Deze 19 Disney-meezingers zijn perfect voor jouw lockdown-klusjes!

Disney is wereldberoemd. Dat komt deels door gigantisch goede films (en ook een beetje de nostalgie die daarmee gepaard gaat), maar dat succes heeft de studio van Walt Disney ook te danken aan de gigantische hoeveelheid meezingers die in die films voorkomen. Heb je wat afleiding nodig tijdens je quarantaine-klusjes? Of heb je gewoon keiveel goesting om eens luid mee te zingen met muziek uit je (niet zo) kindertijd? Dan ben je hier aan het juiste adres!

We moeten nog steeds zoveel mogelijk in ons kot blijven, ook al versoepelt de Nationale Veiligheidsraad geleidelijk aan de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavrius te beperken. Onze avonden en weekends zijn dan ook goed gevuld met klusjes in het huishouden. En om die iets aangenamer te maken, kunnen we gelukkig rekenen op Disney!

Want naast steengoede (en soms ook iets minder geslaagde) films, is Disney ook verantwoordelijk voor heel wat meezingers. Omdat het fysiek onmogelijk is om een favoriet te kiezen (en omdat we het alfabet best leuk vinden), hebben we de nummers gerangschikt per film.

1. Aladdin A Whole New World

Aladdin is een film die tot de verbeelding spreekt. En dat heeft Disney ook beseft, want ondertussen heeft de prent uit 1992 ook al een live action-versie gekregen. En die versie van Aladdin krijgt sowieso ook al een vervolg. Laat ons hopen dat we daar ook een oorwurm à la A Whole New World (of voor de Nederlandstalige Aladdin-fans Een Nieuw Begin) in te horen zullen krijgen!

2. The Aristocats – Ev’rybody Wants To Be A Cat

https://www.youtube.com/watch?v=4rrXR6n0RTY

The Aristocats was een belangrijk keerpunt voor Disney. Het was namelijk de eerste film die de studio maakte nadat oprichter Walt Disney overleden was. “Meneer Disney” had voor z’n dood wel nog het scenario van The Aristocats goedgekeurd. De liedjes speelden in die tijd (de film verscheen in 1970) nog niet zo’n grote rol bij Disney als nu het geval is. Maar toch blijft Ev’rybody Wants To Be A Cat altijd even in ons hoofd spelen.

3. Beauty and the Beast – Be Our Guest

Ook Beauty and the Beast is onlangs nog in een live action-jasje gestoken. De versie met Emma Watson en Dan Stevens in de hoofdrollen was een gigantisch succes, maar dat had die waarschijnlijk ook voor een deel aan de eerste versie van Beauty and the Beast uit 1991 te danken. Nieuw of niet, met nummers als Be Our Guest (of Kom Erbij, voor wie écht z’n kindertijd wil herbeleven), was het voor Disney bijna onmogelijk om Beauty and the Beast niét te doen slagen.

4. Cinderella – Bibbidi-Bobbidi-Boo

https://www.youtube.com/watch?v=l2dGGaXIfl8

Het volgende Disney-nummer is er één dat je waarschijnlijk nog nooit hebt opgezocht (omdat je simpelweg niet wist hoe je ’t moest schrijven, bijvoorbeeld), maar dat je zéker zal kunnen meezingen. Herinner je je nog dat Assepoester (of in ’t Engels Cinderella) naar het bal wil, maar dat niet kan? Dan verschijnt de goede fee om voor een jurk, een pompoen-koets en muizenpaarden te zorgen, met een “simpele” toverspreuk: Bibbidi-Bobbidi-Boo!

5. 101 Dalmatians – Cruella De Vil

https://www.youtube.com/watch?v=FuKDbx1hhrE

Eén van de meest beruchte Disney-personages is ongetwijfeld Cruella De Vil. Het is dan ook geen verrassing dat de dalmatiërbondjas-fan haar eigen nummer heeft gekregen van Disney. Bovendien krijgt het personage uit 101 Damaltians binnenkort ook haar eigen live action-film, Cruella, met Emma Stone in de hoofdrol. Cruella is een prequel van 101 Dalmatians en speelt zich af in het Londen van de jaren 1970.

6. Frozen – Let It Go

Disney-oorwurm van de voorbije jaren is ongetwijfeld Let It Go uit de eerste Frozen-film uit 2013. De prent was zo’n gigantisch succes dat er ondertussen ook een tweede film bestaat. Daarin geven de zusjes Anna en Elsa opnieuw het beste van zichzelf, maar Disney slaagde er niet in om een waardige opvolger voor Let It Go te creëren. Begrijp ons niet verkeerd, Frozen 2 zit vol goede nummers, maar er kan er toch geen één tippen aan die klepper uit de eerste film.

7. Hercules – Go The Distance

Ook al is de persoonlijke favoriet van zangeres Ariana Grande uit Hercules het nummer I Won’t Say (I’m In Love), wij vinden dat Go The Distance een nog veel memorabeler Disney-lied is. Warm maar al maar je stembanden op (en zet je over de niet altijd even goed getimede mondbewegingen), en brul maar mee met Hercules.

8. High School Musical – We’re All In This Together

Haal maar je mooiste rood-witte outfit uit je kast en begin te dansen, want het is tijd voor We’re All In This Together! De eerste High School Musical-film verscheen al in 2006, en dat merk je als je nu (voor de miljoenste keer) terugkijkt. En ondanks het feit dat fans alle High School Musical-films ontelbaar veel keer bekeken hebben, bleef een nogal opvallende fout van Disney jarenlang onopgemerkt.

