Tijdens een aflevering van de VRT-reeks Eerste Keus, waarin jongeren vragen mogen stellen aan politici, zorgde Theo Francken (N-VA) voor ophef door zijn houding tegenover het Vlaams Belang te verduidelijken. Hoewel hij ideologisch gezien geen probleem heeft met de partij, zijn er praktische redenen waarom hij niet zomaar de deur openzet voor samenwerking.
Theo Francken liet in het programma weten dat hij het cordon sanitaire, de politieke uitsluiting van Vlaams Belang, niet volledig steunt. Dit is geen nieuwe positie voor Francken, die zich al eerder sceptisch toonde over de strikte afwijzing van de partij. “Als er lokaal samengewerkt kan worden met PVDA, zoals in Zelzate en Borgerhout, waarom zou Vlaams Belang dan helemaal uitgesloten moeten worden?”, vraagt hij zich af.
Francken ziet geen ideologische bezwaren om in dialoog te gaan met Vlaams Belang. “Na de gemeenteraadsverkiezingen krijgt de grootste partij immers 14 dagen het initiatief om een coalitie te vormen. Als Vlaams Belang in een gemeente de grootste is, zouden we dan niet eens naar hen mogen luisteren?”, zei de N-VA-politicus. Hij benadrukt dat een gesprek voeren nog niet gelijk staat aan regeren met de partij.
Praktische bezwaren voor een samenwerking
Hoewel Francken openstaat voor dialoog, plaatst hij duidelijke kanttekeningen bij het effectief laten meebesturen van Vlaams Belang. “Op federaal niveau zou dit ons in een moeilijke positie brengen”, legt hij uit. “In Franstalig België is Vlaams Belang onbespreekbaar. Als we lokaal met hen samenwerken, wordt het bijna onmogelijk om federaal nog mee aan tafel te zitten.”
Deze federale ambitie is voor N-VA van cruciaal belang, vooral nu voorzitter Bart De Wever wordt getipt als de volgende premier. De Wever heeft zelf ook al meermaals duidelijk gemaakt dat een samenwerking met Vlaams Belang niet op de agenda staat. “Carrément neen”, was zijn antwoord toen hem gevraagd werd of hij Vlaams Belang in een regering zou dulden.
Lokale N-VA-afdelingen onder druk
De houding van de partijtop zorgt lokaal soms voor spanningen. In Middelkerke, waar burgemeester Jean-Marie Dedecker aangaf open te staan voor een coalitie met Vlaams Belang, leidde dat tot een breuk met de lokale N-VA-afdeling. De N-VA verliet de kartellijst met Dedecker uit protest. Deze situatie onderstreept het spanningsveld waarin de N-VA zich bevindt: tussen ideologische openheid en praktische politieke overwegingen.