‘Tarzan’ Ron Ely overleden op 86-jarige leeftijd


In het kort

  • Ron Ely is op 29 september op 86-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws is nu pas bevestigd door zijn dochter Kirsten Casale Ely.
  • Ely’s imposante lichaamsbouw hielp het moderne beeld van Tarzan te verstevigen en hij speelde ook de hoofdrol als Doc Savage in een actiefilm uit 1975.
  • Tragedie trof Ely’s familie in 2019 met de dood van zijn vrouw Valerie Lundeen Ely en hun zoon Cameron Ely.

Ron Ely, vooral bekend om zijn vertolking van Tarzan in de televisieserie uit de jaren ’60, is op 29 september op 86-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Los Alamos, Californië. Zijn dochter, Kirsten Casale Ely, heeft het nieuws bevestigd. Ely’s imposante lichaamsbouw en gespierde gestalte hielpen het moderne beeld van Tarzan, een personage gecreëerd door Edgar Rice Burroughs in het begin van de 20e eeuw, te verstevigen. Hij speelde ook de rol van Doc Savage in de actiefilm Doc Savage: The Man Of Bronze uit 1975.

Vroeg leven en carrière

Ely stond erom bekend dat hij zijn eigen stunts uitvoerde in de Tarzan-serie. Hij werkte zelfs rechtstreeks met tijgers, chimpansees en andere dieren die een integraal deel uitmaakten van het personage. In een interview met de Daily Express uit 2013 vertelde Ely hoe Mike Henry, die aanvankelijk de rol van Tarzan speelde, een slechte ervaring had met chimpansees, wat leidde tot problemen op de set. Henry raakte gewond bij een aanval van een chimpansee tijdens het filmen van de pilot-aflevering. Door dit incident werd Ely onverwacht op het laatste moment gecast als zijn vervanger.

Persoonlijk leven en latere carrière

Ely aarzelde aanvankelijk om de rol te accepteren, omdat hij zich zorgen maakte dat hij getypecast zou worden als Tarzan. Zijn agent overtuigde hem er echter van dat de show kwaliteit en potentieel succes had. Op vrijdag zat Ely in het vliegtuig naar Brazilië om de eerste aflevering van Tarzan te filmen.

Tragedie trof Ely’s familie in 2019 toen zijn vrouw, Valerie Lundeen Ely, op tragische wijze werd gedood in hun huis in Santa Barbara, Californië door hun zoon, Cameron Ely. De 30-jarige Cameron werd vervolgens doodgeschoten door de politie. Een autopsie onthulde dat Cameron vroege tekenen had van CTE (Chronic Traumatic Encephalopathy), een degeneratieve hersenziekte die mogelijk wordt veroorzaakt door herhaaldelijk hoofdtrauma.

Meer
Lees meer...