Geschreven met input van TopCompare
Nu de dagen kouder en donkerder worden, droom je misschien al stiekem van een winter op skilatten. Jammer genoeg hangt er vaak een stevig prijskaartje aan een wintersportvakantie. Het hotel, de skipas, je skimateriaal, je skikleding, alle maaltijden, … de kosten lopen al snel op. Geen zin in het afsluiten van een persoonlijke lening of het plunderen van je spaarrekening? Het gratis financiële vergelijkingsplatform TopCompare geeft je enkele tips voor een goedkopere skivakantie.
Kies een goedkope wintersportbestemming
Wist je dat er sterke prijsverschillen zijn tussen de verschillende wintersportbestemmingen? Skiën in populaire gebieden in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland is vaak een stuk duurder dan skiën in bijvoorbeeld Slovenië, Tsjechië of Duitsland. Ook per gebieden zijn er enorme verschillen. De kleinere, minder bekende skigebieden zijn vaak goedkoper. Zeker als beginner of met kinderen heb je vaak genoeg aan deze kleinere, minder drukke gebieden waar je rustig kan oefenen.
Boek buiten de schoolvakanties
Ook voor wintervakanties is er een hoog- en laagseizoen waar je best rekening mee houdt. Wie tijdens de schoolvakanties, zoals de kerst-, krokus- of paasvakantie, wilt gaan skiën, moet daar zeker en vast meer geld voor neertellen dan wie deze periodes vermijdt. Accommodaties, skipassen, vluchten, … alles zal duurder zijn tijdens de schoolvakanties. Met kinderen is het natuurlijk onmogelijk, maar wie kan, boekt dus best een skivakantie in het laagseizoen van de winter.
Vergelijk accommodaties
Na een lange, vermoeiende skidag kijk je natuurlijk uit naar een zacht en warm bed. Gelukkig hoeft dat niet noodzakelijk in de duurste, luxueuze hotels vlak naast de skipiste te zijn. Net buiten het skigebied of in het dal zijn er vaak genoeg opties om te verblijven en deze zijn vaak een stuk goedkoper. Een appartement, Airbnb of pension waar je bijvoorbeeld zelf eens kan koken, zijn ook budgetvriendelijker dan een hotel. Zo kan je ook gemakkelijk voor ‘s middags je eigen lunchpakket samenstellen in plaats van elke dag op de piste te gaan eten.
Koop de juiste skipas
Er bestaan heel wat verschillende soorten skipassen, dus het is belangrijk dat je de opties vergelijkt en de beste voor jou kiest. Ben je bijvoorbeeld een beginner? Dan kan je vaak in het dal oefenen op pistes waar je helemaal geen skipas voor nodig hebt. Als je jou na enkele dagen op de piste wilt wagen, kan je alsnog een skipas voor enkele dagen kopen. Hou je van skiën maar heb je af en toe een dagje rust nodig? Of ben je niet zeker van goed weer? Soms kan je ook skipassen kopen die je bijvoorbeeld vijf keer kan gebruiken in zeven dagen. Zo kan je gemakkelijk eens een dagje overslaan. Verder bestaan er ook duurdere skipassen waarmee je meerdere gebieden of plaatsen kan bereiken. Bekijk op voorhand of je die nodig hebt voor je onnodige kosten maakt. Een laatste tip? Sommige skigebieden bieden mooie kortingen aan als je de skipas online aanschaft.
Leen skimateriaal- en uitrusting of koop het tweedehands
Ga je niet vaak skiën of zal deze winter je eerste keer zijn? Skimateriaal is erg duur, dus misschien hoef je niet meteen nieuwe spullen te kopen. Je kan het materiaal bijvoorbeeld tweedehands kopen, lenen van vrienden of familie, of skiverhuur opties zoeken. Ook skikleding is redelijk prijzig en kan je dus perfect lenen van vrienden of op een tweedehandssite kopen. Zo hou je ook op vlak van uitrusting je skivakantie goedkoper!