Maandag kwamen we te weten dat acteur Aron Wade (54) overleden was door euthanasie. De acteur, die vooral bekend is van zijn rol als Akke in W817, koos voor euthanasie door ondraaglijk psychisch lijden. In de nasleep van dit nieuws kreeg Tele-Onthaal vijf keer meer oproepen over euthanasie dan gewoonlijk.
De keuze van acteur acteur Aron Wade om door middel van euthanasie door ondraaglijk psychisch lijden uit het leven te stappen, maakte duidelijk impact. Daardoor zaten heel wat mensen met vragen over het onderwerp, waarvoor ze contact opnamen met Tele-Onthaal. De medewerkers van de hulplijn voerden deze week vijf keer meer gesprekken over euthanasie.
Meer gesprekken over euthanasie
Tele-Onthaal merkte de afgelopen dagen een significante toename in het aantal oproepen. Normaal krijgt de dienst gemiddeld 341 oproepen per dag. In de afgelopen dagen ging het om 378 oproepen per dag. Op dinsdag en woensdag ging het zelfs om 384 oproepen per dag. Dat komt overeen met een stijging met meer dan tien procent.
Het onderwerp van de gesprekken was ook duidelijk anders. Zo gingen vijf keer meer gesprekken over euthanasie. Tele-Onthaal laat zelfs weten dat het nu al de helft van het gemiddelde aantal gesprekken over euthanasie in een maand bereikt heeft. Daarnaast is het ook opvallend dat 27,5 procent van de mensen die spreken over euthanasie zich bevinden in de leeftijdscategorie 25 tot 39 jaar. Niet toevallig de leeftijdscategorie die opgroeide met Aron Wade in W817 en De Kotmadam.
De gesprekken gingen vooral over euthanasie en psychisch lijden, maar ook depressie, eenzaamheid en zelfmoordgedachten keerden vaak terug in de oproepen. In andere gesprekken ging het dan weer over psychiatrische zorg en uitten mensen hun frustraties over de behandelingen. De laatste groep gesprekken ging over familieproblemen en verlies. Hierbij hadden veel mensen nood aan een gesprek over een dierbare die ze verloren zijn of spraken ze hun zorgen uit over een geliefde die te kampen krijgt met psychische problemen.