Dit zijn de 8 meest onderschatte Disneyfilms aller tijden

Klassiekers zoals The Lion King en Frozen kennen we allemaal wel. Toch maakte Disney ook heel wat andere topfilms. Over de jaren zijn er jammer genoeg verschillende producties onder een dikke laag stof geraakt. Deze 8 Disneyfilms belandden onterecht in de vergetelheid.

Treasure Planet (2002)

Dit vergeten pareltje is een futuristische remake van het boek Schateiland uit 1883. De film vertelt het verhaal van de rebelse tiener Jim Hawkins, die het universum doorkruist om een legendarische piratenschat te vinden. Toch is Treasure Planet meer dan een waanzinnige avonturenfilm. Het is een verhaal over adolescentie, dat veel dieper gaat dan de doorsnee Disney-film. Een must-watch!

Hercules (1997)

De Griekse halfgod Hercules kennen we natuurlijk allemaal. Toch leverde de gelijknamige Disneyfilm niet op wat de makers ervan verwacht hadden. Doodzonde, want Hercules heeft alle elementen van een goeie Disneyfilm. Hercules steekt de klassieke mythologie in een hedendaags jasje en zit bovendien boordevol over the top-soundtracks. Koppel daar een schurk van het kaliber Hades aan vast en je zit goed voor een leuke familieavond!

The Great Mouse Detective (1986)

Sherlock Holmes in het gedaante van een muis. Moeilijker maken ze het niet in deze Disneyfilm. Toch zou The Great Mouse Detective jou zomaar kunnen verrassen. In de film probeert Sherlock Holmuis (ja ook die naam is niet zo origineel) te verhinderen dat een rat zichzelf uitroept tot koning van het Verenigd Koninkrijk. De tekenfilm combineert de donkere aspecten van een klassieke detectivefilm met luchtige humor en personages uit de Disneywereld. Het is eens wat anders dan al die vergezochte misdaadseries!

The Emperor’s New Groove (2000)

Nood aan een flinke portie humor? Dan zit je bij The Emperor’s New Groove aan het juiste adres! In tegenstelling tot andere Disneyproducties neemt deze film zichzelf niet al te serieus. Het centrale personage is de verwaande Inca-keizer Kuzco die door een mysterieuze toverdrank in een lama verandert. Dat lijkt misschien allemaal wat ver gezocht maar eigenlijk is The Emperor’s New Groove gewoon een toegankelijke komedie voor het hele gezin. Misschien wel een van de grappigste Disneyfilms ooit gemaakt, al oordeel je daar best zelf over.

The Sword in the Stone (1963)

Op zoek naar een klassieke Disneyfilm? Dan is The Sword in the Stone misschien wel een goede keuze. De film dateert al uit de jaren 60 maar is daarom niet minder relevant. The Sword in The Stone is een tijdloze Disneyfilm over de jonge schildknaap Arthur die samen met ’s werelds grootste tovenaar, Merlijn, heel wat avonturen beleeft. Magisch en mooi in zijn eenvoud: precies wat we van Disney verwachten dus!

https://www.youtube.com/watch?v=KnL0rYFKuL4

Oliver & Co. (1988)

Honden, katten en Disneyfilms bleken al vaker een gouden combinatie. Klassiekers als 101 Dalmatiërs, Lady en de Vagebond en de Aristokatten kennen we natuurlijk allemaal wel. Toch moet deze film daar niet voor onderdoen. In Oliver & Co. zien we hoe het weeskatje Oliver met behulp van een groep straathonden probeert te overleven in New York. Een 80’s film op zijn best want de soundtrack behoort misschien wel tot de allerbesten die Disney ooit maakte!

Brother Bear (2003)

Opnieuw een film over een personage dat in een dier verandert! Alleen gaat Brother Bear veel verder dan dat. De film vertelt het verhaal van Kinai, een Inuit-jongen die in een beer veranderd is om zijn fouten uit het verleden recht te zetten. Op zijn tocht komt Kinai de berenwelp Koda tegen. De broederschap die tussen de twee ontstaat, is uniek in het Disney-universum. Brother Bear is een echte familiefilm die ons meer leert over de ware betekenis van empathie en volwassenheid.

https://www.youtube.com/watch?v=akD3IGvl0cM

The Princess and the Frog (2010)

Misschien wel de meest onderschatte prinsessenfilm die Disney ooit maakte. The Princess and the Frog is verfrissend in zoveel opzichten. De film keert terug naar het concept van de klassieke tekenfilm maar slaagt er tegelijk in om heel wat stereotiepen te doorbreken. Het hoofdpersonage, Tiana, is de allereerste zwarte prinses uit de Disneygeschiedenis. Ook de setting van het verhaal, het Amerikaanse New Orleans is uniek. The Princess and the Frog is een revolutionaire versie van een oerklassiek sprookje en is daarom zeker de moeite waard.

Meer
Lees meer...