Tiener krijgt gevangenisstraf voor racistische tweet over Marcus Rashford na het missen van een penalty in de EK-finale

Een 19-jarige Brit is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken voor het versturen van een racistische tweet naar voetballer Marcus Rashford. Hij deed dat nadat die laatste afgelopen zomer in de finale van het Europees kampioenschap voor Engeland tegen Italië een cruciale strafschop had gemist.

De nu 19-jarige Justice Price pleitte schuldig aan het versturen van een agressief bericht via een sociaal netwerk. Nochtans had hij de beschuldigingen eerder ontkend en daarbij zelfs zijn naam op Twitter aangepast. Later gaf hij wel toe racistische taal te hebben gebruikt.

N-woord

Volgens de Crown Prosecution Service richtte Price zich bewust op Rashford door zijn huidskleur. “@SzzOGz @MarcusRashford YOU FUCKING STUPID N***** MISSING A FREE PEN MY DEAD NAN COULD HAVE SCORED THAT“, viel te lezen in de bewuste tweet van de toen 18-jarige Brit. Dat bericht verstuurde hij na de EK-finale die Engeland verloor van Italië in een strafschoppenreeks. Rashford was daarbij een van de drie Britten die een penalty miste.

Vooral aan het gebruik van het n-woord wordt zwaar getild. De advocaat van Price verdedigde zijn cliënt echter door te zeggen dat die dat woord vaak zonder racistische bijklank hoorde in rapmuziek en dus de negatieve connotatie ervan niet kende.

“Sociale media als vrijgeleide voor beledigende berichten”

“Het elektronische tijdperk heeft veel voordelen opgeleverd met sociale media, maar helaas zijn sommige mensen van mening dat het vrijgeleide is om beledigende berichten te verzenden, vooral naar bekende mensen. Dat doen ze terwijl ze zich verschuilen achter een profiel op sociale media en dingen zeggen die ze nooit persoonlijk zouden zeggen tegen hen”, zei de rechter bij het uitspreken van de straf.

Meer
Lees meer...