“Ik ben er echt nog niet goed van”, zegt Mohamed Ouaamari aan newsmonkey. De 24-jarige student Digitaal Ontwerp werd gisteren opgepakt in Antwerpen omdat hij verdacht werd van terrorisme na een tweet die grappig bedoeld was. “Ik heb spijt dat het zoveel opzet heeft veroorzaakt en dat het mensen heeft wakker gehouden, maar mijn tweet had echt niets met terrorisme te maken”, reageert de jonge moslim. “Soms moeten we toch wat meer relativeren.”
Een practical joke met verborgen camera’s, dat leek het op het eerste zicht wel. “Ik had helemaal niet door wat er aan het gebeuren was. Ik dacht echt dat het een grap was”, vertelt Mohamed Ouaamari aan newsmonkey. “Op het moment dat ze je in de boeien slagen, besef je natuurlijk snel dat het niet om een grap gaat.”
Het begon allemaal met een ludieke opmerking op Twitter. De jonge moslim van Marokkaans afkomt was op een studentenevenement om te netwerken en begon wat te tweeten. Hij vroeg wat tips aan zijn volgers: “Iemand netwerk tips? Luid ‘Allah u akbar’ roepen is geen goede ijsbreker zeker?”, grapte hij. Een van zijn volgers daagde de jongeman al lachend en zeverend uit om het eens te proberen. “Morgen in het nieuws: 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING-gebouw”, tweette Ouaamari terug.
Enkele bezorgde burgers belden de hulpdiensten, waarop de politie een interventieteam inzette om het gebouw te ontruimen. Ouaamari moest mee naar het politiekantoor, waar hij uren ondervraagd werd en nadien gewoon terug mocht vertrekken.
Iemand netwerk tips? Luid "Allah u akbar" roepen is geen goede ijsbreker zeker?
— Mohamed Ouaamari (@mohamedouaamari) 30 september 2015
@FredPaulussen morgen in het nieuws : 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING gebouw
— Mohamed Ouaamari (@mohamedouaamari) 30 september 2015
Context en spijt
Dat een grapje verkeerd kan worden geïnterpreteerd, begrijpt de student volledig. Nog los van het feit dat de tweet humoristisch was, is er volgens de student zelf ook helemaal niets mis mee. “Toen ik mijn tweet postte, dacht ik zelfs niet eens dat het kon geïnterpreteerd worden als terroristische aanval”, reageert Ouaamari. “Ik had eigenlijk het geduw in Mekka in gedachten, waarbij dit jaar heel wat mensen zijn omgekomen.”
“Ik heb spijt dat het zoveel ophef heeft veroorzaakt”, voegt Ouaamari er nog aan toe. “Ik vind het jammer dat het mensen heeft wakker gehouden. Ik wou dat ik het had kunnen vermijden.” De ambitieuze Antwerpenaar is nog niet helemaal bekomen van wat er hem is overkomen. “Het lijkt een cool verhaal, maar dat is het absoluut niet.”
#JeSuisMohamed
Ondertussen wordt de hashtag JesuisMohamed gretig gebruikt op sociale media om hun steun te betuigen voor de jonge moslim. “Dat vind ik veel te gericht op sensatie en mijn situatie heeft absoluut niets te maken met die van Charlie Hebdo”, benadrukt hij.
Toch zit er enige ironie in de hashtag. “Ooit sprak men over volledige meningsvrijheid en zei men dat humor altijd kon. Het blijkt dat er toch wel grenzen zijn”, legt Ouaamari uit. “Begrijp me niet verkeerd, uiteraard begrijp ik dat er grenzen moeten bestaan, maar soms moeten we toch wat meer relativeren. Mensen zijn zo angstig als het gaat over de islam dat het humor overschaduwt”, zegt hij aan newsmonkey.
De jongeman laat zijn hoofd echter niet hangen. “Ik ga blijven kansen grijpen. Ik ga blijven vechten voor mijn dromen en mijn idealen. We zijn jong, we zijn de toekomst en we moeten mee aan dit land werken. Ik ga altijd mijn best blijven doen”, sluit hij af.
Ale ironie mocht nog wel he.? Ik ben nog wat in de war met die regels voor humor die veranderd zijn sinds jesuischarlie. Want toen kon alles
— Mohamed Ouaamari (@mohamedouaamari) 1 oktober 2015