‘Frozen 2’: De sequel die béter is dan het origineel

We hebben er bijna zes jaar op moeten wachten, maar het vervolg van Frozen komt volgende week eindelijk in de zalen. De eerste film van Frozen werd een enorm succes en de nummers uit de film worden nu nog steeds luidkeels meegezongen door jong en oud. Maar kan de tweede film het succes van die eerste evenaren? Wat ons betreft zéker wel.

Het lijkt nog maar gisteren, maar het is écht al bijna zes jaar geleden dat we kennismaakten met Anna, Elsa, Olaf, Kristoff en Sven. Frozen groeide in sneltempo uit tot een klassieker en toen Disney het vervolg aankondigde was iedereen dan ook laaiend enthousiast. Volgende week komt Frozen 2 in de zalen en wij konden al eens een kijkje gaan nemen.

De sequel die nooit overbodig voelt

https://www.youtube.com/watch?v=oflCcjxYmqw

We moeten er geen doekjes om winden: Disney heeft geen al te best verleden met sequels. Veel vervolgen voelen overbodig, andere zijn zelfs een regelrechte aanval op het origineel (ja, we hebben het hier over het misbaksel dat Pocahontas 2 heet). Maar waar het vaak in de fout ging in het verleden, voelt Frozen 2 op geen enkel moment overbodig. Meer nog, het is de sequel die het verhaal nodig had.

Frozen liet je namelijk met heel wat vragen achter. Waarom heeft Elsa krachten? Hoe komt het dat de ouders van Anna en Elsa zo plots stierven? Niemand sterft in een Disneyfilm zonder reden, toch? Wel, al die open vragen krijgen in de sequel een antwoord. Geen enkel moment voelt geforceerd, alles wat in de film gebeurt, gebeurt met een reden.

Huilen van het lachen

We zijn de afgelopen 6 jaar enkele jaartjes ouder geworden en dat is ook Disney niet ontgaan. Dat toont zich meesterlijk in de humor. Die is iets stouter, iets gewaagder bij momenten. Kortom: ook Anna, Elsa, en ja zélfs Olaf, zijn een beetje volwassener geworden. 

Meermaals wist de film de aanwezige critici in de zaal aan het lachen te brengen. En niet gewoon lachen, maar echt lachen tot de tranen uit je ogen rollen. We denken dan aan Olaf die, zoals alleen hij dat kan, de volledige eerste film naspeelt. Of Kristoff die een – hou je vast – nineties rockballade uit de mouwen van z’n bontjasje schudt. De film neemt zichzelf en z’n voorganger ook nooit te serieus. Zo durft het zelfs de draak te steken met de oorwurm Let It Go. Het zijn zulke kleine knipogen die de film aantrekkelijk maken voor een groter publiek en heus niet enkel de jongsten onder ons.

Dubbele bodems

Frozen 2 is niet enkel in de humor volwassener, het volledige verhaal barst van de dubbele bodems. Twee volkeren die door hun verleden uit elkaar zijn gedreven, elkaar niet meer vertrouwen en verwikkeld zijn in een oorlog waarvan ze eigenlijk zelf het ontstaan niet meer van weten. Het lijkt allemaal pijnlijk herkenbaar wanneer je er dieper over nadenkt.

We kregen in de eerste film al een plottwist van jewelste toen de “perfecte droomprins” plots de slechterik bleek te zijn. En ook deze keer schuwt Disney de anti-sprookjesachtige plottwists niet. De tijden van hulpeloze prinsessen die gered moeten worden door een gladde droomprins met perfecte kuiltjes in z’n wangen, liggen duidelijk achter ons.

Zelfontwikkeling

Elsa Frozen 2
Disney

Daarnaast is de film ook een verhaal van zelfontwikkeling. Waar Elsa in de eerste film nog problemen had met het controleren van haar krachten, lijkt ze die nu steeds meer te aanvaarden als een deel van wie ze is. Daarbij ontdoet ze zich zelfs van haar iconische witte vlecht en onthuld ze zowaar een nóg mooier kapsel.

Maar ook haar zusje Anna zegt vaarwel tegen haar twee vlechtjes en lijkt ook zelf steeds meer haar eigen stem te vinden. Anna treedt in Frozen 2 uit de schaduw van haar magische zus en toont zo aan dat magie ook iets kan zijn dat je zelf maakt. 

Let It Go 2.0

Eén van de sterktes van de eerste film van Frozen was uiteraard de soundtrack, met nummers als Do You Want To Build A Snowman, In Summer en uiteraard Let It Go. Ook de tweede film zit vol met meezingers, waarbij je sommige liedjes zelfs zal herkennen uit de eerste film.

Maar we moeten er wel bijzeggen dat een nummer als Let It Go er niet echt inzit. Into The Unknown, het nummer dat al gedeeltelijk gelost werd, is een waardige opvolger, maar wij zien het geen oorwurm worden zoals Let It Go. Al doen we wel opnieuw ons petje af voor het vocale talent van Idina Menzel.

Beluister hier al drie korte stukjes uit de soundtrack van Frozen 2:

Beter dan het origineel

De verwachtingen voor de opvolger van Frozen lagen torenhoog. Maar naar onze mening werden deze zeker en vast ingelost. Frozen 2 is verfrissend, maar toch nostalgisch. Het is intens, maar bij momenten hilarisch. Het is modern, maar toch voelt het nog op en top Disney.

Wij durven Frozen 2 dus niet eens stilletjes, maar zelfs met de kracht achter de uithaal op het einde van Let It Go, beter noemen dan z’n voorganger. En dat wil veel zeggen, komende van iemand die Frozen zo vaak heeft gezien dat ze zelfs gesynchroniseerd kan meehuilen met Do You Want To Build A Snowman. Frozen 2 is een waardige opvolger van Frozen waarin de personages allemaal de kans krijgen om zich te ontwikkelen, zichzelf te leren aanvaarden en te groeien als persoon. En dat allemaal met een heerlijk sausje van humor en nostalgie.

Frozen 2 komt op 20 november in de zalen. 

Meer
Lees meer...