Tien zwaarlijvigen op afslankkamp: dat is ‘Albatros’ van Dominique ‘Radio Gaga’ Van Malder en Wannes Destoop

Uitkijken naar nieuw aangekondigde fictie, het is zowat onze favoriete hobby. Vandaag (8 april) starten de opnames van ‘Albatros’, een reeks over tien zwaarlijvige mensen van verschillende leeftijden die elk hun eigen redenen hebben om af te zakken naar Albatros, een afslankingskamp in de Ardennen. De reeks werd bedacht door regisseur Wannes Destoop en acteur Dominique Van Malder. Dominique, die we kennen van ‘Radio Gaga’, speelt ook zelf mee in de reeks. Destoop neemt de regie op zich, eerder maakte hij al de kortfilm ‘Badpakje 46’, bekroont met juryprijs op het Filmfestival van Cannes in 2011.

De achtdelige reeks heeft een tragikomische insteek en zal waarschijnlijk in 2020 worden uitgezonden op Canvas. Nog een reden om hoge verwachtingen te koesteren: Albatros is de volgende productie van productiehuis De Wereldvrede, die ons eerder al Bevergem en de langspeelfilm Cargo van Gilles Coullier schonken. Voor wat extra uitleg schoven we even aan bij Dominique en Wannes.

Wannes Destoop: Deze reeks draait echt wel om de personages. We hebben niet voor zomaar tien personages gekozen die kampen met hun gewicht, maar bij elk van hen zit er ook een emotionele reden achter waardoor ze zich niet goed in hun vel voelen. Eentje is geadopteerd, een ander lijdt onder een scheiding, nog een ander worstelt met zijn homoseksualiteit. Elke aflevering heeft een ander hoofdpersonage dat we beter zullen leren kennen via flashbacks.

Dominique Van Malder: De serie wordt bestempeld als tragikomisch, maar laat ik al meteen zeggen dat we niet met de zwaarlijvigheid gaan lachen. Zwaarlijvig zijn is een strijd, een strijd die ik zelf al sinds m’n 6e voer, trouwens. We gaan eerder voor de snijdende lach. De grap zal ‘m zitten in het drama. Zwaarlijvigheid kan een gevolg zijn van trauma of van het zoeken naar troost. Dat is het ook niet altijd, maar dramatisch gezien was voor ons die insteek wel interessanter.

De Wereldvrede.be

Humor, of gepest worden

Dominique, heb je ook zelf je gewicht als een hindernis ervaren? Heb je het gevoel dat je altijd al een strijd hebt moeten leveren?

Dominique: Absoluut. Je hebt altijd twee keuzes: ofwel laat je je pesten ofwel gebruik je zelf humor als wapen waardoor je de pestkoppen voor bent. Ik heb altijd voor het tweede gekozen. Naar school gaan kan bikkelhard zijn en als kind al had ik het gevoel dat het uiterlijke voor veel mensen boven het innerlijke kwam te staan. Een sociaal medium als Instagram heeft dat er niet beter op gemaakt.

Wannes: Mensen die een strijd voeren met hun gewicht worden al heel snel veroordeeld door mensen die alleen maar dat uiterlijke zien. “Eet wat minder, sport wat meer”, klinkt het dan al eens snel. Maar vaak is het echt complexer dan dat.

Dominique: Ook de cast heeft trouwens aan den lijve ondervonden – of ondervindt het nog – wat het is om zwaarlijvig te zijn. Ruth Beeckmans is bijvoorbeeld één van de actrices die ook meedoet, maar ook onder andere Benny Claessens, Hilde Destoop, François Neycken. We beseffen heel goed dat we veel van die mensen vragen. Ze stellen zich heel kwetsbaar op, het gaat immers om hun lichaam en we vragen hen om zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot te geven. Het leek me daarom wel gepast dat ik ook gewoon zelf zou meespelen.

De Werelvrede
De Wereldvrede

Wannes: De acteurs hebben trouwens geen auditie moeten doen. We hebben hen allemaal zelf gevraagd. Er zit dan ook heel veel van de acteurs in de personages. Ze hebben op een bepaalde manier allemaal wel meegewerkt aan de vormgeving van hun personage.

Dominique: Ik wil toch even benadrukken: onze acteurs zijn in de eerste plaats stuk voor stuk goeie spelers. Niemand van hen is uitgekozen geweest enkel en alleen omdat ze toevallig wat kilootjes meeslepen. Ik ben ook zelf acteur, ik was al veel van die mensen in het theater tegengekomen en ook Wannes komt veel mensen tegen als scenarist en regisseur. Het was dus een kwestie van onze koppen eens bij elkaar te steken.

