Left Right
scrollTop top

Disney schrapt superbelangrijk hoofdpersonage uit live-action ‘Mulan’ en dat heeft muzikale gevolgen


Disney schrapt superbelangrijk hoofdpersonage uit live-action ‘Mulan’ en dat heeft muzikale gevolgen

De live-action remake van Disney’s Mulan komt in 2020 in de zalen, maar uit de casting-call van de film, kunnen we al één en ander afleiden. Disney heeft namelijk wat gesleuteld aan het originele verhaal, en dat wil zeggen dat we het dit keer zonder kapitein Li Shang, Mulans love-interest, moeten doen.  Dat heeft zware gevolgen voor die ene iconische song. 

Zeg tegen ons ‘Mulan’ en wij beginnen spontaan I’ll make a man out of you te zingen: het iconische nummer van de Disneyfilm uit 1997. Nu werkt Disney aan een live-action remake die in 2020 moet uitkomen, maar de casting call voor die film belooft vele harten te breken: kapitein Li Shang is namelijk nergens te bespeuren.

I’ll Make A Man Out Of You

Voor iedereen die niet mee is: Li Shang is de kapitein die de rekruten moet trainen om de Hunnen te gaan verslaan. Hij moet een man van hen maken (we zijn weer aan het zingen) en wordt langzaamaan ook op Mulan verliefd. Maar van Li Shang is dus op de casting call geen sprake: in plaats daarvan zou Chen Honghui komen: een mederekruut, die uiteindelijk pas verliefd wordt op Mulan als ze onthult dat ze een meisje is.

Dat doet om te beginnen al behoorlijk wat af aan de mooie love-story die Mulan en Shang hadden, maar het feit dat Honghui pas verliefd op Mulan zou worden, eens hij doorheeft dat ze niet Ping de jongen is, schiet bij veel fans in het verkeerde keelgat. Dat wil ook meteen zeggen dat I’ll Make A Man Out Of You, het iconische nummer dat we al vermeldden, verdwijnt.

Li Shang: Disney’s queer-icoon

Want het is je misschien niet opgevallen, maar in de originele film zitten eigenlijk best wel wat hints dat Shang eigenlijk biseksueel is. Niet dat je romantische scènes moet verwachten, maar in de hele trainingsscène-compilatie en doorheen haar verblijf in het kamp, is het duidelijk dat Shang wel heel vriendschappelijke gevoelens koestert voor Ping (Mulan in vermomming.) Voor de queer-gemeenschap is Shang daarom een icoon: een eerste man in een Disney-film die (waarschijnlijk per ongeluk) bi is.

Want voor Shang maakt het allemaal niets uit: of ze nu een krijger of geisha is, die twee eindigen samen. Dat Mulan dan zou eindigen met een eikel die haar alleen maar haat tot hij doorheeft dat ze misschien marriage material is, dat is niet de Mulan die wij voor ogen hadden. Helemaal vast staat het nog niet, maar wij laten toch al een traantje voor Shang.

Allé, kom, nog één keer

Mulan komt in de zalen in november 2020, hier kan je het origineel kopen en toch nog meezingen!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…