De macht van Taylor Swift: EU komt met wet die deepnudes strafbaar maakt

Popzangeres Taylor Swift is het slachtoffer van ‘deepnudes’: deepfake-afbeeldingen waarop de zangeres naakt te zien is. De nepbeelden werden gemaakt met behulp van artificiële intelligentie (AI). Dat Swift invloed heeft, is zeer duidelijk: de Europese Unie scherpt door het voorval een wettekst aan.

Waarom is dit belangrijk?

Met nieuwe technologie komen nieuwe gevaren, en de kracht van artificiële intelligentie reikt ver. Doordat de ontwikkeling van AI zo snel gebeurde, zijn er nog geen wetten van kracht die bepaalde malafide praktijken, zoals deepnudes, verbieden.


In het nieuws: De Europese Unie wil het vervaardigen van deepnudes strafbaar maken, bovenop andere regulaties rond ongewenst gedrag.

  • De valse beelden van Swift werden verspreid via X, waarna een storm van verontwaardiging ontstond en X de beelden offline liet halen. Dergelijke deepnudes zijn al langer een probleem, en de Amerikaanse zangeres is zeker niet de eerste die er mee te maken krijgt. Maar haar invloed reikt ver en zet beleidsmakers aan tot actie.
  • Want, zo redeneert de EU, als Taylor Swift de verspreiding van deepnudes kan tegengaan, dan moet dat voor iedere burger, met name vrouwen en meisjes, makkelijker kunnen. Het past dan ook een wettekst aan waardoor deepnudes strafbaar worden vanaf midden 2027.
  • Nu moeten slachtoffers zich behelpen door beroep te doen op heel uiteenlopende wetten zoals de privacywetgeving, de GDPR-regels of landelijke wetgeving. Met een Europees kader hoopt men dergelijke beelden krachtdadiger te kunnen aanpakken.
  • Niet alleen deepnudes worden aangepakt, ook cyberstalking, gedwongen huwelijken of vrouwelijke genitale verminking worden strenger bestraft. Dat was al in 2022 besproken en in voorstellen gegoten.
  • Bovendien wordt ook het ongevraagd rondsturen van expliciete en seksuele foto’s strafbaar.

Vacuüm opgelost?

The Bigger Picture: AI maakt het eenvoudig om op een paar minuten tijd overtuigende naaktbeelden te produceren.

  • Er is een wildgroei ontstaan aan websites en apps waarmee je deepnudes kunt genereren. Met ‘Nudify’-apps kan je gewone foto’s omzetten naar AI-gegenereerde naaktbeelden, vaak tegen betaling.
  • Hiervan zijn vrouwen en meisjes overduidelijk het grootste slachtoffer. Veel van de AI-modellen zijn getraind in het herkennen van vrouwenlichamen. Door de enorme aanwezigheid van expliciete foto’s op het internet zijn deze modellen ook makkelijk te trainen.
  • Europees Commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli is blij met de wet: “Onze inzet voor het beschermen van de waardigheid en rechten van vrouwen en meisjes in Europa heeft geleid tot de strafbaarstelling van diverse vormen van cybergeweld”.
  • Daarmee lijkt het vacuüm dat ontstond rond AI-misbruik wegens geen wettelijk kader, opgelost te zijn. Of toch tegen medio 2027. Zelfs Taylor Swift kan geen verandering brengen in deze lange invoertermijn.
Meer
Lees meer...