Left Right
scrollTop top

Deze sprookjes hebben een gruwelijke oorsprong die je nog niet kende


Disney sprookjes
© ecopetit

Deze sprookjes kent iedereen zonder twijfel, maar ken je ook de gruwelijke oorsprong? Al deze sprookjes kregen een andere, positievere en vooral minder gewelddadige wending om het kindvriendelijk te maken want de originele versie is zeker niet bestemd voor kindjes. Er is sprake van moorden, zelfmoord en zelfs verkrachtingen.

Sneeuwwitje

We kennen allemaal het verhaal van het meisje dat vluchtte voor haar stiefmoeder. Ze hield zich verborgen bij de zeven dwergen en toch stierf ze doordat haar stiefmoeder haar had vergiftigd met een appel. Gelukkig was daar de prins die haar wakker kuste. Haar stiefmoeder viel van een rots en stierf. Sneeuwwitje en haar prins leefden nog lang en gelukkig.

Giphy

In het originele verhaal vluchtte Sneeuwwitje niet voor haar stiefmoeder maar voor haar echte moeder. Die was te jaloers dat Sneeuwwitje de mooiste van het land was. Op de bruiloft van Sneeuwwitje en de prins moest haar moeder dansen voor de pas gehuwden. Je zou denken “dansen is toch niet zo erg?” en inderdaad, dansen is een leuke straf maar niet als je bloedhete ijzeren schoentjes aan moet doen. Ze danste en danste tot ze van de pijn en de blaren op haar voeten stierf. Sneeuwwitje mag dan wel mooi zijn, maar ze heeft ook een wreed kantje.

Assepoester

In dit mooie sprookje wordt de prinses verliefd op een meisje op het bal. Om klokslag twaalf vlucht ze naar buiten omdat de wens van de goede fee ten einde loopt. Bij het vluchten verliest ze haar muiltje. De prins die tot over zijn oren verliefd geworden was gaat op zoek naar het meisje wiens voetjes in de schoen passen. Uiteindelijk past het schoentje als gegoten voor Assepoester waarna ze met de prins trouwt en haar stiefzussen en stiefmoeder nooit meer hoeft te zien.

Giphy

In de originele versie van de Gebroeders Grimm hakken de twee stiefzussen een stuk van hun voet om in het schoentje te passen. Twee duifjes waarschuwen de prins echter waardoor ze ontmaskert werden. Uiteindelijk vindt hij Assepoester en haar past het schoentje als gegoten. Op het huwelijk van de prins en Assepoester komen de duifjes de ogen van de twee stiefzussen uitprikken waarna ze blind door het leven moeten.

Pinokkio

Het verhaal van een poppenmaker die een kinderwens had, maar omdat die niet in vervulling kon gaan, maakte hij er eentje van hout. Het mannetje kwam tot leven, liep verloren maar werd uiteindelijk terug gevonden door zijn vader. Op het einde verandert hij in een echte jongen en leven ze nog lang en gelukkig.

Giphy

De originele versie echter kent geen happy end, in tegendeel. In het originele sprookje is Pinokkio een vervelend ‘stukske crapuul’ en op een dag beslissen de kat en de vos hem op te hangen aan een boom. Heel wat gruwelijker dus dan de Disney-versie.

Repelsteeltje

Een prachtig sprookje over een molenaar die over zijn dochter beweerde dat ze met behulp van een spinnenwiel, stro in goud kon veranderen. Uiteraard kon ze dit niet, maar gelukkig kreeg ze hulp van Repelsteeltje. In ruil voor haar eerst geboren kind zou hij haar helpen spinnen. Vervolgens trouwde de molenaars dochter met de prins en al gauw werd hun eerste kindje geboren. Repelsteeltje, die de afspraak niet vergeten was, kwam het kindje ophalen. Uiteraard wilde de prinses dit niet dus smeekte ze om een het kindje te mogen houden. Repelsteeltje gaf de prinses nog één kans, als zij binnen de 3 dagen zijn naam kan raden mag ze het kindje houden. Op de derde dag raadde ze zijn naam waardoor repelsteeltje woest begon te roepen “Dat heeft de duivel je verteld!”. Hij stampte met zijn rechtervoet en verdween in het niets.

Giphy

In de eerste versie van het sprookje begint hij woest met zijn rechter voet te stampen waarna hij door de grond zakt. Vervolgens neemt hij zijn linkervoet en scheurt zichzelf in twee. Van een gruwelijk einde gesproken.

De klokkenluider van de Notre Dame

In de versie die wij allemaal kennen wordt de klokkenluider van de Notre Dame, een man met een gigantische bult op zijn rug en één oog, verliefd op de bloedmooie Esmeralda. Esmeralda zou worden gedood op de brandstapel maar Quasimodo kan haar nog net op tijd redden. Later accepteert hij dat ze nooit kunnen trouwen. En zo eindigt het sprookje.

Giphy

In het verhaal van Victor Hugo kan Quasimodo Esmeralda niet meer redden. Hij ziet hoe ze opgehangen wordt en gaat uit verdriet in hongerstaking. Uiteindelijk sterft hij uitgehongerd aan het graf van Esmeralda.