Dominique, voor Radio Gaga ben je ook eens naar het Zeepreventorium in De Haan geweest, een centrum dat gespecialiseerd is in de behandeling van obese kinderen. Heb je daar dingen opgepikt?

Dominique: Kleine dingetjes wel uiteraard, er spelen ook enkele jongeren mee in onze reeks. Maar het is niet zo dat dat bezoek een rechtstreekse invloed was. We hebben wel onze research heel ernstig genomen en zijn gaan praten met obesitas- én met anorexiapatiënten in het UZ.

De lat ligt hoog

Albatros is de volgende productie van productiehuis De Wereldvrede, die ons eerder al Bevergem en de langspeelfilm Cargo van Gilles Coullier schonken. De lat ligt dus hoog, was dat een stressfactor?

Wannes: De lat ligt hoog en ergens zorgt dat natuurlijk altijd voor stress, maar meer dan voor stress zorgde die wetenschap bij ons voor een zeker vertrouwen. Als het niet goed genoeg was, zouden we het zeker en vast horen. Dat er mensen waren bij De Wereldvrede die met ons in zee wilden gaan er mee voor zouden zorgen dat ons zaadje een afgewerkt product zou worden, dat stelde ons gerust. Dat daarna ook nog Canvas mee aan boord kwam was een extra bevestiging dat het goed genoeg was.

Dominique: Voor ons persoonlijk lag de lat trouwens altijd al heel erg hoog. Dit is echt wel zo’n beetje ons kindje. Het is de eerste keer dat ik mee schrijf aan een reeks. Het is de eerste keer voor Wannes dat hij een reeks regisseert. We wilden die energie niet in zomaar iets stoppen.

Albatros was ook geselecteerd voor de tweede editie van SeriesLab, een internationaal programma voor scenaristen en regisseurs die bezig zijn met de ontwikkeling van innovatieve tv-reeksen. De ontwikkeling van een reeks wordt daarin gevolgd en daar horen ook drie workshops bij.

Wannes: Het zorgt ervoor dat jij en je werk nog eens extra aan de tand gevoeld worden. Je zit daar samen met mensen die geen idee hebben wie je bent en waar je vandaan komt. En net door onze reeks te laten toetsen bij pakweg een Zweed, een Serviër en een Fransman is het scenario beter en strakker geworden en zijn we er nog meer van overtuigd geraakt dat we met Albatros een universeel verhaal te vertellen hebben.

De Wereldvrede

Van 40 tot 400 kilogram

Hebben jullie ook naar This Is Us gekeken, waar ook een sterke verhaallijn inzit over een personage met obesitas?

Dominique: Ja, ik kende het niet, maar het is ons aangeraden geweest op Serieslab. Het is heel Amerikaans en het dweept soms, maar tegelijkertijd zitten er heel sterke personages in en is het lang geleden dat ik nog zo heb moeten bleiten bij een serie.

Wannes: Onze reeks zal iets meer edgy zijn, maar wel voor iedereen van 40 tot 400 kilogram is en voor jong en oud.

Dominique: We zitten op Canvas dus er is ook iets meer een hoek af. Canvas blijft wel een zender waar je je ei kwijt kunt in die zin dat je je weet dat je je niet hoeft in te houden, al was het dan maar onbewust. We hoeven onze gedachten niet af te remmen en mogen iets minder evidente keuzes maken.

“De reeks wordt waarschijnlijk in 2020 uitgezonden”, staat er in het persbericht. Waarschijnlijk?

Wannes: We draaien van nu tot het einde van de zomer. Nadien beginnen we te monteren. 2020 is echt wel ons doel, maar die “waarschijnlijk” staat daar gewoon omdat je nooit helemaal weet wat er nog allemaal kan gebeuren.

Dominique: Die shoot, daar kijken we zo hard naar uit. We hebben er even hard zin in als sommige personages in een Bicky Burger. (lacht)

Wannes: Eindelijk zullen we alles tot leven zien komen. Ik heb echt het gevoel alsof ik op punt sta om op kamp of op vakantie te vertrekken. (lacht)

Het scenario van Albatros werd geschreven door Dominique Van Malder, Wannes Destoop, Tom Dupont en Gilles Coulier en begeleid door Willem Walyn. De regie zal verzorgd worden door Wannes Destoop. Albatros is een productie van Gilles Deschryver, Gilles Coulier en Wouter Sap voor De Wereldvrede en CANVAS. De reeks wordt ten vroegste in 2020 uitgezonden.

Meer
Lees meer...