Left Right
scrollTop top

Netflix is meer waard dan Disney na nieuwe recordkoers op beurs


Netflix laptop
© Shutterstock

Voor veel bedrijven is de huidige coronacrisis financieel een ramp. Een kleine minderheid daarentegen boomt als nooit te voren. Netflix hoort bij die laatste categorie. Nu bijna heel de wereld “in zijn kot” moet blijven, stijgt de beurskoers van de streamingdienst naar een recordhoogte.

De aandelen van Netflix zijn vandaag nog maar eens gestegen, deze keer met 1,8 procent. Daardoor heeft het bedrijf nu een marktwaarde van 152,6 miljard dollar (140,7 miljard euro). In totaal steeg het aandeel van Netflix dit jaar al met 82 procent. Daarmee is het het best presterende bedrijf op de Amerikaanse beursindex S&P 500.

Disney daarentegen zag zijn marktwaarde, na een nieuwe beursdaling, zaken tot 151,8 miljard dollar (140,1 miljard euro). Daarmee is Netflix voor het eerst ‘meer waard’ dan concurrent Disney.

Disney deelt in klappen

Het mag duidelijk zijn dat de pandemie van het nieuwe coronavirus Disney hard raakt. Het bedrijf heeft wereldwijd al zijn themaparken, hotels en cruiseschepen (tijdelijk) moeten sluiten. Die afdeling was vorig jaar met 26 miljard dollar (24 miljard euro) inkomsten de meest lucratieve van Disney.

Het entertainmentbedrijf moest al enkele harde beslissingen nemen om de crisis de baas te kunnen. Normaal zijn 223.000 mensen tewerkgesteld door Disney, maar heel wat van hen zijn ondertussen afgedankt. Onder andere de 30.000 medewerkers van Disneyland Resort in Californië en de 43.000 die werken in Walt Disney World in Florida krijgen deze week hun laatste loon uitbetaald. Ze behouden wel hun extralegale voordelen.

30 miljoen dollar verlies per dag

Ook de inkomsten van de tweede meest winstgevende afdeling, televisie, zijn serieus gedaald. Disney rekent daarbij namelijk heel hard op sportzender ESPN, die het nu vooral moet hebben van herhalingen en videogames.

Bovendien heeft het, doordat in heel wat landen cinema’s dicht zijn, bijna alle releases van zijn films moeten uitstellen. Met onder andere Pixar, Lucasfilm, Marvel en 20th Century Fox in zijn portefeuille zijn filmreleases normaal de derde grootste bron van inkomsten voor Disney.

Dat alles zorgt ervoor dat Disney tijdens de coronacrisis gigantische verliezen lijdt. Volgens media-analist Hal Vogel gaat het hierbij om meer dan 30 miljoen dollar (27,7 miljoen euro) per dag.

Bob Iger en Bob Chapek

De crisis bij Disney is zelfs zo groot dat het bedrijf, om de aandeelhouders te sussen, de pas opgestapte ex-CEO Bob Iger terughaalde. Na amper een paar weken aan het hoofd van Disney moet Bob Chapek dus al opnieuw een stap opzij zetten. Chapek blijft wel officieel CEO, want Iger kreeg de titel ‘executive chairman‘.

“Een crisis van die omvang en de impact ervan op Disney zorgt er noodzakelijkerwijs voor dat ik Bob Chapek en Disney help, vooral omdat ik het bedrijf 15 jaar lang heb geleid”, legt hij zijn terugkeer uit aan The New York Times. Daarmee wil Iger de geruchten de kop indrukken als zou hij bewust zijn opgestapt uit schrik voor de wereldwijde pandemie. Toen het onverwachte nieuws van zijn vertrek eind februari bekendgemaakt werd, had het coronavirus namelijk al toegeslagen in China. En laat Bob Iger nu net in dat land heel goede contacten hebben.

Wissel van de macht?

Maar ondertussen is Bob Iger dus terug en moet hij Disney helpen om versneld te hervormen. Die hervorming had hij zelf enige tijd terug in gang gezet met de succesvolle lancering van streamingdienst Disney+, al goed voor 50 miljoen abonnees. Maar nu moet ook de rest van het businessmodel van het 96 jaar oude entertainmentbedrijf eraan geloven.

Heel wat zorgen dus voor Disney, iets waar Netflix duidelijk geen last van heeft. De vraag is dan ook of het feit dat de marktwaarde van Netflix op dit moment hoger is dan die van Disney vooral symbolisch is, of dat we hier een wissel van de macht zien.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…