Voor wie de hitlijsten beu is: deze 11 schitterende soundtracks zijn zeker het beluisteren waard

Aan hitlijsten geen gebrek in de hedendaagse maatschappij. Elke radiozender heeft er wel één, en ook internationaal kunnen we er niet naast kijken. Maar de muziekwereld is zo veel meer dan enkel populaire nummers. Voor wie het iets complexer, rustiger of net heel wat lichter wil: dit zijn onze 11 favoriete soundtracks, in de volgorde waarin ze uitgekomen zijn. Want kiezen welke de beste is, zou véél te moeilijk zijn.

1. The Good, The Bad, And The Ugly (1966)

https://www.youtube.com/watch?v=h1PfrmCGFnk

Gegarandeerd een deuntje dat voor de rest van de dag in je hoofd blijft rondspoken, dat van componist Ennio Morricone. Hetzelfde melodietje hoor je verschillende keren, door een ander instrument gebracht. Die verschillende ‘instrumenten’ zijn fluit, ocarina (een soort ovalen fluitje uit klei) en stemmen. Die verpersoonlijken de drie hoofdpersonages, die in de originele versie van de film Il Buono, Il Brutto en Il Cattivo genoemd worden.

2. Star Wars (1977-2017)

Een buitenaardse serie menselijker maken? John Williams kan dat! De componist nam zijn muziek op met een symfonieorkest, dus met héél veel strijkers, een paar koperblazers en enkele houtblazers. Met zo’n gigantische bezetting is het logisch dat hij erin slaagt zijn luisteraars vanaf de eerste seconden helemaal in de wereld van Star Wars te zuigen. Nog niet overtuigd? Speel dan zeker de muziek eens af via streamingdienst Spotify. In plaats van een normale tijdsbalk, krijg je onderaan je scherm een lightsaber te zien!

3. The Lion King (1994 en 2019)

Van muziek gesproken die je aandacht binnen de seconde trekt: The Circle of Life van Elton John, Hans Zimmer en Mark Mancina is daar nog een prachtig voorbeeld van. Wist je trouwens dat filmcomponist Hans Zimmer zijn eerste en enige Oscar ooit won voor de muziek die hij schreef voor The Lion King? Het was dus voor Disney geen vreemde keuze om hem ook de soundtrack van de remake van de film te laten maken. Daarvoor werkte hij opnieuw samen met Elton John, maar herwerkte hij ook nummers, zodat Beyoncé en Donald Glover ze op hun eigen manier konden zingen.

4. The Rock (1996)

Fans van het VIER-programma Expeditie Robinson zullen deze melodie ongetwijfeld herkennen. Het hoofdthema van de soundtrack van de actiethriller The Rock wordt namelijk ook als intro gebruikt voor de survivalwedstrijd. De muziek is van de hand van Hans Zimmer, Nick Glennie-Smith en Harry Gregson-Williams. Die hebben een prachtige wisselwerking gemaakt van heel zware muziek en zachte, lieflijke klanken.

5. Tarzan (1999)

De volgende Disneyfilm in deze lijst is er één met muziek van Mark Mancina en Phil Collins. Zij beslisten samen met de regisseur dat de dieren in hun film niet alleen zelf zouden zingen, maar hun leven zouden leiden onder het toeziend oog van een “verteller”, Phil Collins. Tarzan was de eerste Disneyfilm die in verschillende talen opgenomen werd, zodat hij meer markten zou kunnen aanspreken. Collins zong de nummers in het Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Duits. Voor You’ll Be In My Heart won hij zowel de Oscar als de Grammy voor beste originele nummer uit een film. En wij? Wij pinken opnieuw een traantje weg terwijl we luisteren.

6. Gladiator (2000)

Waar Gladiator precies over gaat, dat moeten we je waarschijnlijk niet vertellen. In het historische drama wordt heel wat afgevochten, maar toch toont de film ook dat gladiatoren meer doen dan elkaar afslachten. En daar heeft Hans Zimmer de perfecte muziek voor geschreven. De soundtrack weerspiegelt prachtig het evenwicht tussen spanning en ontspanning, woede en melancholie, en rust en het leven als gladiator. Tijdens die momenten van rust horen we de zachte, lieve, maar toch krachtige stem van Lisa Gerrard. En die staat op een sublieme manier loodrecht op de zware kopers die je tijdens de gevechten kan horen.

7. Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)

https://www.youtube.com/watch?v=4LQ3gHQIQj8

Ja, Spirit is een paard. En ja, wij hebben opnieuw geweend toen we de film nog een keer bekeken als we al volwassen waren. Het nummer Here I Am werd geschreven door Hans Zimmer en Bryan Adams, die de gezongen stukken ook voor zijn rekening nam. Het lied stond overal ter wereld in de hitlijsten en was genomineerd voor een Golden Globe voor beste originele nummer. Dat hij die niet won, snappen we nog steeds niet.

8. Pirates of the Caribbean (2003-2017)

Voor wie nog niet besefte hoe indrukwekkend strijkers kunnen zijn, presenteren we: Pirates of the Caribbean. De soundtrack is van de hand van Klaus Badelt. Zijn mentor, Hans Zimmer, heeft de muziek geproducet. De invloeden van Zimmer zijn mooi te voelen: de muziek gaat van heel hevig en zwaar, naar vederlicht en zangerig. En dat past perfect bij de onvoorspelbaarheid van de oceanen, waar de films zich grotendeels afspelen.

9. Into The Wild (2007)

Fans van Pearl Jam, verenig u! Want frontman Eddie Vedder heeft ook een hele hoop soloprojecten verwezenlijkt. Eén daarvan is de soundtrack van Into The Wild, een film die het verhaal vertelt van Christopher McCandless. De jonge Amerikaan laat alles achter en trekt door het noorden van de Verenigde Staten tot in de wildernis van Alaska. Rocker Vedder won een Golden Globe Award voor zijn werk in het nummer Guaranteed. En we moeten eerlijk zijn: zijn stem is de enige optie voor deze soundtrack. Ze klinkt krakerig en gebroken en dat past perfect bij de sfeer die in de film overheerst.

10. Mamma Mia! (2007)

Als het even lichter mag: kijk zeker eens opnieuw naar Mamma Mia!. Het hele verhaal is opgebouwd op basis van de muziek van de Zweedse popgroep ABBA. Iedereen kent de liedjes wel, maar die zijn natuurlijk herwerkt zodat ze voor de cast (Meryl Streep, Amanda Seyfried en co) haalbaar zouden zijn. De makers van die remake zijn niemand minder dan Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Zeggen die namen je niks? Foei: het zijn de mannen van ABBA zelf!

11. Game of Thrones (2011-2019)

Eén van de weinige intro’s die bingewatchers nooit overslaan, ook al duurt ie bijna twee minuten, is die van HBO’s Game of Thrones. Die schreef Ramin Djawadi, die ook de muziek maakte voor bijvoorbeeld Prison Break en Westworld. De serie zit er ondertussen helemaal op en duurde alles bij elkaar maar liefst 4215 minuten, of omgerekend 2 dagen, 22 uren en 15 minuten. Van een portfolio gesproken!

Meer
Lees meer...