Er bestaat sinds gisteren een app die je waarschuwt als een parkeerwachter in Brussel of Antwerpen je auto nadert. Gedaan dus met parkeerboetes! Volgens de ontwikkelaar is het “honderd procent wettelijk” omdat de app-gebruikers enkel informatie uitwisselen.
Als je de cPark-app downloadt, kan je accuraat het risico op een parkeerboete nagaan en krijg je een waarschuwing als een controleur in de buurt van je auto komt. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Ontwikkelaar Hadrien Crespin geeft toe dat zijn app bijna burgerlijke ongehoorzaamheid is. Gebruikers ontlopen namelijk opzettelijk sancties.
De app doet drie dingen: hij geeft het parkeertarief aan, geeft het risico op een controle aan en waarschuwt als controleurs dichtbij zijn. Die laatste twee functies zijn gebaseerd op informatie over controles en boetes die de gebruikers zelf overhandigen. cPark giet alles in een databank, waardoor een risicoanalyse gemaakt kan worden. In Brussel is al een aantal weken een testfase van cPark aan de gang. De app heeft al vijfduizend gebruikers. Gisteren werd de app in Antwerpen gelanceerd. De app is dus enkel succesvol als veel gebruikers doorspelen.
Helemaal legaal
Crespin zegt dat parkeercontroleurs vaak op hetzelfde tijdstip in een bepaalde straat gesignaleerd worden. Op die manier kan nagegaan worden hoe groot de kans op een controle is. Crespin schat het optimaal aantal gebruikers per stad op twintigduizend, “al hangt het ook af van de omvang van de zone. Voor alleen het Antwerpse stadscentrum kun je met duizend gebruikers volstaan”. Volgens Crespin is het gebruik van cPark helemaal legaal: “Er wordt alleen informatie gedeeld.” Ook op het ethische vlak ziet hij geen probleem: “Veel steden halen meer inkomsten uit boetes dan uit de parkeerautomaten. Er zit dus een duidelijke strategie achter en dat is in onze visie niet fair.”
Crespin wijst er ook op dat het geen overtreding is om parkeergeld niet te betalen. Het ticket dat je dan onder je ruitenwisser krijgt, is eigenlijk het dagtarief. In strikte zin zijn het dus geen boetes, maar retributies.
Bij ‘start it@KBC’ als jonge startup
Gisteren maakte cPark bekend dat het toetreedt tot het collectief ‘start it@KBC’, dat start-ups kantoorruimte, coaching en training biedt. Ook bij ‘start it@KBC’ zien ze geen probleem met de app van Crespin: “Innovatie betekent per definitie dat je met nieuwe dingen bezig bent”, zegt woordvoerder Lode Uytterschaut. “Soms kan dat confronterend zijn voor bestaande organisaties of bedrijven. Zelfs voor de wetgever.” Uytterschaut stelt dat de overheid zich ook kan aanpassen aan de snelle digitale innovaties.