Rapunzel

Het meisje dat in een grote toren gevangengehouden werd, alleen de heks kon haar bezoeken wanneer Rapunzel haar lange blonde haren liet vallen. Op een dag ziet de prins hoe de heks naar boven kan klimmen en hij besluit Rapunzel te bezoeken wanneer de heks weg is. Hij slaagt erin om samen met Rapunzel te ontsnappen en ze leefden nog lang en gelukkig.

Giphy

In de originele versie misleidt de heks de prins en duwt ze hem van de toren waarna hij met zijn gezicht in doorns valt en blind wordt. Maandenlang zwerft hij rond in de hoop Rapunzel terug te vinden. Uiteindelijk vinden ze elkaar. Wanneer haar tranen (van geluk) op de prins zijn ogen vallen kan hij terug zien en leven ze toch nog lang en gelukkig.

De kleine Zeemermin

Het verhaal begint met een zinkend schip, de Kleine Zeemeermin slaagt erin de prins die aan boord van het schip was te redden en ze wordt op slag verliefd op hem. Maar zij is een zeemeermin en hij is een mens. Ze vraagt raad aan de zeeheks, die maakt een drankje voor haar waardoor ze een mens wordt maar in ruil moet ze haar mooie stem afstaan. Om een lang verhaal kort te maken trouwt de Kleine Zeemeermin uiteindelijk met de prins en sterft de slechte zeeheks.

Giphy

In de versie van Hans Christiaan Andersen, doen haar nieuwe benen ontzettend veel pijn. Elke stap die ze zet voelt als messteken in haar benen. Ook zou ze sterven als de prins zou trouwen met iemand anders dan haar. De prins vindt haar wel leuk maar hij wordt niet verliefd op haar. Een beetje later ontmoet hij het meisje die hem vond op de plek nadat hij gered werd door de Kleine Zeemeermin. Hij wordt verliefd en besluit met haar te trouwen. De Kleine Zeemeermin die een afspraak had met de zeeheks sterft en verandert in het schuim op de zee.

Roodkapje

Het meisje met haar rode kapje dat grootmoeder koekjes gaat brengen in het bos. Ze wordt misleid door de wolf die erin slaagt Roodkapjes oma en haarzelf op te eten. Doordat hij ze in één hap heeft opgegeten, kon de jager hen nog net redden door de buik van de wolf open te snijden. Daarna had niemand nog last van de wolf.

Giphy

In de originele versie komt geen jager aan te pas. De wolf eet Roodkapje op en wordt ze niet meer gered. Moraal van het verhaal, laat je niet leiden door vreemdelingen onderweg. In een andere versie schiet Roodkapje de wolf neer en maakt ze van zijn vacht een bontjas. Wij verkiezen alvast die laatste versie!

Belle en het Beest

Schoonheid zit vanbinnen, dat is de moraal van dit verhaal waarbij een mooie jonge dame verliefd wordt op een Beest. Door de kus wordt de vloek ongedaan gemaakt en verandert het beest in een erg knappe prins maar ook het servies en de meubels veranderen terug in echte mensen. Uiteraard leefden ze nog lang en gelukkig.

Giphy

In het echte verhaal, kan Belle het beest overtuigen om even op vakantie te gaan bij haar zussen. Eens daar aangekomen, zijn de zussen zo jaloers op Belle dat ze haar overtuigen om nog langer bij hen te blijven. Op die manier hopen ze dat het beest zo kwaad wordt dat hij Belle vermoordt. Van je zussen moet je het hebben …

Doornroosje

Dit bekende sprookje vertelt het verhaal van Doornroosje. Na de wens van de slechte fee prikt zij zich op haat 18de verjaardag aan een spinnewiel en raakt ze in een slaap die 100 jaar zal duren, samen met het hele koninkrijk. Na 100 jaar wordt de prinses wakker gekust door de prins en leven ze nog lang en gelukkig.

Giphy

In het echte verhaal is die goede prins, niet zo goed en helemaal niet hoffelijk. Nadat een vlasnaald onder de prinses haar nagel terecht kwam op haar 18de verjaardag, viel ze in een diepe slaap. Wanneer de prins haar vond in het kasteel, verkrachtte hij haar. Hierdoor werd ze zwanger en negen maand later beviel ze van een tweeling (dit allemaal terwijl ze aan het slapen was). Doordat de babytjes honger hadden, zoog één kindje aan haar vinger. Zo kwam de vlasnaald los en werd Doornroosje weer wakker. Hierna gaat Doornroosje naar de prins, deze was getrouwd met een slechte vrouw. Uit jaloezie probeert deze Doornroosje en haar twee kinderen te vermoorden maar de prins kon dit tegenhouden. Doornroosje trouwt met haar verkrachter en leeft nog lang en gelukkig.

Zo zie je maar dat de sprookjes door de jaren heen heel veel veranderd zijn ook door Disney zelf. Wie weet komen de verhalen van Jef Vermassen hier ook ooit bij, maar via de link kan je lezen waarom die kans heel klein is.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…