9. The Hunchback of Notre Dame – Out There

https://www.youtube.com/watch?v=ZxFD7Tk8Kps

The Hunchback of Notre Dame (of in het Nederlands De Klokkenluider van de Notre Dame) is de zoveelste Disney-film in het rijtje die een live action-versie krijgt. Die nieuwe prent werd ondertussen al een jaar geleden aangekondigd, maar een cast is voorlopig nog niet bekend. Wat we wél al weten is dat Alan Menken en Stephen Schwarz voor de tweede keer de muziek zullen maken voor The Hunchback of Notre Dame. Wij hopen alvast op een nieuwe versie van Out There!

10. The Jungle Book – Bare Necessities

Misschien wel het mooiste moment uit onze kindertijd: het moment waarop Baloe de beer duidelijk maakt aan Mowgli en Bagheera wat écht belangrijk is in ’t leven (al wisten op dat moment nog helemaal niet waarover Bare Necessities ging). We waren dan ook in de wolken toen bleek dat het nummer ook in de live action-versie van The Jungle Book zou zitten, ook al zou dat volgens Disney een “serieuzere” versie van het verhaal worden.

10. Lady and the Tramp – Bella Notte

Wie Lady and the Tramp (of Lady en de Vagebond) zegt, zegt spaghetti met gehaktballen. De bekendste scène uit de film is – zoals we van Disney gewond zijn – ook voorzien van een vleugje muziek. Lady and the Tramp kreeg ondertussen ook al een live action-versie. Die ging niet in première in de bioscoop, maar trok rechtstreeks naar het streamingplatform van de studio Disney+.

11. The Lion King – The Circle Of Life

Oké, in The Lion King zijn verschillende meezingers van jewelste te vinden. Maar ken je één persoon die bij het horen van The Circle Of Life niét luidkeels “MAAA ISIVENJGHYA” begint te brullen? Dat weet Disney ook, en dus bleef dat nummer de opening van The Lion King toen de film een live action-remake kreeg. (Sorry voor Beyoncé-fans die maar al te graag haar versie van Can You Feel The Love Tonight? in dit lijstje hadden zien staan.)

12. The Little Mermaid – Under The Sea

Ja hoor, ook The Little Mermaid krijgt binnenkort z’n eigen live action-versie. De Afro-Amerikaanse zangeres Halle Bailey kruipt in de schelpenbikini van Ariël, en zal tegenover de prins Eric van Jonah Hauer-King (en dus niet Harry Styles) komen te staan. De muziek van de nieuwe Disneyfilm is (net zoals die van de originele versie van De Kleine Zeemeermin) van de hand van Alan Menken.

13. Mary Poppins – Supercalifragilisticexpialidocious

Ook al is Supercalifragilisticexpialidocious bijna onmogelijk om uit te spreken (laat staan te typen), het nummer uit Mary Poppins is legendarisch. En dat ligt misschien ook wel een beetje aan de actrice en zangeres die het nummer brengt in de Disney-klassieker. Julie Andrews (die ook de hoofdrol speelde in The Sound of Music) is een legende en heel wat wereldsterren (zoals Lady Gaga) zijn dan ook gigantisch grote fans.

14. Moana – How Far I’ll Go

“Iets” recenter dan de vorige film uit het lijstje is Moana (of in het Nederlands Vaiana). De naam van de stemactrice is bijna onuitspreekbaar, en ook de titel van de Disney-prent zorgt af en toe voor problemen. Gelukkig is er Disney nog, die de tekst van How Far I’ll Go (ja, da’s gewoon in het Engels) onder aan de meezingvideo laat verschijnen.

15. Mulan – I’ll Make A Man Out Of You

Jammer genoeg moeten we nog even wachten vooraleer we de live action-versie van Mulan in de bioscoop zullen kunnen zien. Want door de uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft Disney die première uitgesteld. En in die nieuwe versie van Mulan speelt kapitein Li Shang niet mee, en zullen we niet kunnen meebrullen met I’ll Make A Man Out Of You. Een perfect moment dus, om dat nu wél nog even te doen.

16. Pocahontas – Colors of the Wind

Pocahontas is meer dan vrouw met prachtige haren. Ze heeft ook een joekel van een stem. En die laat Disney maar al te graag horen. Eén van de mooiste momenten uit Pocahontas? Dat waarop Pocahontas ontdekkingsreiziger John Smith laat zien dat ze meer is dan een savage, en dat de wereld meer is dan iets dat je kan claimen. Dat doet ze – à la Disney – met een lied: Colors of the Wind.

17. Snow White and the Seven Dwarfs – Heigh-Ho

Snow White and the Seven Dwarfs is de eerste langspeelfilm die Walt Disney ooit maakte. De prent dateert al van 1938 (en is dus al meer dan tachtig jaar oud), maar dat wil niet zeggen dat de “jeugd van tegenwoordig” hem niet meer kent. Meezingen met Heigh-Ho? Met plezier! Tegelijk doen alsof we aan het graven zijn? Nog veel liever!

18. Tarzan – You’ll Be In My Heart

Onze favoriete wildeman kon natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Tarzan (die ondertussen ook een live action-versie kreeg) is uniek, want ’t is de eerste film die Disney in verschillende talen liet opnemen. En dat gaat niet alleen over de stemmen van de personages. Nope, Phil Collins (die samen met Mark Mancina de muziek voor Tarzan maakte) heeft z’n nummers in het Engels, Frans, Italiaans, Spaans én Duits ingezongen. Onze favoriet? You’ll Be In My Heart, uiteraard!

19. Toy Story – You’ve Got A Friend In Me

You’ve Got A Friend In Me mag dan wel de afsluiter van dit lijstje zijn, “last but not least” is hier zeker van toepassing. Toy Story is ondertussen al een reeks met vier films, en You’ve Got A Friend In Me is al in bijna elke film te horen geweest. En met een reden, want zeg nu zelf: vriendschap is toch het mooiste dat er bestaat, niet?

Meer
Lees meer...