Taliban verbieden de kaskoe van de Afghaanse economie: opium

De taliban hebben de productie van opium in Afghanistan verboden. “Overtreders worden behandeld volgens de shariawetgeving.”

Afghanistan verkeert sinds de overname van de taliban in augustus vorig jaar in financiële moeilijkheden. Veel van de economische steun die het land kreeg, werd daarna ontzegd. De Verenigde Naties voorspelden dat tegen midden 2022 90 procent van de Afghaanse bevolking in armoede zou leven.

Een significant deel van de Afghaanse economie bestaat uit de kweek en handel van opium. De VN schat dat in 2021 een tiende van de economische welvaart gegenereerd werd door de opiumbusiness. Goed voor 1,6 tot 2,4 miljard euro. Daar wil de heersende macht nu een einde aan maken.

“Alle Afghanen worden ervan op de hoogte gebracht dat de papaverteelt vanaf nu in het hele land streng verboden is”, zo luidt een nieuw decreet van Afghanistans leider Hibatullah Akhundzada. “Als iemand het decreet overtreedt, zal de oogst onmiddellijk worden vernietigd en de overtreder zal worden behandeld volgens de shariawetgeving.”

Hoewel het regime zeer autoritair is, wordt er toch verzet verwacht tegen het decreet. Dat vertellen bronnen binnen de taliban aan nieuwsdienst Reuters. Een papaver-teler zei dat de prijzen voor zijn oogst de laatste weken verdubbeld waren naar aanleiding van geruchten dat de taliban de teelt zouden verbieden.

95 procent van Europese markt

Volgens de VN leveren Afghaanse opiaten aan acht op de tien gebruikers wereldwijd. Qua opiumproductie had Afghanistan in 2020 een wereldwijd aandeel van 85 procent. Liefst 95 procent van de heroïne die op de Europese markt terechtkomt, is gekweekt in Afghanistan.

In Amerika komt volgens de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Agency) daarentegen slechts 1 procent van de heroïnevoorraad uit Afghanistan. Daar is de meeste heroïne afkomstig uit Mexico.

Schattingen over hoeveel inkomsten de Afghaanse overheden in het verleden uit de opiumhandel haalden, variëren fel. Volgens Amerika zouden de taliban jaarlijks 100 tot 400 miljoen dollar verdienen aan de teelt.

Onderzoeker en auteur van het boek ‘A State Built on Sand: How opium undermined Afghanistan’ (Een staat gebouwd op zand: Hoe opium Afghanistan ondermijnde) zegt aan de BBC dat het belastingsysteem voor opium “zowel administratief als economisch onwerkbaar” is. Volgens hem zouden belastingen op opiaten jaarlijks maximaal 40 miljoen dollar kunnen opleveren.

(evb)

Meer
Lees meer...