Bagageafhandelaar Swissport vraagt faillissement aan: bijna 1.500 jobs bedreigd

De bagageafhandelaar Swissport vraagt het faillissement aan voor de grondafhandelingsdiensten op de luchthaven van Zaventem. Dat laat Swissport weten in een mededeling. De oorzaak van het faillissement is het gebrek aan reizigers door de coronacrisis. Zo’n 1.469 mensen verliezen wellicht hun job bij Swissport.

EPA

Swissport laat weten het faillissement aan te vragen voor Swissport Belgium NV, de grondafhandelaar op Brussels Airport en op de luchthaven van Luik. Ook de schoonmaakdienst Swissport Belgium Cleaning legt zijn activiteiten neer.

Swissport Cargo Services Belgium NV is niet betrokken in het faillissement, want dat is een aparte juridische entiteit. De activiteiten op de luchthavens van Brussel en Luik worden gewoon verder gezet.

Dit faillissement zorgt ervoor dat 1.309 medewerkers van Swissport Belgium NV en 60 medewerkers van Swissport Belgium Cleaning NV op wellicht op straat komen te staan. In totaal gaat het om 1.469 ernstig bedreigde jobs.

“Alle scenario’s onderzocht”

EPA

“We hebben alle mogelijke scenario’s onderzocht om een duurzame toekomst te bieden voor onze grondafhandelings- en schoonmaakdiensten op Brussels Airport”, laat Swissport-CEO Thierry Miremont weten.

“Helaas konden de voorwaarden om ons transformatieplan te financieren in deze bijzonder moeilijke periode voor de luchtvaartsector niet worden ingevuld. We betreuren de impact die deze faillissementsaanvraag heeft op onze medewerkers, klanten en de Belgische luchtvaartgemeenschap.”

Niet onverwacht

Al in het begin van de coronacrisis zag het er somber uit voor Swissport. “Nog voor de coronacrisis bracht Swissport Belgium NV een herstelplan op gang, maar door de ongekende instorting van de markt als gevolg van de coronapandemie kwamen deze inspanningen in het gedrang”, lezen we in het persbericht.

De activiteiten van Swissport zijn erg belangrijk voor de dagelijkse werking van Brussels Airport. Dat meldt de krant De Tijd. Brussels Airport zou al tijdens de coronacrisis een noodplan uitgedokterd hebben voor een eventueel faillissement. De luchthaven zou een onderaannemer aanstellen. Of die ook met het huidige personeel in zee zal gaan, is nog lang niet duidelijk.

Meer
Lees meer...