offline gehaald

Stormfront, het oudste en grootste extreemrechtse internetforum, is na meer dan twintig jaar offline gehaald. Dat meldt persbureau AP. Berichten op de website zouden gelinkt worden aan meer dan honderd moorden. Ook de Noorse neonazi Anders Breivik, die in 2011 77 linkse activisten ombracht, was voor zijn terreurdaad actief op het forum en is er mogelijk zelfs verder geradicaliseerd.

De burgerrechtenbeweging Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law heeft klacht neergelegd bij Network Solutions, het bedrijf dat internet-domeinnamen beheert, omdat bepaalde berichten op Stormfront.org niet alleen haatspraak zouden bevatten, maar ook zouden aanzetten tot geweld.

Don Black, de oprichter van Stormfront.org en ex-topman van de racistische, fundamentalistische, Amerikaanse terreurgroep KKK, verdedigt zich door te zeggen dat hij nooit een waarschuwing gekregen had van Network Solutions of Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law. “Stormfront.org had meer dan 300.000 geregistreerde gebruikers”, zegt Black.

stormfront.org

De website kende een enorme boom sinds de extreemrechtse betoging in Charlottesville tegen het weghalen van het standbeeld van generaal Robert E. Lee, die in de Amerikaanse Burgeroorlog voor het Zuiden vocht en dus voor het behoud van de slavernij. Bij de betogingen viel één dode toen een rechtse activist met zijn wagen op de mensenmassa inreed. “Ik ben met mijn advocaten aan het praten”, zegt Black. “Ik kan een andere domeinnaam aannemen, maar dat kan hetzelfde resultaat opleveren.”

Naast Breivik raakte ook de twintiger Dylan Roof geradicaliseerd op Stormfront. Hij begon zijn eigen manifest te schrijven, raakte geobsedeerd door ‘ras’ en schoot in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston negen zwarten dood.

Haat en geweld

“Stormfront heeft de lijn overschreden van wat toelaatbaar is”, zegt Kristen Clarke van Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law. “Vooral als je kijkt naar de tragische gebeurtenissen in Charlottesville en naar de toename van haatmisdaden in de VS.” Toch blijft Black volhouden dat er op Stormfront regels waren tegen het aanzetten tot geweld.

Bij de antiracistische werkgroep Stop Hate zijn ze tevreden over de shutdown van Stormfront. “Sinds de oprichting wordt Stormfront consequent herkend als een site voor rassenhaat”, zegt Becky Monroe. “Een representatieve steekproef van posts op de site refereren naar interraciale stellen met scheldwoorden, delen racistische karikaturen, en dehumaniseren minderheden door aan ze te refereren als ‘wezens’ of ‘ethnics.”

Vlaamse rechtsextremisten

Ook waren leden van de Vlaamse, neonazistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) actief op het forum. Op het laatste moment werden er locaties van skinhead concerten en herdenkingen van collaborateurs op bekendgemaakt. De groep werd later opgedoekt en kopstuk Thomas Boutens belandde achter de tralies. Ondertussen is hij weer vrij.

Meer
Lees meer...