Bijzonder straffe ontdekking en toch ook een beetje creepy: bepaalde soorten vogels zouden tornado’s of windhozen al een dag voor die toeslaan “horen” aankomen. Ze slaan dan op de vlucht en kunnen blijkbaar ook inschatten hoe ver ze moeten vliegen om aan de storm te ontsnappen. Katten kunnen natuurrampen tot zes dagen voor ze plaatsvinden voelen ontdekten wetenschappers in Japan.
Volgens de studie, die gepubliceerd is in Current Biology, kan dat bewezen worden door de analyse van de data uit GPS-chips die de wetenschappers bij geelvleugelzangertjes aanbrachten. Die toonden bijvoorbeeld hoe die zangvogels vertrokken uit het gebied vlak voordat de serie tornado’s uitbrak die het midwesten van de Verenigde Staten in de lente van dit jaar teisterde. Ze vlogen daarvoor een traject van 1.500 kilometer, 750 km weg en nog eens hetzelfde pad terug nadat de stormen voorbij waren. En dat nadat ze amper enkele dagen daarvoor waren gearriveerd vanuit Colombia, een trek van 5.000 km.
Gehoord
Aangezien de dieren net een lange migratie achter de rug hadden, lag hun plotselinge vertrek niet in de lijn der verwachting. De getagde vogels (ze vertrokken allemaal tijdelijk uit Tennessee waar ze verspreid zaten, één tot twee dagen voordat een serie tornado’s in het gebied arriveerde. De dieren ontsnapten aan het pad van de storm door 1.500 kilometer af te leggen en met een boog weer terug naar Tennessee te vliegen.
De wetenschappers vermoeden dat de vogels het geluid van de aanstormende tornado hebben gehoord en daarom vlak na hun jaarlijkse migratie weer vertrokken. “We wisten dat vogels hun route kunnen aanpassen tijdens de migratie. Maar nog nooit eerder is aangetoond dat ze weer opnieuw vertrekken uit hun broedgebied om aan slecht weer te ontsnappen.
De wetenschapper vermoeden dat meer vogelsoorten zijn gevlucht voor de tornado’s. “Het is onwaarschijnlijk dat deze soort als enige op de vlucht sloeg. Het leek alsof er tijdens de tornado minder vogels waren in Tennessee.”
Katten
Katten dan. Aan de National Tsing Hua University onderzoeken ze al heel lang hoe beesten reageren op onder meer aardbevingen, waarvan ze er daar genoeg hebben. En de conclusie is dat vooral katten erg goed zijn in het voorspellen van natuurrampen. Zes dagen voor een grote aardbeving voelen die dat al volgens de onderzoekers.
De katten zouden dat voelen aan heel kleine veranderingen in de atmosferische druk, de zwaartekracht en ze zouden ook op één of andere manier die dingen horen. Haaien blijken overigens ook goeie weersvoorspellers te zijn. Ze lijken lang op voorhand te kunnen voorspellen waar stormen zullen plaatsvinden.