Telefoonnummers van bijna 3,2 miljoen Belgen liggen op straat na datalek WhatsApp

De telefoonnummers van ruim 500 miljoen WhatsApp-gebruikers liggen op straat, zo blijkt uit een onderzoek van Cybernews. De telefoonnummers zijn afkomstig van gebruikers uit ruim 84 landen, waaronder Nederland en België.

Waarom is dit belangrijk?

Gegevenslekken komen de laatste jaren steeds vaker voor. Volgens de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit steeg in 2020 het aantal meldingen van dergelijke lekken flink, wat leidde tot grote financiële schade, diefstal en identiteitsfraude.

In het nieuws: Op het bekend hackforum BreachForums worden ruim een half miljard telefoonnummers te koop aangeboden, waaronder bijna 3,2 miljoen Belgische, die allemaal geregistreerd staan bij WhatsApp.

  • De meeste nummers blijken na een onderzoek van Cybernews afkomstig te zijn van mensen uit Egypte (ruim 45 miljoen) en Italië (35 miljoen). Volgens de onderzoekers, die een monster van de database hebben bemachtigd, zijn de meeste nummers nog steeds actief
  • Het is momenteel niet bekend hoe de dader aan de database is gekomen, maar onderzoekers vermoeden dat de hacker gebruik heeft gemaakt van “scraping”. Daarbij wordt op geautomatiseerde wijze (openbare) informatie van het internet getrokken.
  • De gelekte nummers kunnen worden gebruikt voor marketingdoeleinden, phishing en identiteitsfraude. Zo kunnen de telefoonnummers worden gekoppeld aan eerdere datalekken, waarbij meerdere gegevens zijn gelekt, zoals foto’s, namen, adressen, geboortedata en Rijksregisternummers. Hierdoor wordt identiteitsfraude flink vergemakkelijkt.
  • “In dit tijdperk laten we allemaal een aanzienlijke digitale voetafdruk achter en techgiganten zoals Meta – die eigenaar is van de berichtendienst – zouden alle voorzorgsmaatregelen en middelen moeten aanwenden om die gegevens te beschermen”, zei hoofd van het onderzoeksteam Mantas Sasnauskas. 
  • Cybernews heeft moederbedrijf Meta om een reactie gevraagd, maar dat heeft nog niet gereageerd.

In het verleden: Het is niet de eerste keer dat Meta, of een van haar platforms, het slachtoffer is van een datalek.

  • Zo werden de persoonlijke gegevens van meer dan 533 miljoen Facebook-gebruikers uit meer dan 100 landen vorig jaar gelekt, waaronder hun volledige namen, telefoonnummers, locaties, geboortedatums en e-mailadressen. 
  • Volgens een woordvoerder van Meta kon de hacker de gegevens bemachtigen via een lek in de beveiliging die het bedrijf al in 2019 gedicht zou hebben.

(kg)

Meer
Lees meer...