21 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over ‘Harry Potter’

De allerlaatste film van Harry Potter kwam negen jaar geleden uit. En toch blijven de films immens populair bij het grote publiek. Maar er zijn hoogstwaarschijnlijk enkele dingen die je nog niet wist over Harry Potter. Deze 21 bijvoorbeeld.

1. J.K. Rowling en Harry Potter zijn op dezelfde dag jarig

Giphy

Schrijfster J.K. Rowling en Harry Potter blazen allebei kaarsjes uit op 31 juli!

2. Tom Felton (Draco Malfidus) wou eigenlijk Harry Potter spelen

Giphy

Tom Felton deed oorspronkelijk auditie voor zowel de rol van Harry als die van Ron. Maar kreeg uiteindelijk die van Draco.

3. Emma Watson wou eerst geen auditie doen

Giphy

Ook Hermelien hadden we ons bijna helemaal anders herinnerd. De makers van Harry Potter gingen langs bij verschillende scholen om dé perfecte Hermelien te vinden. Op de school van Emma Watson wou iedereen auditie doen behalve zij. Het was uiteindelijk haar leerkracht die haar overtuigde om toch maar auditie te doen.

4. Harry moest in de films eigenlijk groene ogen hebben

Giphy

Daniel Radcliffe moest normaal gezien op de set groene kleurlenzen dragen, maar hij kreeg daar een allergische reactie op. Heel wat fans waren teleurgesteld omdat het in de boeken wel wordt vermeld dat Harry dezelfde groene ogen zou hebben als zijn moeder.

5. Er was maar één echte trap in het trappenhuis van Zweinstein

Giphy

In het trappenhuis van Zweinstein zijn er heel veel bewegende trappen die de studenten naar hun kamers brengen. Maar er werd maar één trap echt gebouwd, de rest werd er allemaal digitaal bijgemaakt.

6. Er was misschien een Harry Potter-musical gekomen

Giphy

Michael Jackson vroeg ooit aan J.K. Rowling om een musical rond Harry Potter te maken. Maar de schrijfster weigerde dat voorstel.

7. Daniel Radcliffe versleet 160 brillen in alle films

Giphy

Er werden, verspreid over alle acht films, maar liefst 160 brillen gebruikt door Daniel. Vaak zat er zelfs niet eens glas in.

8. Actrice Jammerende Jenny was 36 jaar oud tijdens de opnames

Giphy

Jammerende Jenny was op het moment van de iconische scènes in de toiletten 36 jaar oud. Ze moest toen een meisje van 14 spelen en was daarmee de oudste actrice die een student op Zweinstein speelde.

9. Ron haalde de laatste films van Harry Potter misschien niet eens

Giphy

J.K. Rowling twijfelde eraan om het personage van Ron halverwege de saga te laten verdwijnen, maar ze bedacht zich later.

10. J.K. Rowling speelde bijna Lily, de moeder van Harry

De makers van de eerste Harry Potter-film hadden het idee om J.K. Rowling de rol van Lily te geven. Maar dat vond de schrijfster zelf geen goed idee omdat ze naar eigen zeggen niet goed kan acteren.

11. 80 procent van de uilen in de films zijn echt

Giphy

Er werd in de films heel veel beroep gedaan op uilen. En het blijkt dat 80 procent van die uilen ook echte uilen waren.

12. Harry Melling (Dirk Duffeling) droeg sinds de tweede film een pak om dikker te lijken

Harry Melling vertolkte de rol van Dirk Duffeling, de neef van Harry Potter. Melling verloor tussen de eerste en de tweede film zo veel gewicht dat hij bijna niet meer herkenbaar en geloofwaardig was. De makers van de film besloten dan maar om hem een pak te geven waardoor hij veel dikker leek.

13. Platform 9 ¾ bestaat echt

Giphy

In het station van King’s Cross in Londen trokken fans massaal naar perron 9 en 10 om er foto’s te nemen. Later werd daar zelfs een bordje met Platform 9 ¾ opgehangen.

14. Grappige tekst van Draco was geïmproviseerd

Wanneer Harry Potter wisselde van lichaam met Karel Kwast, vergat hij zijn bril af te zetten. Draco zei tegen Harry: “Ik wist niet dat je kon lezen”. Maar dat was eigenlijk geïmproviseerd want Tom Felton vergat op dat moment zijn tekst. En het leverde dan nog eens een hilarische scène op.

https://www.youtube.com/watch?v=IpjYeu84dao

15. J.K. Rowling heeft spijt van Ron en Hermelien als koppel

Giphy

“Om redenen die weinig te maken hebben met literatuur en veel meer met het feit dat ik me vastklamp aan het einde zoals ik het me eerst had voorgesteld, kwam Hermelien bij Ron terecht. Het was een keuze die ik maakte om zeer persoonlijke redenen”, vertelde Rowling eerder al aan The Sunday Times. “In sommige opzichten passen Hermelien en Harry beter bij elkaar.”

16. Voldemort wordt eigenlijk op z’n Frans uitgesproken

Wat velen eigenlijk niet weten is dat iedereen Voldemort verkeerd uitspreekt. J.K. Rowling liet weten dat je de naam van je-weet-wel-wie moet uitspreken zonder de ’t’.

17. Jamie Waylett (Vincent Korzel) moest de set verlaten wegens drugsgebruik

Giphy

Jamie Waylett speelde in de eerste zes films van Harry Potter de pestkop Vincent Korzel. Maar in 2009 werd Waylett opgepakt omdat hij in het bezit was van drugs. Ondanks hij in alle boeken wel van de partij was, kostte hem dat toch zijn rol bij Harry Potter. Vincent Korzel was daarom dus niet meer te zien in de laatste twee films.

18. In de baard van Hagrid zat ooit een vleermuis vast

Giphy

In de loop van de opnames raakten heel wat dingen verstrikt in de baard van Hagrid. Onder andere een vleermuis en een draagbare ventilator kwamen vast te zitten.

19. Unieke toverstokken voor elk personage

Giphy

Elk personage had een unieke toverstok om ze zo te kunnen onderscheiden van elkaar. Zelfs de tweelingbroers Fred en George kregen elk een eigen exemplaar.

20. Het trommelvlies van Matthew Lewis (Marcel Lubbermans) raakte tijdens opnames beschadigd door een toverstok

Giphy

Helena Bonham Carter vertolkte de rol van Bellatrix en verwondde per ongeluk haar collega Matthew Lewis. Tijdens een gevecht kwam de toverstok van Helena in het oorkanaal van Matthew terecht en beschadigde daardoor zijn trommelvlies. Gelukkige hield hij er geen blijvende schade aan over!

21. Harry Potter is nog niet voorbij!

Giphy

Dankzij het immense succes is Harry Potter tot op vandaag nog steeds een fenomeen. Heel veel fans (lees: wij) wachten nog steeds op hun brief voor Zweinstein. In afwachting van die brief, kunnen fans wel al échte Harry Potter-lessen volgen.

Meer
Lees meer...