Er zijn in ons sterrenstelsel 36 intelligente beschavingen die capabel zijn om met elkaar te communiceren. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat zojuist gepubliceerd is.
Al eeuwenlang vragen mensen zich af of er buiten de aarde nog ergens leven is. Ook wetenschappers zijn al lang bezig met dat vraagstuk. Maar nu menen wetenschappers van de University of Nottingham het antwoord gevonden te hebben. Ze publiceerden hun studie in The Astrophysical Journal.
Intelligent leven
“We zijn ervan uitgegaan dat intelligent leven zich zal vormen op planeten zoals de aarde, net zoals hier is gebeurd. Dat leven zich dus in een paar miljard jaar automatisch vormt als deel van de natuurlijke evolutie”, legt Christopher Conselice, professor astrofysica aan de Universiteit van Nottingham en coauteur van het onderzoek, uit aan The Guardian.
Die veronderstelling, die bekendstaat als het Astrobiologisch Copernicaans Principe, is niet onlogisch. Alles in het heelal staat er namelijk om bekend ook effectief te gebeuren als de voorwaarden waaraan voldoen moet worden van toepassing zijn.
Gelijkaardig aan leven op aarde
Volgens Conselice zal dat buitenaards leven ook vrij gelijkend zijn aan het leven dat we kennen op aarde, al is dat wel een veronderstelling. “We zouden niet erg schrikken als we ze zouden zien”, zegt hij.
De studie houdt rekening met drie parameters. Ze kijken naar de geschiedenis van het vormen van sterren, hoe vaak sterren zoals onze zon voorkomen en hoe groot de kans is dat daarrond planeten zoals de aarde zijn in een bewoonbare zone. Met dit alles rekening houdend, komen de onderzoekers tot de conclusie dat er tussen de 4 en de 211 intelligente beschavingen zijn in de Melkweg. Daarbij zien ze 36 als het meest logische aantal. Het gaat om beschavingen die capabel zijn om met elkaar te communiceren.
Wederzijdse communicatie?
De beschaving die het dichtst bij de aarde staat, volgens de onderzoekers, ligt zo’n 17.000 lichtjaren van ons. Daardoor is de kans dat wel er ook ooit echt contact mee hebben beperkt. De mensheid zendt namelijk nog maar zo’n 100 jaar signalen in de ruimte. Volgens Conselice moeten we dat nog 6.120 jaar blijven doen voor we wederzijdse communicatie kunnen bewerkstelligen. Of onze beschaving zo lang blijft bestaan, is dan ook de grote vraag volgens de studie.