De Islamitische Staat en andere terroristische organisaties kunnen de facto vrij communiceren op sociale media. Dat bericht Politico. Met onder andere het gebruik van emoji’s worden antihaatregels omzeilt. “IS-aanhangers hebben een manier bedacht om meerdere platforms op een steeds meer verfijnde manier te gebruiken.”
Facebook houdt haatdragende en berichten die sympathie uiten voor haatdragende organisaties nauw in de gaten. Uitingen zoals “de strijders van Islamitische Staat zijn echt moedig” of “kijk eens wat een goed werk Al Qaida voor de lokale gemeenschap doet”. Zulke berichten worden verwijderd van het platform.
Maar IS-aanhangers hebben een loophole gevonden in de regels. Emojis worden op Facebook gebruikt in plaats van woorden als “wapen”, “explosie” en “raket” om de terreuraanslagen van Islamitische Staat in het Midden-Oosten en daarbuiten te bepleiten.
Geen vijandige omgeving voor terroristen
Er zou dus gebruik gemaakt worden van blinde vlekken in de regels van sociale media om een haatdragende en gewelddadige ideologie te promoten.
“IS-aanhangers hebben een manier bedacht om meerdere platforms op een steeds geraffineerdere manier te gebruiken”, zei Moustafa Ayad, topman bij het Institute for Strategic Dialogue, aan Politico.
Onderzoek van Ayad toonde in 2020 ook al aan dat een web van accounts IS-sympathisanten “meer dan drie maanden kon overleven en floreren op een platform (Facebook, red.) dat pretendeert een vijandige omgeving te zijn voor terroristische actoren.”
“IS-aanhangers hebben een manier bedacht om meerdere platforms op een steeds meer verfijnde manier te gebruiken. Ze hebben specifieke ontwijkingstactieken bedacht om ondanks takedowns op sociale media te gedijen”, aldus Ayad.
Ook op andere sociale media worden de regels omzeilt. Op Twitter zou een simpele verzwakking van taalgebruik voldoende zijn om IS-propaganda te verspreiden. Op Telegram zou er zelfs rechtstreeks officieel IS-materiaal verspreid worden.
Gelekte documenten
De haatdragende socialemediaberichten zouden voornamelijk in Irak en Syrië verspreid worden. Ze delen bijvoorbeeld nieuws over IS-aanvallen. Groepen die zulke berichten verspreiden zouden verbonden zijn met een heus IS-nieuwsnetwerk.
Techbedrijven beweren dat ze tienduizenden accounts met nauwe banden met IS en andere terroristische organisaties hebben verwijderd. Maar de vraag is hoeveel er nog overblijven. Volgens Facebook-documenten gelekt door klokkenluider Frances Haugen zou alleszins blijken dat het bedrijf er niet in slaagt zijn Arabische gebruikers te beschermen tegen terroristisch gerelateerde content.
(jvdh)