Jonathan Groff (Kristoff uit ‘Frozen’): “Waarom lacht iedereen met Kristoffs nummer?”

Iedereen die Frozen 2 al gezien heeft, is wel bekend met het geweldige nummer Lost In The Woods van Kristoff. Het zorgt voor een van de meest hilarische momenten uit de film, maar dat was volgens Jonathan Groff, die de stem van Kristoff verzorgt, absoluut niet de bedoeling.

Kristoff van Frozen die in een bos, vergezeld van een koor elanden een eighties power ballad zingt, dat klink hilarisch en is het ook. Het muzikale intermezzo van Kristoff is zonder twijfel een van de meest memorabele momenten uit Frozen 2. Maar Jonathan Groff, die het nummer heeft ingezongen, is het niet volledig eens met de hilariteit.

Lost In The Woods

Na Frozen was er één personage dat we – op het korte Reindeer Are Better Than People na – nog niet hadden horen zingen. Kristoff, wiens stem verzorgd wordt door musicalster Jonathan Groff, verdiende dus nog een eigen gloriemoment en dat kreeg hij in Frozen 2.

Kristoff kreeg niet zomaar een nummer, maar een echte power ballad, die recht uit de eighties lijkt te komen. Het nummer wordt in de film vergezeld door een heerlijke eighties videoclip met een kudde rendieren als achtergrondkoor. Je hoort het al, hilariteit ten top, maar toch was het volgens Jonathan Groff niet de bedoeling.

“Niets grappigs aan”

Jonathan Groff, die de stem van Kristoff nu al voor de tweede keer verzorgde, vertelde op de officiële persconferentie van Frozen 2 over zijn eerste échte nummer.

En daarbij maakte hij vooral duidelijk dat Lost In The Woods een serieus nummer is. “We waren volledig oprecht toen we dat nummer maakten. Er was niets grappigs aan en toen deden de animators er al die gekke dingen mee.”

Kristoff Frozen
Disney

Inleving met pruik en kaarsen

Toen Groff het nummer inzong, had hij er dus geen enkel idee van hoe het nummer er in de film uit ging zien. Maar ook in de studio ging het er hilarisch aan toe tijdens de opnames. “Ik herinner me nog dat we kaarsen in de studio hadden”, zo vertelt Kristen Anderson-Lopez, een van de schrijfsters van de muziek van Frozen. “We dachten ‘Jonathan, vind het, vindt het gewoon. Adem in, adem uit. Denk aan alle keren dat je hart gebroken werd.”

“Ik droeg de lange pruik”, zo vult Jonathan Groff aan. “Het was echt heel krachtig.” Josh Gad, die de stem van Olaf verzorgt, is ook een grote fan van Lost In The Woods. “Ik denk dat het het grappigste nummer is uit de geschiedenis van Disneyfilms.” Al voegt Bobby Lopez, de tweede liedjesschrijver van Frozen al snel toe: “Maar we wilden voor tragisch gaan!”

Prinsessennummer

Lost In The Woods is een uniek nummer, omdat het het soort nummer is dat normaal enkel door een prinses gezongen wordt. “Meestal zijn het meisjes die zingen over verlangen naar een man en de frustratie rond het niet kunnen uiten van je gevoelens of het feit dat een man hen verlaten heeft.”

https://www.youtube.com/watch?v=m53CG2oLUCA

Net zoals in de eerste film van Frozen deinst Disney er niet van terug om deze stereotypes om te keren. In Frozen was het de dreamy prins Hans, die uiteindelijk de slechterik bleek te zijn. En in Frozen 2 is het dus Kristoff die openlijk uitkomt voor zijn emoties. “Het is een man die verlangt naar en vrouw en probeert om zijn emoties te begrijpen en deze daarom samenvat in een nummer.”

Sneeuwwitje-moment

Er waren aanvankelijk twee ideeën voor de grote solo van Kristoff. De andere was een nummer in het genre van Sneeuwwitjes I’m Wishing. Maar dat idee is dus met een gigantische achterstand verloren van de eighties power ballad.

Toch heeft Lost In The Woods nog wel iets weg van I’m Wishing van Sneewwitje. Het is namelijk wat in Disneys vaktermen omschreven wordt als een ‘ik wil-nummer’. Het nummer waarin iemand z’n wensen uitspreekt in de vorm van een lied. Denk daarbij aan nummers als Part Of Your World van The Little Mermaid of Reflection van Mulan. “Mannen een ‘ik wil-nummer’ laten zingen, is heel moeilijk”, zo legt Anderson-Lopez uit. “Behalve wanneer het gaat over wezen, of mannen die net in een vreemd land zijn aangekomen, is het moeilijk om een man neer te zetten en hem te laten zeggen: ‘Dit is wie ik ben en dit is wat ik wil.”

Maar Lost In The Woods is niet het eerste ‘Ik wil-nummer’ dat gezongen wordt door een man. Zo is er natuurlijk ook Go The Distance van Hercules, dat gezongen wordt door het mannelijke hoofdpersonage. Onmogelijk is het dus niet, maar het komt niet zo vaak voor in de geschiedenis van Disney.

Lees hier onze review van Frozen 2.

Meer
Lees meer...